Lounais-Häme

Muistot talteen ja tietokantaan

Muistot jakoon -tapahtumassa Jokioisten kirjastossa oli tiistaina tutkailtavana kymmeniä vanhoja Valokuvaamo Hellaksen rakennus- ja miljöökuvia Jokioisilta 1920–1930-luvuilta. Jaana Lindfors oli löytänyt lisää valokuvaamon vanhoja lasinegatiiveja, skannannut ne ja ottanut Forssan museoon yhteyttä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tiimoilta.

Museoamanuenssi Asta Louhelo sai yleisöltä hyvin täydennystä kuvatietoihin. Esillä oli kuvia etenkin Ferrarian ja kartanon rakennuksista. Kuva kivisestä palokunnantalosta kirvoitti voihkaisun:

– Aijai, mikä vahinko! Se on purettu.Kuva Jokioisten kartanon päärakennuksesta nostatti pohdinnan, koska se oli mahdettu ottaa.– Siellä on avomallin Ford pihalla, kuului tarkkasilmäisen huomio.– Tämä oli mieltä lämmittävää. Olen innostunut näistä vanhoista asioista, totesi perusjokioislainen Heikki Sirén. Rakennukset olivat hänelle varsin tuttuja, koska hän oli ollut sekä Ferrarian että kartanon töissä.Pitkän linjan ferrarialainen Jorma Nummi piti myös tilaisuutta mielenkiintoisena mutta haastavana, koska omat muistikuvat alkavat 50-luvulta.

Tilaisuuden järjesti Jokioisten kirjasto yhteistyössä Forssan museon kanssa.

Forssan kirjastotalon Brander-salissa puitiin puolestaan muistoja Forssan Yhtiön sirosäkkiin liittyen. Sirosäkkihän oli rykkityykistä valmistettu säkki, yhtiön tehtaanpuodin suosituimpia kauppatavaroita, joka sisälsi hukkakangassuikaleita. Forssan museon kanssa järjestettyyn tilaisuuteen sai tuoda siroista valmistettuja vaatteita ja kodintekstiilejä kuvattavaksi sekä niitä esittäviä valokuvia skannattavaksi. 

Kanta-Hämeen kirjastojen yhteinen Muistot jakoon -tapahtumakiertue kerää asukkaiden muistoja omaan asuinalueeseensa liittyen. Hankkeen tarkoituksena on kerätä ja tallentaa digitaalisesti kotiseutuhistoriaa kuten vanhoja valokuvia ja esineistöä sekä julkaista kerätty aineisto verkossa HämeWiki-tietokannassa. Paperisia valokuvia uhkaa kuluminen ja haalistuminen, mutta digitoimalla niiden sisältämä kulttuuriperintö voi säilyä jälkipolville. Alkuperäinen aineisto säilyy omistajilla.

Muistot jakoon -kiertue jatkuu Tammelan kirjastossa tiistaina 1.11. klo 12–18. Muisteltavana on Tammelan kylien varhaista kesäasutusta.

Ypäjän kirjastossa on esillä kotiseutuyhdistyksen vanhoja valokuvia, joiden muistoja voi käydä kertomassa koko lokakuun.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston vetämää Muistot jakoon -hanketta on rahoittanut Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston edustajia oli paikalla Jokioisten ja Forssan tilaisuuksissa. Tähän asti vanhin hankkeessa digitoitu valokuva on ollut vuodelta 1913 ja vanhin kuvattu esine 1700-luvun lopulta. Kaikki ovat ihmisten kotikokoelmista.

– Hyvin on työtä riittänyt. On hidasta puuhaa digitoida aineistoa, arvioi projektityöntekijä, kirjastonhoitaja Ville Leskinen Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta. Johtava informaatikko Jaana Käki pitää tervetulleina kaikenlaisia mielenkiintoisia ajankuvia.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ylläpitää yhteisöllisesti tuotettua maakunnallista tietopankkia Häme-Wikiä sekä digitoidun aineiston verkkopalvelua Lydiaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti