Lounais-Häme

"Musassa ei voi jäädä junnaamaan paikalleen"

Lopelle asettunut Janne Tulkki juhlistaa syksyllä 20-vuotista uraansa. Laulukeikkojen lisäksi hän tekee töitä hierojana.
Laulaja-hieroja Janne Tulkin onneksi asiakkailta heruu joustoa ammattien yhteensovittamiselle.Hierojan ja asiakkaan suhde on sellainen, että ihmiset eivät välttämättä ihan hetkeen sitä vaihda. Joskus joutuu sovittelemaan, mutta ymmärrystä löytyy.

Janne Tulkki seisoo toimitilansa kuistilla Lopella ja tervehtii Läyliäistenraittia pitkin ajavaa ohikulkijaa.

Monitoimiyrittäjällä on meneillään ansaittu kahvitauko. Edellinen asiakas on jättänyt Tulkin hierontapöydän hetkeä aiemmin.

Tulkki on tullut tutuksi laulajana, mutta nykyään hän tienaa osan leivästään myös hierojana.

Useamman ammatin harjoittaminen juontaa juurensa kymmenen vuoden taakse, jolloin laulajan taloudellisesti epäonnistunut 10-vuotisjuhlakiertue ajoi Tulkin syvään velkakierteeseen.

Pahimmillaan hänellä oli velkaa 400 000 euroa. Ne maksaakseen hänen piti tehdä useampaa työtä: laulamisen ja hieronnan lisäksi hän ajoi myös rekkaa.

Raskaiden vuosien aikana Tulkki oli ikävissä otsikoissa myös yksityiselämänsä vuoksi.

– Silloin pinna oli välillä tiukalla, hän myöntää.

Rekan rahtaaminen laulamisen ohella on taaksejäänyttä elämää, mutta hierontoja hän tekee edelleen.

– Välttämättä pakollista tarvetta ei olisi tehdä kahta duunia, mutta jotenkin tähän on oppinut. Sitten tehdään vain pitkää päivää, Tulkki sanoo.

Surullisenkuuluisasta 10-vuotisjuhlakiertueesta on kymmenen vuotta. Laulajan lunnaat on maksettu, eikä Tulkin ajatuksissa ollut juhlistaa 20-vuotista artistin uraa erikoisemmin.

Sitten peliin puuttui Hämeenlinna Big Band ja sen kapellimestari Jyrki Ahola. Muutama vuosi sitten Tulkin Tapio Rautavaara -teemaisella kiertueella trumpettia soittanut Ahola ehdotti laulajalle yhteistyötä.

Sen seurauksena Tulkki esiintyy syyskuussa kolmessa konsertissa Hämeenlinna Big Bandin solistina ja esittää jazz- ja viihdeklassikoita big bandille sovitettuna.

– 20 vuotta on ihan kiva jonkinnäköisenä mittarina. En itse ajatellut sitä erityisesti juhlistaa, mutta tämä oli loistava tilanne yhdistää asioita, Tulkki kertoo.

– Musa on siinä mielessä hauskaa ja vaativaa, että jos se jää junnaamaan paikalleen, sitten asiat ovat äärimmäisen huonosti.

Mukana sovituksissa on paitsi koti- ja ulkomaisia ikivihreitä, myös Tulkin omaa tuotantoa. Suurimmista hiteistä kuullaan ainakin Tulvii Pohjanmaa ja Sinisen taivaan sateenkaari sekä tuoreempi Niinkö sä luulet.

– Tämä proggis on itsellenikin hyvä haaste. Täysimittaisessa konsertissa on minullekin aika paljon hommaa, että treenaan mennen, tullen ja palaten 20 biisiä, jotka eivät ole aikaisemmin kuuluneet ohjelmistoon, Tulkki tuumii.

Aiemmin urallaan Tulkki on työskennellyt muun muassa Vantaan Viihdeorkesterin ja monien sotilassoittokuntien solistina. Laulajan mukaan harjoittelu yhdessä Hämeenlinna Big Bandin kanssa jää muutaman kertaan.

– Siinä on raju luottamus, että jokainen tekee sen työnsä kotonaan.

Pirkanmaalta kotoisin oleva Tulkki on aloittanut aikoinaan soitto-oppilaana klarinetilla ja siirtynyt siitä saksofoniin.

– Varmaan big bandin kanssakin soitan jotain fonilla.

Tulkin läpimurto ajoittui vuosituhannen taitteeseen, kun hän voitti muun muassa Syksyn sävelen vuonna 2001.

Mutta artistin ura ei ole pelkkää nousukiitoa, sen Tulkkikin on oppinut kantapään kautta.

Keikkakalenteri on myös ammottanut tyhjyyttään ja pakottanut muun muassa tekemään useampaa työtä aiemmin kerrotulla tavalla.

– Tämä on vähän kausiluontoista hommaa. Hyvissä keikkamäärissä ja aallonharjalla ei vain yksinkertaisesti pysytä ikuisesti. Musabisneksessä tulokkaita riittää kyllä, joten rauhallisempiakin vuosia tulee ja on tullut minullekin, Tulkki sanoo.

Nyt hänestä näyttää, että homma on taas piristynyt.

– Jos se jotain kuvaa antaa, nyt kesällä on ollut monena viikkona seitsemän keikkaa. Viimeisen vuoden aikana henkilöauton mittariin on tullut 120 000 kilometriä. FL

Syyskuussa saleihin

Konsertit Hämeenlinna Big Bandin kanssa:

Pe 14.9. klo 19.00 Hyvinkää-sali, Hyvinkää

Pe 21.9. klo 19.00 Kangasala-talo, Kangasala

Pe 28.9. klo 19.00 Nokiasali, Nokia

Janne Tulkki

Syntynyt 18. kesäkuuta 1975 Orivedellä.

Kaksi lasta, ollut kolmesti naimisissa.

Sai vuoden 1999 miesartistitulokkaan Emma-palkinnon.

Vuoden solisti -palkinto vuonna 1999.

Voitti vuonna 2001 Syksyn sävelen kappaleella Yksinäinen pitkä tie.

On julkaissut 11 albumia ja kaksi kokoelmalevyä. Viimeisin albumi on Tapio Rautavaara -tribuuttilevy vuodelta 2012.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic