Lounais-Häme

Museo ottaa osaa Suomen juhlintaan

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi antaa myös museoille herkulliset lähtökohdat tuoda esiin kansakunnan historiaa. Forssan museossa juhlavuoteen valmistautuminen aloitettiin jo hyvissä ajoin viime vuonna, kun tiedonkeruu Tarinoita piipun juurelta -näyttelyä varten käynnistyi.

Yhteistyössä Varkauden ja Valkeakosken museoiden kanssa koottava juhlanäyttely konkretisoituu Forssassa vasta loppuvuodesta. Sitä ennen on luvassa juhlintaa muissa muodoissa.

Tänään, juhlavuoden avausviikonloppuna museolla vietetään hetkeä historian ja kahvin parissa kello 14-16. Museonjohtaja Kati Kivimäki ja amanuenssi Asta Louhelo esittelevät Forssan tarinaa itsenäisyyden aikana Kirjavan kankaan kaupunki –näyttelyn näkökulmista.

-Opastusta saa toki tulla vain kuuntelemaankin, mutta emme pane yhtään pahaksemme keskustelua. Me museolla tunnemme kyllä esineet, mutta kävijät voivat täydentää tietoja paljonkin. Usein museokävijöiltä saadut tiedot jatkavat eloaan seuraavissa opastuksissa, Kivimäki kertoo.

Kivimäen mukaan juhlavuosi avataan Forssassa hiukan pienimuotoisemmin, koska tammikuu tiedetään museoissa vuoden hiljaisimmaksi kuukaudeksi. Museoiden yhteisessä juhlavuoden avausviikonlopussa halutaan kuitenkin olla mukana.

Varsinainen juhlanäyttely aloittaa kesällä kiertueensa Varkaudesta ja siirtyy sen jälkeen Valkeakoskelle. Näyttelyn käsikirjoittaminen on parhaillaan käynnissä. Tarkoituksena on esitellä mukana olevia paikkakuntia itsenäisyyden vuosikymmeninä eteenpäin sysänneitä teollisia innovaatioita.

-Näyttely työllistää meitä kulissien takana varsinkin alkuvuodesta. Tavoitteena on saada mukaan myös mahdollisimman eloisa verkko-osuus, Kivimäki sanoo.

Osa Forssan museon 100-vuotisjuhlintaa on myös Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlanäyttely, joka kiersi Lounais-Hämettä viime vuonna. Tänä vuonna näyttely jatkaa matkaansa Helsingin kirjastoihin. Näyttely tulee toimimaan myös valtiopäivien avajaisnäyttelynä.

Kesäkuussa Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkeliin avautuu paikallisesti huippumielenkiintoinen näyttely. Forssalainen valokuvaamo Foto Hellas juhlii niin ikään satavuotista historiaansa.

Forssan museon arkistossa on Kivimäen arvion mukaan noin 200 000 Foto Hellaksen valokuvaa. Niistä työstetään näyttely yhdessä nykyisen yrittäjän Jaana Lindforsin kanssa.

Kivimäki kuvailee itsenäisen Suomen satavuotista historiaa hienoksi kontekstiksi, jota museoilla on mahdollisuus hyödyntää.

-Kun katsotaan menneisyyteen, sieltä löytyy vaikka mitä hienoa. Museokentällä katsotaan kuitenkin voimallisesti myös tulevaisuuteen. Julkisen talouden nykytila tiedetään. Siksi onkin tärkeää miettiä, mitä lisäarvoa museo tuo pelkästään julkisen rahan kuluttamisen sijaan. FL

Museot ottavat ilon irti juhlavuodesta
Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy ja kuuluu vuoden 2017 aikana isosti museoissa ympäri Suomen. Juhlinta käynnistettiin loppiaisviikonloppuna 150 museossa.Juhlavuoteen liittyvien näyttelyiden lisäksi museovieraat voivat osallistu muun muassa teemaopastuksiin ja työpajoihin.Monen museon ohjelmistossa on huomioitu erityisesti lapset ja lapsiperheet.Forssassa juhlavuoden ohjelmistoa on muun muassa Tarinoita piipun juurelta -näyttely, johon on valittu museoiden kokoelmista esineitä ja kuvia itsenäisyyden ajalta 1917-2017. Näyttely kiertää kesän ja syksyn 2017 aikana myös Varkauden ja Valkeakosken museoissa.Tiedot juhlavuoden ohjelmasta löytyvät kattavasti osoitteesta museo100.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti