Lounais-Häme Forssan seutu

Motivaatio muovijätteen kierrätykseen korkealla – LiMuKe-hankkeesta saatiin hyviä kokemuksia

Forssassa ja Ypäjällä tehostettiin maataloudessa syntyvän muovijätteen kierrätystä. Viljelijät ottivat hankkeen hyvin vastaan ja keräykseen päätyi tonnikaupalla paalimuovia.
Hankintapäällikkö Santeri Laine kertoo, että Envor Group oy ottaa edelleen vastaan muovijätettä. Muovijätteen tuonnista pitää sopia etukäteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hankintapäällikkö Santeri Laine kertoo, että Envor Group oy ottaa edelleen vastaan muovijätettä. Muovijätteen tuonnista pitää sopia etukäteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Maatalous-, hevos- ja puutarhayritykset ovat kiinnostuneita ja motivoituneita kierrättämään muovijätteensä. Tämä selvisi Likaisen muovijätteen keräys ja kierto (LiMuKe) -hankkeessa, joka toteutettiin Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa vuosina 2016–2018. Forssa ja Ypäjä kuuluivat paikkakuntiin, joilla järjestettiin maatalousmuovijätteen keräys.

– Arvioiden mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 12 000 tonnia maatalousmuovijätettä. Maatalousmuovista kierrätetään Suomessa materiaalina vain viidennes, ja valtaosa käytetään energiaksi tai hävitetään muilla keinoilla. LiMuKe-hankkeen juuri julkaistusta loppuraportista käy ilmi, että muovijätteen kierrätystä vaikeuttavat maaseutuyrittäjien puutteelliset tiedot eri kierrätysvaihtoehdoista, muovijätteen korkeat keräys- ja kierrätyskustannukset sekä pitkät välimatkat, kertoo projektipäällikkö Leena Erälinna Turun yliopiston Brahea-keskuksesta, joka koordinoi hanketta.

LiMuKe-hankkeessa kehitettiin haja-asutusalueilla syntyvän maatalousmuovijätteen keräystä ja kierrätystä. Hankkeessa paneuduttiin erityisesti muuhun kuin pakkausmuovista syntyvän jätteen kierrättämisen tehostamiseen.

Hanke toteutettiin yhteistyössä Hämeen ja Turun ammattikorkeakoulujen kanssa. Sitä rahoitti Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma, Keskitien Tukisäätiö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä MTK-Varsinais-Suomi ja MTK-Häme ry.

 

Hankkeessa järjestettiin maatalousmuovijätteen keräyksiä Forssassa, Salossa ja Tervakoskella. Forssassa järjestettiin keräysviikko lokakuussa 2017, jolloin muovia otettiin vastaan Envor Group oy:n pisteessä. Lisäksi Ypäjän Hevosopistolla oli etäkierrätyspiste, mutta suuremmat muovimäärät ohjattiin Ypäjältä suoraan Envor Groupin keräyspisteelle. Kaikkiaan Forssaan saatiin kerättyä muovijätettä 54 000 kiloa.

Keräys oli tarkoitus järjestää myös keväällä 2018, mutta se peruuntui, koska vuoden alussa voimaan tullut jätteen tuontikielto Kiinaan täytti Euroopan muovijätteen kierrätysmarkkinat ja sekoitti LiMuKe-hankkeessa tehdyt suunnitelmat.

Keräykset jatkuivat lokakuussa 2018, jolloin Forssassa kertyi kierrätysviikolla muovijätettä 12 400 kiloa.

 

Hankkeen yhteistyökumppanina Forssassa toimineen Envor Group oy:n myyntipäällikön Timo Norrin mukaan kokemukset olivat hyvät.

– Viljelijät ottivat hankkeen yllättävän hyvin vastaan, ja kummallakin kerralla muovijätettä toi parikymmentä isäntää. He toivat keräykseen pääasiassa paalimuovia, Norri kertoo.

Norrin mukaan syksyllä 2017 tuotu jätemäärä oli huomattavasti suurempi kuin vuotta myöhemmin, koska ensimmäisellä kerralla viljelijät toivat jätettä, jota olivat saattaneet säilytellä tiloillaan jo pitkään.

– Pääosa hankkeessa kierrätetystä maatalousmuovijätteestä lähti eteenpäin polttolaitoksille ja käytettäväksi energian raaka-aineena. Jonkin verran sitä on palannut myös takaisin muovin valmistukseen, Norri kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic