Lounais-Häme

Munuaisen luovuttamista helpottava lakimuutos jäämässä soten jalkoihin

Nykylakien mukaan kaikki ovat elinluovuttajia, mutta elinluovutuskortin täyttämistä suositellaan edelleen. Se varmistaa oman tahdon toteutumisen.

Suomalaisten mielestä myös muun kuin aivan lähiomaisen tulisi voida luovuttaa munuaisensa, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselystä.

Sote-uudistuksen jalkoihin jäänyt kudoslakimuutos antaisi myös serkulle tai hyvälle ystävälle mahdollisuuden auttaa läheistään.

Nykyään Suomen laki kuitenkin antaa käytännössä vain vanhemman tai sisaruksen sekä samassa osoitteessa asuvan puolison toimia luovuttajana.

 

Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit ja erikoislääkäri kansanedustaja Sari Tanus (kd) ovat vaatineet lain muutosta niin, että munuaisen voisi luovuttaa myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä.

Liiton teettämässä gallupkyselyssä 83 prosenttia suomalaisista kannattaa lain muutosta. Vain kaksi suomalaista sadasta vastusti sitä, mutta joka kuudes eli 16 prosenttia oli vailla mielipidettä. Kantar TNS toteutti tutkimuksen syyskuussa 2018.

 

Tanus teki lakialoitteen kudoslain muutoksesta jo kesällä 2016. Aloitteen allekirjoitti 116 kansanedustajaa. Tämän vuoden alussa hallitus antoi esityksen uudesta kudoslaista eduskunnalle. Lain piti tulla voimaan elokuun alusta, mutta sen käsittely on jäänyt sote-uudistuksen jalkoihin.

– Laki ei saa olla esteenä parhaalle hoidolle, mikä tässä tapauksessa vielä säästää yhteiskunnan verovaroja. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei saa jyrätä alleen kaikkea muuta. Monet odottavat kiihkeästi munuaisen luovuttajaa. Osalla sopiva luovuttaja on jo tiedossa, kunhan vain lakimuutos mahdollistaisi luovutuksen, Tanus sanoo.

Uutta munuaista odottaa yli 450 ihmistä. Viime vuonna uuden munuaisen sai 240 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

 

Lauantaina 13.10. vietetään Euroopan elinluovutuspäivää.

Elinluovutus lyhyesti

Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.

Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.

Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.

Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.

Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.

Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Lisää tietoa elinluovutuksesta www.elinluovutuskortti.fi.

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic