Lounais-Häme

Munkilla yritysmaailma tutuksi

Maanantaina Forssan Kartanokeskuksessa oli aistittavissa pientä jännitystä, kun Forssan ammatti-instituutin (Fai) ravintola- ja leipomoalan aikuiskoulutuksen opiskelijoiden perustamassa pop up -kahvila Cafe Munkissa vietettiin avajaispäivää. Monelle opiskelijalle Cafe Munkki on ensimmäinen kosketus kahvilatyöhön.

-Näköjään kassatyöstäkin voi tykätä, vaikka sitä ensin kammosinkin, 19-vuotias ravintolakokkiopiskelija Jani Syrjälä myönsi.

Cafe Munkissa kokkiopiskelijat myyvät kahvia, teetä ja leipuriopiskelijoiden valmistavia tuotteita. Opiskelijat ovat itse suunnitelleet kahvilan tuotevalikoiman. Kahvila on myös nimensä veroinen, sillä joka päivä kahvilassa on vaihtuva munkki.

Kahvila on auki tämän viikon ajan, ja sitä pyörittää yhteensä kymmenen ravintola-alan opiskelijaa. Viisi projektissa mukana olevaa leipomoalan opiskelijaa leipoo myytävät tuotteet, jotka ravintolapuolen opiskelijat hakevat koululta myyntiin.

Kahvilan tuotot menevät opiskelijoiden järjestämään opintomatkaan.

Opiskelijat saavat projektin avulla asiakaspalvelun lisäksi harjoitusta ennen kaikkea yrityksen toiminnasta, sillä Cafe Munkki on Nuori yrittäjä -harjoitusyritys. Ennen kuin kahvila laitettiin pystyyn, opiskelijat kävivät läpi yritystoiminnan perusteita.

-Meille käytiin puhumassa NY-yrityksistä, jolloin idea syntyi. Opettajat auttoivat meitä kehittämään ajatusta ja ehdottivat, että kahvila olisi yksi mahdollisuus. Homma lähti liikkeelle alkuvuodesta, Syrjälä selitti.

-Kellään ei pahemmin ollut kokemusta yrittämisestä, joten porukka lähti mielenkiinnosta kokeilemaan.

Opettaja Melina Jokila kertoo, että kahvilatoiminnalla on Faissa pidemmätkin taustat, mutta nyt toiminta saatiin omien seinien ulkopuolelle.

-Kun koululla oli kahvilaviikko kouluravintolassa viime vuonna, heittelimme ajatuksia, että olisi hauska kokeilla pop up -kahvilaa, jotta saisimme vielä opiskelun näkökulmasta enemmän oikeaa tuntua, enemmän asiakkaita, Jokila kuvaili.

Nyt siinä onnistuttiin. Heti avauspäivänä Munkissa oli mukavasti tohinaa.

-Hiljaista ei ole ollut missään vaiheessa, koko ajan on ollut tekemistä, Syrjälä kuvaili. FL

Cafe Munkki auki Forssan Kartanokeskuksessa 24.–29.4.

Uusimmat

Fingerpori

comic