Lounais-Häme

Muistojen iltapäivä Tammelassa

Talvisodan syttyessä 30.11.1939 osa antrealaisista sai tiedon, että heidät sijoitetaan Tammelaan. Kansakoulut lakkauttivat toimintansa, koska niitä tarvittiin siirtoväen kokoamispaikkoina.

Maaliskuun lopussa 1940 rauhan tultua Tammelassa oli yli 5 000 antrealaista ja muista kunnista tulleita ja parituhatta kotieläintä. Taloissa alkoi olla ahdasta. Antrean kunnalliskodin asukkaat sijoitettiin Portaan ja Kaukjärven kouluille. Tammelan muillakin kouluilla riitti asukkaita.

Antrean pitäjän oma seurakunnallinen ja kunnallinen hallinto aloitti Tammelassa jo huhtikuussa 1940. Kevään aikana osa siirtoväestä, noin 1 500 henkilöä, siirrettiin Lopelle ja Renkoon. Vuoden 1940 lopussa Tammelassa asui 3 389 siirtoväkeen kuuluvaa henkilöä.

Tammelan kulttuuripalvelut järjestää Tammelan kunnantalolla muistojen iltapäivän lauantaina 11.3. klo 13. Sinne ovat tervetulleita kaikki antrealaiset ja heidän jälkipolvensa, jotka olivat sijoitettuna Tammelaan vuosina 1939-1940. Vastaavasti järjestäjät toivovat mukaan myös paikkakuntalaisia perheitä, joiden koteihin antrealaisia sijoitettiin.

Mitä muistoja ja tarinoita suvuilla on tuosta vaiheesta? Löytyykö ken ties valokuvia tuosta ajasta? Tammelan tapahtuma on osa Tammelan kunnan itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic