Lounais-Häme Forssa

Muotiputiikista kuoriutuu asunto Puistolinnaan – "Satavarmasti parempi kuin tänä päivänä rakennettu talo"

Jari ja Janne Suomisesta isoja muutostöitä pelätään turhaan. Puistolinna on malliesimerkki vankasta vanhasta talosta, jonne voi remontoida nykyaikaisen asunnon jopa liiketilasta.
Jari ja Janne Suomiselle ainoa suuri yllätys remontoinnin aikana on ollut, kuinka hyvässä kunnossa huoneisto on. – Kosteutta ei ole missään. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jari ja Janne Suomiselle ainoa suuri yllätys remontoinnin aikana on ollut, kuinka hyvässä kunnossa huoneisto on. – Kosteutta ei ole missään. Kuva: Lassi Puhtimäki

Puistolinnan toisessa kerroksessa ei ole käynnissä pieni pintaremontti, vaikka töitä tehdäänkin ripeällä tahdilla.

– Kolmen kuukauden rykäisyn jälkeen huhtikuussa pitäisi olla valmista, Jari Suominen kertoo.

Jari Suomisen ja poika Janne Suomisen yritys Laatu-JJ Rakennus oy on kunnostanut useita liiketiloja asuinhuoneistoksi pääkaupunkiseudulla. Puistolinnasta tulee ensimmäinen vastaavanlainen referenssikohde Forssassa.

– Puistolinna on Forssan ylivoimainen ykköstalo.

Priimasti rakennettu

Rakennuksen historia kiehtoo myös Jari Suomisen puolisoa Sari Suomista.

Pikkutyttönä hän kävi mamman kanssa lauantaisin torilla, jolloin he toisinaan poikkesivat heittämään pennin kolikkoja Puistolinnan suihkulähteeseen.

Erään tarinan mukaan Puistolinnan rakentamiseen on käytetty tiiliä, jotka on poltettu naisten sodan aikana Ankkalammista kantamasta savesta.

Jari Suominen on yllättynyt, miten hyvin talo on rakennettu.

– Jessus että tekijöillä on ollut kädentaitoja, vaikka talo on rakennettu huonosta tavarasta pula-aikana.

Puistolinnassa näkyy hienosti aikakauden tyyli. Rakennus valmistui Forssan keskustaan 1940-luvun alussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Puistolinnassa näkyy hienosti aikakauden tyyli. Rakennus valmistui Forssan keskustaan 1940-luvun alussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uudestaan asuinkäyttöön

Puistolinna on valmistunut vuonna 1943.

Suomisten remontoima huoneisto on ollut tiettävästi asuinkäytössä 1980-luvun puoliväliin asti. Kun katutasoon avautui Muoti-Leena, otti vaateliike käyttöönsä myös yläpuolisen tilan.

Suomiset ovat aloittaneet remontin tukkimalla kerrosten välisen porrasaukon sekä purkamalla seiniä ja lattioita.

– Huoneistoa on hirveän helppo muokata mieleisekseen, koska väliseinät eivät ole kantavia, Janne Suominen kertoo.

112 neliön koti

Huoneisto on kooltaan 112 neliötä. Nyt siihen remontoidaan kolme huonetta, avokeittiö, löylyhuone, kylpyhuone ja kodinhoitohuone.

– Ainoastaan köykäiset väliseinät tehdään puusta. Tekisi mieli tehdä nekin kivestä, mutta jos joskus tulee ällitälli, että seinät pitää siirtää, on se sitten helpompaa, Jari Suominen kertoo.

Suomisten tytär, sisustussuunnittelija Riikka Koistinen suunnittelee huoneistoon ajan henkeä kunnioittavan sisustuksen.

Palvelijan ovi ja alkuperäinen kaappi säilytetään. Vanhaa tiiliseinää jätetään näkyville, ja lattiaan tulee kalanruotoparketti.

– Tarkoitus on tehdä aikaa kestävää, Sari Suominen sanoo.

+ 45 neliön parveke

Asunnossa on Wahreninpuiston suuntaan avautuva 45 neliön luksusparveke.

– Tällaista ei ole Forssassa missään muualla. Tässäkin talossa muut parvekkeet ovat siivousparvekkeita, Jari Suominen huomauttaa.

Ulkoapäin talo on suojeltu. Huoneiston muuttaminen liiketilasta asuinkäyttöön on edellyttänyt rakennuslupaa sekä huoneiston käyttötarkoituksen ja yhtiöjärjestyksen muuttamista.

Suomisista isoja muutostöitä pelätään turhaan. Vanhat talot ovat nykytaloja vankkarakenteisempia, ja kun vanhan huoneiston päivittää nykyajan vaatimuksilla, tulee se usein halvemmaksi kuin täysin uusi asunto.

– Tämä on satavarmasti parempi kuin tänä päivänä rakennettu talo, Jari Suominen vakuuttaa. FL

Parveketilaa löytyy hulppeat 45 neliötä. KUVA: Lassi Puhtimäki

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic