Lounais-Häme

MTK:n puheenjohtaja Forssan Lehden maa- ja metsätalousteemassa: Reilun pelin säännöt maataloustuotantoon

Keskittynyt valta ruokaketjussa on pitänyt tuottajahinnat pitkään alhaalla.

-Tuottajahinnat ovat liian halvat, jotta kaikki tilat pystyvät toimimaan kestävästi. Liian harva tila tekee tulosta. Tämä ei pitkän päälle toimi, toteaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila Tammelan Mustialassa.

Syitä tilanteeseen löytyy sekä markkinoista että harjoitetusta politiikasta.

Euroopan unionissa on Marttilan mukaan havahduttu viime vuosina siihen, etteivät ruokamarkkinat toimi toivotusti.

-Maatalousyrittäjä ottaa vastaan kaikki iskut joka suunnasta.

 

Euroopan komissio on antanut direktiiviesityksen, joka velvoittaa jäsenmaat kitkemään pahimmat elintarvikeketjun epäkohdat. Esimerkkinä mainittakoon markkinointimaksut ja takaisinostovelvoitteet, ellei niitä ole selvästi määritelty toimitussopimuksessa.

Epäreiluiksi tavoiksi nimetään myös myymättömien tuotteiden palautus tai hyvitysten maksaminen ostajalle, jos tuotteet eivät käy kaupaksi.

Esitys on velvoittamassa jäsenmaat perustamaan organisaation valvomaan kauppatapoja ja antamaan tarvittaessa vaikka sakkoja sääntöjen rikkomisesta.

 

Samaan suuntaan etenee maa- ja metsätalousministeriön valmistelema elintarvikemarkkinalain esitys, joka pyrkii direktiiviesityksen lailla parantamaan elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvaamaan tuottajan asemaa.

Lausuntokierroksella olevan lain tarkoitus on varmistaa, että kauppatavat ovat reiluja, oikeudenmukaisia ja sopimuksista pidetään kiinni.

Tuottajajärjestö MTK tukee maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) tavoitetta nimittää puolueeton ruokamarkkinavaltuutettu, joka voi käydä erimielisyydet läpi ruokaketjun eri osapuolten välillä. Kauppa ei valtuutetusta perusta.

-Olisi järkevää tehdä heti direktiivin mukaisesti ja antaa ruokavaltuutetulle kunnon valtuudet eli mahdollisuuden moitteiden lisäksi sakon antamiseen, Marttila arvioi.

 

MTK erosi kauppatapalautakunnasta, ruokamarkkinoiden valvonnan vapaaehtoiselimestä varsin pian sen perustamisen jälkeen, koska se oli järjestön mielestä hampaaton pureutumaan elintarvikeketjun ongelmiin.

Ministeri Leppä on toivonut MTK:n palaavan nyt muutaman vuoden poissaolon jälkeen takaisin kauppatapalautakuntaan. Marttila lupaa MTK:n palaavan lain myötä mieluusti ratkomaan oikeasti Päivittäistavarakaupan ja Elintarviketeollisuusliiton kanssa elintarvikeketjun ongelmia.

-Haluamme aidosti ratkaisuja, että ruokamarkkinoille voidaan saada luottamus palautettua.

MTK:n Marttila toivoo tulevan lainsäädännön toimivan pelotteena niin, että pahimmat epäkohdat kitkeytyvät ruokamarkkinoilta itsekseen.

 

Uutta on myös tämän vuoden alusta ollut vapaus perustaa maatalouden tuottajaorganisaatioita.

Tuottajaorganisaatio on tuottajien perustama iso yhteenliittymä, joka voi suunnitella tuotantoa ja neuvotella tuotteiden myyntisopimuksia.

-On meille iso haaste, että saisimme tämän vuoden aikana kaksi, kolme tuottajaorganisaatiota pystyyn, Marttila sanoo.

Hän vinkkaa hämäläiselle ViljaTavastialle, että osuuskunta voi hakea itsensä tuottajaorganisaatioksi, kunhan muuttaa sääntönsä sen mukaisiksi.

 

MTK:n puheenjohtaja varoittaa lataamasta liikaa odotuksia lainsäädännölle.

-Nyt on itse tekemisen paikka.

Ylituotannolla tuottajat joutuvat ostajan kyykyttämiksi.

Marttila näkee yhdeksi ratkaisuksi vientimarkkinat, jos tuotekehitetyt huipputuotteet päätyvät kaupan hyllyille halpuutetuiksi.

-Priimaa ei pidä myydä bulkin hinnalla.

MTK haluaa edistää ruokavientiä. Suomi saa MTK edusmiehenään pääroolin ensi vuonna Berliinin Grüne Wochella, joka on maailman suurin elintarvike- ja biotalousalan tapahtuma. MTK on sopinut tapahtuman pääkumppanuudesta.

Kyseessä on Marttilan mielestä ainutlaatuinen tilaisuus esitellä suomalaista ruokaa ja kestävän metsätalouden tuotteita. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti