Lounais-Häme Forssa

Moukaripörssi sai arvoisensa häkin

Talsoilan moukarihäkki kunnostuksen jäljiltä kuin uusi. Suuaukko säädeltävissä, joten heittojen ei pitäisi karkailla vaarallisesti ohi sektorin.
Puistotyöntekijät Pekka Merikanto ja Jorma Vuorinen viimeistelivät kunnostettua moukarihäkkiä Talsoilassa. KUVA: Lassi Puhtimäki

Joku ehti jo luulla, että perinteisen Forssan moukaripörssin taru on lopussa, kun moukarihäkki näytti hävinneen Talsoilan kentältä. Mutta eipä hätää, häkki ilmestyi takaisin ja vieläpä kunnostettuna. Ja pörssikin jatkuu, syksyn ensimmäinen kierros heitetään sunnuntaina 9. syyskuuta.

Talsoilan häkki oli vuosien saatossa päässyt niin huonoon kuntoon, että se oli pakko kunnostaa tai uusia. Kaupunki tarttui talvella hommiin, ja infrapalvelut kunnosti häkin omana työnä. Kustannukset jäivät joihinkin satoihin euroihin.

– Irrotimme verkon, hiekkapuhalsimme rungon, sitten pohja- ja pintamaalasimme rungon ja kiinnitimme siihen uuden verkon. Häkki on nyt paikoillaan, laitamme vielä pyörät häkin suulle. Valmista on kyllä ennen pörssin alkua, kertoo puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu Forssan kaupungilta.

Ehostettu häkki on aiempaa tukevampi. Suuaukko on myös helpommin säädeltävissä, heittäjien kätisyys pystytään huomiomaan.

– Häkin suuaukko pystytään sijoittamaan nyt niin, ettei enää ole vaarana vasureiden heittojen karkaaminen ohi sektorin kadulle. Tämä oli asia, jonka halusimme kuntoon, koska turvallisuus on meidän vastuullamme, Ojansuu sanoo.

Ojansuun mukaan nyt oli korkea aika häkin kunnostukselle.

– Tämä kestää nyt varmasti ainakin seuraavat 20 vuotta.

Jo 60 kertaa pörssiin osallistunut forssalainen Pentti Järvinen on mielissään Talsoilan moukarihäkin kunnostuksesta. Moukaripörssiä on välillä haluttu siirtää Vieremän montulle, mutta Järvisen mielestä Talsoila on pörssille oikea paikka. Siellä pörssi on pyörinyt vuodesta 1945 saakka.

– On hienoa, että moukarihäkki on saatu kuntoon. Häkki on hyvin kunnostettu, asiantuntevasti tehty. Tästä täytyy antaa iso kiitos Forssan kaupungille, toteaa Järvinen, joka ehti myös toimia pörssin vetäjänä 25 vuotta vuosina 1985–2009.

Moukaripörssiä pitkään Harri Huhtalan kanssa hallinnut Antti Örn aikoo kisata pörssissä tänäkin vuonna, vaikka ehtii sitä ennen kilpailla vielä aikuisurheilijoiden MM-kisoissa Espanjassa. M70-sarjassa heittävä Örn on hyvässä tikissä, mutta kevyt nelikiloinen moukari tuottaa tekniikkaongelmia.

– Nelikiloinen on paha heittää, siihen ei saa kunnon imua. Mutta jos se nyt sattuu lähtemään, niin kyllä sitä voi olla vaikka mitaleille mahdollisuuksia, Örn arvioi MM-näkymiä.

Moukaripörssissä heitetään 5,4 kilon pörssimoukaria.

– Jos Liipolan Henri tulee paikalle, hän vie voiton, Örn sanoo.

Liipola ja muut Someron Esan kivikovan moukaritallin heittäjät ovat tosiaan tulossa Forssaan. Eivät ehkä kaikki samana sunnuntaina, mutta kuitenkin.

– Uskon, että Henkka haluaa pörssiin. Hän oli jo viime vuonna niin lähellä pörssiennätystä, kertoo Esan moukaritallin päävalmentaja Kari Pihkanen. FL

Wahlman vielä pörssin kärjessä, Liipola alkaa olla lähellä

Pörssin pisimmät kaaret, 
Top 10:

1) Marko Wahlman 87,74 vuonna -94, 2) Harri Huhtala 87,70 -88, 3) Henri Liipola 87,31 -17, 4) Lasse Akselin 87,10 -91, 5) Pasi Heikkilä 85,20 -92, 6) Juha Kauppinen 82,94 -11, 7) Jukka Huima 79,14 -90, 8) Ville Laaksonen 76,42 -06, 9) Janne Pasanen 76,20 -95, 10) Mika Hansson 74,70 -87.

74. kerta

Forssan moukaripörssi on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1945.

Kilpailussa heitetään 5,440 kilon pörssimoukaria. Nykyään naiset heittävät kevyempää 4 kilon moukaria.

Ikähyvitys mahdollistaa iäkkäiden ja nuorten heittäjien menestymisen pörssikisassa.

Eniten pörssivoittoja, 26, on Harri Huhtalalla.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic