Lounais-Häme

MTV siirtyy Telian omistukseen - teleoperaattori ostaa Bonnierin televisiotoiminnan

Helsinki
20.07.2018, 16:06

Talous

Teleoperaattori Telia ilmoittaa ostavansa mediayhtiö Bonnierin televisioliiketoiminnan. Kaupassa Telialle siirtyvät suomalainen MTV, ruotsalainen TV4 ja maksutelevisioyhtiö C More.
Kauppahinta on 9,2 miljardia kruunua eli noin 886 miljoonaa euroa. Kauppahinta voi kasvaa liiketoiminnan kehityksestä riippuen enintään miljardilla kruunulla eli noin 96 miljoonalla eurolla.
– Tänään tehdään suomalaista televisiohistoriaa. Uutinen on kaikkien kannalta erinomainen, kertoo MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund.
– Kyseessä on hyvin looginen seuraava askel Telian strategian toteuttamisessa. TV-sisällöt ovat olleet hyvin olennainen osa Suomen liiketoimintaa jo aikaisemmin, sanoo Telian kuluttajaliiketoiminnan johtaja Heli Partanen.
Telia ennakoi kaupan toteutuvan vuoden 2019 toisella puoliskolla. Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Ruotsin valtio suurimpana omistajana

Kaupan myötä merkittävä osa Suomen tiedonvälityksestä siirtyy teleyhtiölle, jonka suurin yksittäinen omistaja on Ruotsin valtio 37,3 prosentilla. Suomen valtio omisti Teliasta 3,2 prosenttia vielä viime vuonna, mutta luopui osuudestaan tämän vuoden alussa.
Yhtiöiden edustajat eivät näe vieraan valtion omistajuutta uutistoiminnan kannalta ongelmana.
– Me näemme Telian erinomaisena omistajana. Telian taustaomistus ei vaikuta tähän millään lailla. Meillä on ollut tätä ennen ruotsalainen omistaja Bonnier, joka ei tietenkään ole valtiollinen, mutta on ollut erinomainen. Telia on kansainvälinen toimija, jolla on vahva paikallinen osaaminen, Nordlund kertoo STT:lle.
– Meille on hyvin tärkeää säilyttää uutistoiminnan ja journalismin integriteetti myös jatkossa. Organisaatiojärjestelyt tukevat sitä, ja on puhuttu myös mahdollisista auditoinneista, Telian Partanen sanoo.
Telian toimitusjohtajan Johan Dennelindin mukaan Bonnierin tv-toiminnan hankinta on luonnollinen askel teleoperaattorin ydinliiketoiminnan täydentämiseksi.
– Yhdessä TV4:n kanssa palvelemme asiakkaitamme ja katsojiamme uusilla tavoilla ja luomme uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Dennelind sanoo tiedotteessa.

Teleoperaattorit laajenevat televisioon

Bonnier-kauppa on jatkumoa viime vuosien kehitykselle, jossa teleoperaattorit ovat pyrkineet laajentumaan televisiotoiminnan puolelle. Viime vuonna Telia hankki kuudeksi vuodeksi oikeudet suomalaisen jääkiekon Liigan televisiolähetyksiin.
Koska kilpailuviranomaisten päätös saadaan vasta ensi vuoden lopulla, yrityskauppa ei tuo Liigan lähetyksiä MTV:lle ainakaan seuraavaksi kaudeksi.
Telian suunnitelmat Bonnierin televisiotoiminnan ostamisesta tulivat julkisuuteen jo toukokuun lopulla, kun ruotsalaismedia Resume kertoi asiasta lähteidensä tietoihin perustuen. Uutisen jälkeen Telia julkaisi tiedotteen, jossa se vahvisti neuvottelevansa Bonnierin kanssa.
Bonnierin tv-toiminnassa työskentelee yhteensä noin 1 200 työntekijää, joista Suomessa noin 250. Yhtiöt eivät vielä perjantaina kommentoineet sitä, miten kauppa vaikuttaa kotimaisiin työpaikkoihin.
– Pitää nähdä, mikä tilanne on sitten, jos kauppa toteutuu. Sitä on mahdoton kommentoida tässä vaiheessa, Telian Heli Partanen sanoo.

Tulos heikkeni hieman

Telia kertoi perjantaina myös toisen vuosineljänneksen tulostietojaan. Huhti-kesäkuun oikaistu liikevoitto oli 3,6 miljardia kruunua eli noin 347 miljoonaa euroa. Se on noin prosentin vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi viisi prosenttia vuoden takaisesta.
Suomessa Telian matkapuhelinliittymien määrä kasvoi viidellätuhannella edellisestä vuosineljänneksestä. Kokonaisuuden kannalta muutos oli pieni, sillä Telialla on Suomessa yli 3,2 miljoonaa matkapuhelinliittymää.
Telia on Suomen toiseksi suurin teleoperaattori 34 prosentin markkinaosuudella matkapuhelinliittymistä. Markkinajohtaja on Elisa 38 prosentin osuudella.
Aiemmin tällä viikolla Telia julkisti ostavansa pohjoismaisen teleoperaattori TDC:n liiketoiminnan Norjassa. Kauppa nostaa Telian Norjan markkinoiden toiseksi suurimmaksi operaattoriksi.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic