Lounais-Häme

Muovin uusiokäyttö kaipaa porkkanaa, ehkä keppiäkin

Muovin uusiokäyttö on ollut kestoaihe jätehuoltomaailmassa ainakin parikymmentä vuotta. Viime vuosien aikana äänenpainot ovat voimistuneet. Vuonna 2016 voimaan astui pakkausasetus, minkä jälkeen muovipakkauksia ei ole enää saanut kärrätä kaatopaikalle.

Loimi-Hämeen jätehuollossa jätehuoltomaailman valtavirtoja seurataan tarkalla silmällä. LHJ Groupin toimitusjohtajan Immo Sundholmin mukaan muoviin on alettu kiinnittää huomiota kaikilla tasoilla.

-Niin tuotteiden valmistuksessa, pakkaamisessa kuin kierrätyksessäkin. Sekalaisen kuluttajamuovin uusiokäyttö on ollut todella haasteellista, eikä isoa, globaalia ratkaisua ole vieläkään näköpiirissä. Uskon, että uusiokäyttöä tullaan kiihdyttämään lainsäädännön ja mahdollisesti tukimekanismien avulla.

Sundholm arvioi, että muovikysymys ratkaistaan pitkälti vastaavalla tuottajavastuujärjestelmällä kuin esimerkiksi metallilla, lasilla ja kuitupakkauksilla.

-Pakkauksissa on silloin kierrätyshinta, joka tilitetään muovituottajista muodostetulle yhteisölle. Yhteisö vastaa kierrätyksen järjestämisestä saamillaan tuloilla.

Suomen kaltaisessa, suhteellisen harvaan asutussa maassa alueellinen yhdenvertaisuus on kierrätysasioissakin kysymysmerkki. Kun EU asettaa maakohtaisia tavoitteita, pyritään ne saavuttamaan mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

-Kehittyykö tilanne niin, että jatkossa muovia kerätään pääkaupunkiseudulta ja isoista kaupungeista, joista keräystavoite saadaan kustannustehokkaasti täyteen? Täällä Hämeessä meitä on aika vähän ja olemme kaukana toisistamme, Sundholm aprikoi.

Erityisen ongelmallista kotitalouksien muovijätteen uusiokäytössä on erilaisten muovilaatujen valtava määrä. Sundholm uskoo, että tulevaisuudessa muovilaatujen kirjo tuotteiden valmistuksessa ja pakkauksissa tulee vähenemään reippaasti.

-Se tietysti helpottaisi kierrätystä ja uusiokäyttöä. Tuotemarkkinoiden on myös kehityttävä, mikä taas edellyttää sitä, että raaka-aineelle on saatava arvoa.

Tällä hetkellä kaikki kerättävä kotitalouksien muovijäte kuljetetaan Riihimäelle Fortumin jalostamolle. Sundholmin mukaan muovia uusiokäytetään vielä marginaalisesti kuluttajille suunnattuihin tuotteisiin.

-Esimerkiksi aitatolppiin ja terassilankkuihin kierrätettyä muovia on hyödynnetty, mutta vielä puhutaan marginaalisista määristä.

LHJ Groupin yrityksissä on erittäin hyvät kokemukset muovin hyödyntämisestä sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyssä. Suurin yksittäinen kierrätetty tuote on ollut yli miljoona käsiteltyä kylmälaitetta.

-Teollisuustuotannon homogeeniset, suhteellisen puhtaat muovijakeet ovat huomattavasti helpommin hyödynnettävissä kuin vaikkapa sataa sortimenttia sisältävä kotitalousmuovi, Sundholm kiteyttää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic