Lounais-Häme

Muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut

Suomalaisen muotoilun ilottelija oli ikuinen etsijä ja kokeilija.
Oiva Toikka 1931-2019. Kuva: Kuronen Erkki
Oiva Toikka 1931-2019. Kuva: Kuronen Erkki

Muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut. Galleristi Kaj Forsblom vahvisti maanantaina illalla tiedon Toikan kuolemasta.

Maanantaiaamuna 87-vuotiaana kuollut muotoilija, lasitaiteilija ja keraamikko Toikka tunnetaan erityisesti lasisista lintuteoksistaan, jotka hän suunnitteli Iittalalle.

Toikan linnut koristavat yhtä ja toistakin kotia niin Suomessa kuin maailmalla. Astiakaapeista löytyy usein vaikkapa hänen Kastehelmi-sarjaansa.

Taideteollisesta oppilaitoksesta keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli Arabian muotoilijana vuoteen 1959. Toikka aloitti Nuutajärven vakituisena suunnittelijana 1963 ja työskenteli siitä lähtien lasin parissa.

–  Työni ei ole koskaan tuntunut työltä, koska olen tehnyt sitä niin mielelläni. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä antoisaa ja rakastamaani työtä kaikki nämä vuosikymmenet, Toikka sanoi vuonna 2015, kun hänet palkittiin palkittiin elämäntyöstään Muoto2015-gaalassa Helsingissä.

Taiteilijana Toikka oli ikuinen etsijä ja kokeilija. Hänet on tunnettu suomalaisen muotoilun ilottelijana ja oman tiensä kulkijana. Keramiikan ja lasin ohella Toikka suunnitteli muun muassa tekstiilejä ja muoviesineitä sekä oopperalavastuksia ja -puvustuksia.

Toikan kuolemasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

 

Lintujen ihailija ei piitannut rajoista

 

Englantilainen taidehistorioitsija Jack Dawson on arvioinut, että Toikkaa tuntui ajavan eteenpäin vapaa ja riehakas mielikuvitus, joka ei piitannut sen enempää rajoista ja vaaroista kuin esteettisestä johdonmukaisuudestakaan.

–  Luonto on minulle loputon inspiraation lähde, ja lasi luonnollisena materiaalina sen parhaita tulkkeja, Toikka linjasi.

Toikan mielestä linnun sulavat muodot soveltuvat hyvin lasille. Lasissa on hänen mukaansa samaa hohtoa kuin lintujen höyhenpeitteessä, ja lasin väriskaala on yhtä mielikuvituksellinen kuin lintujen.

Toikka myös opetti tulevia lasimuotoilijoita ja -taitelijoita. Hän oli taitelijaprofessori Suomessa ja sitä ennen ruotsalaisen Konstfackin lasi- ja keramiikkaosaston professorina.

Viipurin maalaiskunnassa vuonna 1931 syntynyt Toikka sai professorin arvonimen vuonna 1989.

 

Lukuisia palkintoja

 

Oiva Toikka palkittiin taiteilijan ja muotoilijan urallaan monin merkittävin huomionosoituksin. Eräs niistä on Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan ojentama Prins Eugen -mitali. Hän sai myös Lunning-palkinnon ja Pro Finlandia -mitalin.

Toikalla oli kevääksi sovittuna näyttely Galerie Forsblomissa Helsingissä. Näyttelyn avajaispäivä on ajoitettu tälle viikolle.

–  Hänen taiteensa ei ole kuollut. Taiteilijoissa on se hieno puoli, että heidän työnsä jatkaa elämäänsä. Toikka teki aivan uskomattoman taitelijauran, galleristi Kaj Forsblom luonnehti.

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic