Lounais-Häme

Muovijätteen kierrätys ryöpsähti, eikä Suomen ainoa jalostuslaitos Riihimäellä enää ehdi käsitellä kaikkea

Muovipakkausjätteen määrä on kasvanut niin nopeasti, että kotimainen kierrätyskapasiteetti ei enää riitä. Toisen käsittelylaitoksen saaminen on vuosien projekti. Alalla odotetaan, että uusi jätelaki syntyisi ripeämmin.
Muovijätettä rahdataan Fortumin käsittelylaitokselle Riihimäelle rekoilla. Jätettä kertyy kuitenkin tällä hetkellä kuukausittain noin 25 prosenttia yli laitoksen kapasiteetin. Arkistokuva Kuva: Pekka Rautiainen
Muovijätettä rahdataan Fortumin käsittelylaitokselle Riihimäelle rekoilla. Jätettä kertyy kuitenkin tällä hetkellä kuukausittain noin 25 prosenttia yli laitoksen kapasiteetin. Arkistokuva Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa kerättyä pakkausmuovijätettä ryhdytään lähikuukausina viemään ulkomaille.

– Etsimme parhaillaan hyviä kierrätyslaitoksia palvelun toimittajaksi, sillä pakkausmuovijätettä kertyy noin 25 prosenttia enemmän kuin Suomessa on kapasiteettia jälleenkäsittelyyn. Tämä on väliaikainen ratkaisu, kertoo Suomen Uusiomuovi oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini.

Asiasta kertoi ensimmäisenä kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset.

Suomen Uusiomuovi on lainmukaisesta muovipakkausten tuottajavastuun toteutuksesta vastaava tuottajayhteisö. Yritys ostaa Rinki-keräyspisteiden palvelun, sekä vastaa asuinkiinteistöjen muovijätteen käsittelystä ja yrityksen muovinkeräyksen ja kierrätyksen järjestämisestä.

Tällä hetkellä pakkausmuovia kertyy joka kuukausi noin 400–500 tonnia välivarastoon.

Vesa Soini kertoo, että muovia vietäneen uusiokäyttöön jalostettavaksi Ruotsiin tai muualle EU:n pohjoisille alueille. Viennin aloittaminen vaatii sekä Suomen että kohdemaan lupaviranomaisten ratkaisun.

– Ennen vientilupaa pitää olla kaupallinen sopimus, jota ei ole vielä allekirjoitettu. Lupaprosessi kestää muutaman kuukauden.

Muovijätteestä tehdään granulaattia eli lopputuotteiden raaka-aineena käytettäviä muovirakeita.

– Granulaatti myytäneen jatkokäyttöön muualle kuin Suomeen. Aiomme sopimuksellisesti vaatia, että raaka-aineen pitää jäädä EU-alueelle, Soini sanoo.

Muovipakkausjätteen keräysmäärät ovat lähes kymmenkertaistuneet kolmessa vuodessa. Vuonna 2019 muovipakkauksia kerättiin talteen yli 40 000 tonnia, mikä ylittää selvästi Riihimäellä sijaitsevan Fortumin muovilaitoksen nykyisen kapasiteetin.

Muutaman vuoden päästä muovijätteen keräysmäärä uskotaan olevan lähes 50 000 tonnia.

– Kasvutahti ylittää kaikki ennusteet. Fortumilla on jonkin verran vararatkaisuja, mutta uskoisin, että jos kasvutahti jatkuu tällaisena, meidän kapasiteettimme rajat tulevat vastaan, sanoo Fortumin muovinkierrätyksen tuotantolinjan johtaja Mikko Koivuniemi Uusiouutisissa.

Kyseessä on Suomen ainoa laitos, joka jalostaa pakkausmuovista uusioraaka-aineita teollisuudelle.

Pelkästään viime vuonna kotitalouksista kerättyjen muovipakkausten määrä kasvoi yli 70 prosenttia. Syitä ovat kierrätys- ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen, mutta myös se, että erillisen muovikeräyksen järjestäminen on taloyhtiöille selvästi sekajätteen käsittelymaksuja edullisempaa.

– Muovijätteestä yksityistaloudet maksavat pelkästään keräyskulut, mutta sekajätteestä pitää maksaa myös käsittelymaksut.

Vesa Soini toivoo, että Suomeen saadaan lähivuosina toinen, kapasiteetiltaan noin 30 000 tonnin muovijalostamo. Suomen Uusiomuovi on suunnitellut hankintakilpailutuksen käynnistämistä, kunhan uusi jätelaki saadaan voimaan. Toisen laitoksen rakentaminen vaatii 3-4 vuoden aikajännettä hallinto- ja ympäristölupaprosesseineen.

– Kaikki ratkaisut riippuvat uudesta jätelaista, josta on odotettu kohta puoli vuotta hallituksen esitystä. Keskeistä on nähdä, millaiset lakisääteiset velvoitteet tulevat muovipakkausten kiinteistökeräyksestä, sekä millainen aluekeräysjärjestelmän tulee olla.

Uusiouutisissa Mikko Koivuniemi kertoo, että Fortum on periaatteessa kiinnostunut toisen muovijalostamon rakentamisesta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat