Lounais-Häme Forssa

”Muovinkerääminen on hauskaa” – HAMK:n opiskelijat tekevät Forssan luontomuseon muovinäyttelyn opetuskäyttöön

Kestävän kehityksen opiskelijaryhmä kokosi Luontomuseoon Muovi ja me -näyttelyn..
Muovi ja me-näyttelyn suunnittelijat ja toteuttajat Aku Kalliomäki (vas), Juhana Karpo ja Ronja Järvelä viimeistelemässä interaktiivista kaupunkisuunnittelupeliä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Muovi ja me-näyttelyn suunnittelijat ja toteuttajat Aku Kalliomäki (vas), Juhana Karpo ja Ronja Järvelä viimeistelemässä interaktiivista kaupunkisuunnittelupeliä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kyllä maailmassa muovia riittää. Mutta mitä muuta tästä meitä alati ja kaikkialla koskettavasta materiaalista loppujen lopuksi tiedämme?

Vastausta ja valistusta kysymyksen tiimoilta on tarjolla Forssan Luontomuseolla Muovi ja me -näyttelyssä. Hämeen ammattikorkeakoulussa kestävän kehityksen ensimmäistä vuosikurssia opiskelevien suunnittelema ja toteuttama kokonaisuus perehdyttää muovin koko elinkaareen kattavasti, historiallisia taustojakaan unohtamatta.

Tietoa välittyy niin muovilaaduista ja niiden rakenteesta kuin muovin ympäristö- ja terveysvaikutuksistakin. Oman painopistealueensa muodostaa kuluttajavalistuksen välittäminen esimerkiksi kysymyksiin miten muovinkeräys toimii käytännössä ja miten voimme itse kukin toteuttaa sitä arkisessa elämässämme.

Näyttelyn toteutus perustuu muovinäytteiden ja muovin ympäristövaikutuksia ilmentävien näyte-esimerkkien ohella infotauluihin. Näyttelytyöryhmään lukeutuva Aku Kalliomäki toteaa niille kuuluneen roolinsa myös näyttelyidean syntymisessä.

– Olimme valmistamassa näitä julisteita opiskeluumme liittyen harjoitustöinä. Siinä heräsi ajatus, että näitähän voisi hyödyntää jossain muodossa ihan oikeasti.

Hän näki mahdollisuuden näyttelyidean esille tuomiseen hakiessaan Forssan luontomuseolta työharjoittelupaikkaa. Selväksi kävi saman tien, että ajatus tuli esitettyä oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Aku Kalliomäen lisäksi näyttelyn suunnittelija- ja toteuttajatyöryhmän muodostavat Juhana Karpo ja Ronja Järvelä. Tekijät huomauttavat julistetaulujen muodostavan katselmuksen toteutuksessa vain osaulottuvuuden.

– Enemmänkin näyttelymme perustuu interaktiivisuuteen. Näin voimme antaa konkreettisempaa tuntumaa siihen, miltä muovi tuntuu ja näyttää aina mikroskooppimittakaavasta alkaen.

– Ajattelimme, että varsinkin lapset kaipaavat oppaan sanallisen selostuksen ohella myös toimintaa niin kiinnostuksensa ylläpitämiseen kuin asiasisällön omaksumiseenkin, välittää työryhmä sanomanaan.

Muovi ja me -näyttelyn keskiössä kuuluu paikkansa jopa muovikaupungille. Sen avulla voi vajaaseen pingispöydän mittakaavaan supistetulle katuverkkopohjalle täydentää luovuuttaan käyttäen kaupunkimiljöötä. Rakennuspalikoina palvelevat kierrätysvaiheeseensa ajautuneet muoviset elintarvikepakkaukset.

Työryhmässä huomautetaan, että kuluttajien ohella myös niin tuotteiden valmistusportaassa kuin asiaan liittyvillä viranomaistahoilla ja jopa lainsäätäjillä riittää muovinkierrätyksen parissa opittavaa.

– Pelkästään tämänkin vuoksi kysymys on asiasta, jota on nostettava jatkuvasti esille.

– Toisaalta on niinkin, että ei tässä ihan niin vaikeiden käytännön kysymysten kanssa olla tekemisissä kuin yleisestä keskustelusta voisi välillä päätellä.

Faktatietoon perustuvan valistukselle ohella HAMK:in kestävän kehityksen opiskelijat peräänkuuluttavat oleellisena tekijänä asenneilmastollista sopeutumista.

– Muovin kerääminen on hauskaa, kuuluu Aku Kalliomäen, Juhana Karpon ja Ronja Järvelän yksimielinen slogan.

HAMK:n opiskelijoiden Muovi ja me-näyttely on esillä Forssan Luontomuseon vaihtuvien näyttelyjen tilassa toukokuun loppuun ja sen jälkeen Forssan Luontomuseon pedagogiikkatilassa kesäkuun ajan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic