Lounais-Häme

Museoiden kokoelmat kotisohvalle – Voit myös askarrella lautapelin, katsella vanhoja elokuvia tai perehtyä sukuhistoriaasi

Hakupalvelu Finnan kautta voit syventyä museoiden kokoelmiin, askarrella vanhan lautapelin tai tutustua sukuhistoriaan.
Vuonna 1871 julkaistussa Talwi-lautapelissä pelataan talven merkeissä. Kuva: Kansalliskirjasto. Kuva: Muu
Vuonna 1871 julkaistussa Talwi-lautapelissä pelataan talven merkeissä. Kuva: Kansalliskirjasto. Kuva: Muu

Kirjastot, museot ja arkistot ovat Suomessa joutuneet sulkemaan ovensa koronavirustilanteen vuoksi. Valtakunnallisesta Finna.fi-hakupalvelusta löytää kattavasti kulttuurielämyksiä, joista voi nauttia virtuaalisesti.

Helsingin yliopiston tiedotus kokosi kymmenen vinkkiä Finnan kokoelmista.

1. Katso miltä lähistölläsi näytti ennen

Finna Street -haku näyttää vanhat valokuvat sijaintisi perusteella. Haku toimii parhaiten mobiililaitteella ja ulkosalla.

2. Perehdy sukusi historiaan

Oman suvun historiasta kiinnostuneelle on tarjolla monipuolisia digitaalisia aineistoja, kuten valokuvia ja asiakirja-aineistoja. Tietoa omasta suvusta voi lähteä etsimään kirjoittamalla etusivun hakuun oman sukunimen – hyvällä tuurilla saatat löytää kuvia omista sukulaisista.

3. Katso kotimaisia elokuvia

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yli 2300 elokuvan kokoelma sisältää Suomi-klassikoita, lyhytfilmejä ja vintage-mainoksia.

4. Askartele perheellesi entisaikojen lautapeli

Kansalliskirjaston lautapelikokoelma sisältää matkustus- urheilu- ja sotapelejä 1800-luvulta alkaen. Pelit ovat vapaasti käytettävissä, ja voit tulostaa ne pelaamista varten.

5. Ihastele taideaarteita

Syvenny museoiden digitaalisiin taidekokoelmiin. Finnasta löydät esimerkiksi kuvataiteilija Albert Edelfeltin tai vaikka Alpo Jaakolan teoksia.

6. Lähetä digitaalinen pääsiäiskortti

Selaa vanhoja pääsiäiskortteja, valitse mieluisin ja jaa se linkkinä ystäville ja sukulaisille.

8. Tutki opetustauluja

Entisaikaan verkon korvasivat opetustaulut. Tutustu eläimiin, ihmisen anatomiaan, ensiapuun, kasveihin, maailman historiaan ja vieraisiin kulttuureihin opetustaulukokoelmien avulla.

9. Opiskele uutta

Finnasta löydät opinnäytteitä alalta kuin alalta. Tutkittavana on liki 300 000 päättötyötä.

10. Tarkista e-kirjojen saatavuus yhdellä kertaa

Kirjastot tarjoavat e-kirjoja luettavaksi, mutta ne saattavat olla tällä hetkellä varattuja. Jos sinulla on useiden kirjastojen kirjastokortti, voit etsiä teosta muiden kirjastojen kokoelmista Finnan kautta ja lainata sen käyttöösi. Lisää Finnan etusivun hakuun kirjan nimi ja rajaa sen jälkeen hakua e-kirjoihin ja haluamiisi kirjastoihin.

Hakupalvelu Finnassa vierailtiin viime vuonna 2,5 miljoonaa kertaa

Valtakunnallisen Finna.fi-hakupalvelun kävijämäärät kasvoivat ennätyslukemiin vuonna 2019, kertoo Kansalliskirjasto. Palvelussa vierailtiin viime vuonna yhteensä 2,5 miljoonaa kertaa. Museoviraston, Kansalliskirjaston ja Helsingin kaupunginmuseon aineistot olivat suosituimpia hakuja.

Tiedotteen mukaan suosiotaan kasvattivat myös kirjat, joiden tietoja katseltiin miljoona kertaa. Finna tarjoaa pääsyn valtaosaan Suomen kirjastojen kokoelmista.

Kuvia selattiin palvelussa kaikkiaan 2,6 miljoonaa kertaa. Finnan valikoima käsittää 1,4 miljoonaa kuvaa.

Elokuvatarjonta kasvoi Finnassa viime vuonna merkittävästi, kun Kansallinen audiovisuaalinen instituutti toi ensi kertaa pitkiä elokuvia kaikkien saataville. Nyt elokuvia on katsottavissa kaikkiaan yli kaksituhatta.

Vuonna 2014 avatun Finnan on kehittänyt Kansalliskirjasto yhdessä 400 arkiston, kirjaston ja museon kanssa. Finnassa on 16,5 miljoonaa aineistoa, joista pari miljoonaa on saatavilla suoraan verkossa. FL-STT

Lue lisää Finnasta:

Elokuva-arkisto avautui verkossa

Hyödynnä Finna.fi-hakupalvelua etäopetuksessa ja tiedonhaussa

Kirjastojen ja museoiden suosio näkyy myös verkossa – kirjat ja kuvat haetuinta aineistoa Finna.fi-palvelussa vuonna 2019

 

Tämäkin liittyy aiheeseen:

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic