Lounais-Häme

Muovi kiertää hyvin Forssan seudulla

Forssan seudun asukkaat ovat lähteneet hyvin mukaan muovin kierrätykseen. Kierrätysmäärät ovat kasvaneet tasaisesti sitä mukaa kuin uusia kierrätyspisteitä on avattu alueelle.
– Monelle asemalle on jo lisätty keräysastioita, koska astiat ovat täyttyneet niin nopeasti, Suomen Pakkauskierrätys Rinki oy:n aluepäällikkö Harri Patana kertoo.
Rinki oy hoitaa nyt kaikkiaan 54:ää ekopistettä Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella.
– Parhaillaan poistamme katoksia kierrätyspisteistä, joista tulee pintakeräysasemia. Joihinkin isoihin keräyspisteisiin asennamme puristimia kartongille ja muoville. Esimerkiksi Forssan Prisman pisteelle tulevien puristimien säiliöihin mahtuu 4000 kiloa tavaraa, ja paikat pysyvät siistinä, Harri Patana sanoo.
Kotitalouksien muovipakkauksia kerätään heinäkuun lopussa koko maassa 500 keräyspisteessä. Kerätty muovipakkausjäte toimitetaan Ekokemin Muovijalostamolle. Ekokemillä eri muovilaadut lajitellaan ja käsitellään teollisuuden uusioraaka-aineeksi tai uusiksi tuotteiksi.
Kaikkea muovipakkausjätettä ei voi kierrättää. Likaiset tai muuten kierrätykseen kelpaamattomat muovit sopivat esimerkiksi energiantuotantoon. Kaatopaikalle pakkausjätettä ei saa viedä enää lainkaan.
Pakkauksen tuottaja on vastuussa pakkausten kierrättämisestä, ja Rinki huolehtii kierrätyksestä tuottajien puolesta.
– Kierrätys tuntuu pakkauksen hinnassa, joten loppujen lopuksi kuluttaja maksaa kierrätyksen, Harri Patana kertoo.
Patana muistuttaa, että kierrätys tulee sitä halvemmaksi, mitä paremmin ihmiset noudattavat kierrätyksen ohjeita.
– Sekajätteen, rakennusjätteen, sähkö- ja elektroniikkalaitteiden ja vaarallisten jätteiden vieminen kierrätyspisteisiin tuo monta ongelmaa. Alue roskaantuu, eikä siellä ole miellyttävää käydä. Väärät aineet täytyy erotella kierrätettävästä materiaalista, ja niiden kuljettaminen maksaa paljon, mikä näkyy taas pakkausten hintojen kallistumisena.
– Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteet voisi saman tien viedä ilmaiseksi laitteita myyviin liikkeisiin tai jäteasemalle.
Noin 150 kierrätyspistettä on edelleen Loimi-Hämeen Jätehuollon vastuulla.
– Joitakin huonokuntoisia pisteitä olemme poistaneet, mutta suurimman osan kohtalo on avoinna. Forssan jätelautakunta ei ole vielä tehnyt päätöstä niiden tulevaisuudesta, Loimi-Hämeen Jätehuollon palvelupäällikkö Anne Sjöberg sanoo.
– Asiakkaat ovat kyllä kovasti toivoneet, ettei pisteitä vähennettäisi.
Kesken on myös jätteenkuljetusrekisteri, joka auttaisi valvomaan jätteenkuljetuksen ulkopuolelle jääneitä kiinteistöjä.
– Koko ajan tulee lisää kiinteistöjä, joilla ei ole mitään jätteenkuljetusta. Tämä näkyy myös kierrätyspisteillä, joille kertyy sekajätettä ja muuta sinne kuulumatonta jätettä, Anne Sjöberg pahoittelee. FL

Lajitteluohje muoville
Muovin kierrätykseenElintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- valmisruokapakkauksetPesuaine-, shampoo- ja saippuapakkauksetMuovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinäMuovikassit, -pussit ja -kääreetEi muovin kierrätykseenSekajätettäPVC-pakkauksiaMuita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksiaMuista tämäPalauta kotitalouden muovipakkaukset tyhjinä, puhtaina ja kuivina.Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, lääkkeet, hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic