Lounais-Häme

Muistikartoituksella voi jäljittää muistihäiriön aiheuttajan

Muistipelien pelaaminen, ristikoiden täyttäminen, käsitöiden tekeminen ja muu aivoja haastava puuhastelu tekevät hyvää myös muistille. Tästä on muistihoitaja Kirsi Uusimäen mukaan saatu myös tieteellistä näyttöä.

-Aivojumpalla voi hidastaa muistisairauden etenemistä jopa useilla vuosilla, Uusimäki tietää.

Muistipelien pelaaminen ja muu aivojumppa on hyödyllistä, mutta yksinään se ei aivoja kunnossa pidä. Perusterveet elämäntavat ovat Kirsi Uusimäen mukaan avaimia myös muistisairauksien ennaltaehkäisyyn. Liikunta, henkisen paineen hallinta, sydän- verisuonitaudit, verenpaine ja kolesteroli sekä mieliala vaikuttavat myös aivojen hyvinvointiin ja sitä kautta muistiin. Ja myös oikeanlainen ravinto vaikuttaa myönteisesti kaikkeen hyvinvointiin, myös muistin.

-Ja tumma suklaa, Uusimäki sanoo ja hymyilee merkitsevästi. -Se tekee hyvää myös aivoille.

 

Moni ikääntyvä on huolissaan varsinkin nimimuististaan. Uusimäki huomauttaa, että yksittäisten nimien unohtamista tapahtuu jossain vaiheessa luultavasti kaikille. Mutta jos ihminen unohtaa puolison tai lastensa nimet, ovat merkit muistisairaudesta jo melko selvät.

-Jos omat taidot muuttuvat niin ettei ihminen enää selviä arjen asioista ilman apua, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, Uusimäki selvittää.

Uusimäki on koulutukseltaan muisti- ja sairaanhoitaja ja on tehnyt pitkään töitä muistisairauksien, niiden tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn parissa. Lisäksi Uusimäki on Forssan Seudun Muisti ry:n puheenjohtaja.

Helmikuussa Uusimäki aloitti työskentelyn Koti- ja hoivapalvelu Sortsossa Forssassa. Forssan seudulla toimiva yritys tarjoaakin tätä nykyä myös muistipalveluita: muistikartoitusta, -ohjausta ja -testausta. Uusimäki on erikoistunut muistiasioihin, mutta hän tekee Sortsossa myös muita kotihoidon tehtäviä.

-Ajoissa havaitun muistisairauden etenemistä voidaan hidastaa. On tärkeää, että kaikki muistihäiriöt joka tapauksessa tutkitaan viivytyksettä, Uusimäki neuvoo.

 

Uusimäen mukaan muistikartoitus voidaan tehdä jo varhain, vaikka selviä merkkejä muistisairaudesta ei esiintyisikään. Muistin testaamisesta ja haastamisesta ei ole mitään haittaa terveellekään ihmiselle, päinvastoin.

-Mikäli itse epäilee kärsivänsä muistihäiriöistä tai huomaa sellaista läheisessään, kannattaa varata aika muistikartoitukseen. Teemme kartoituksen aina asiakkaan kotona, joten kynnys muistin testaamiseen on matala. Mikäli tarvetta ilmenee, ohjeistamme asiakkaan jatkotutkimuksiin esimerkiksi alan erikoislääkärin vastaanotolle, Uusimäki kertoo.

Sortso on yksityinen sosiaali- ja terveysalan yritys, joka tarjoaa monipuolisia koti- ja hoivapalveluita Forssan seudulla. Muistiasioiden lisäksi yritys on ottanut uutena palveluna käyttöön kotiutuspalvelun, johon asiakas voi turvautua esimerkiksi kirurgisen leikkauksen aikana. Kotiutuspalveluun voi kuulua esimerkiksi leikkauksen jälkeinen apu, lääkkeiden jakaminen, siivous, kuljetusten hankkiminen ja asiointi. Kaikki tämä tehdään asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Ensi viikolla vietetään aivoviikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on muistuttaa aivojen huollon tärkeydestä. Viikkoa voi viettää osallistumalla erilaisiin muistiviikon tapahtumiin, tai vaikka vain tekemällä ristisanatehtäviä kotona. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic