Lounais-Häme Forssa

Museokortti-ennätys rikkoontuu heinäkuussa – Forssan museossa joka toinen on heilauttanut tällä viikolla korttia

Viidessä vuodessa museoiden yhteenlasketut pääsymaksutulot ovat kasvaneet sata prosenttia.
Yhä useampi kävijä marssii myös Forssan museoon Museokortti taskussaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yhä useampi kävijä marssii myös Forssan museoon Museokortti taskussaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Museokorttia on vilautettu tänä kesänä tiuhaan Suomen museoissa.

Kesän aikana Museokortti-käynneissä on reilu viidenneksen kasvu viime vuoteen verrattuna. Varovaisenkin arvion mukaan heinäkuussa Museokortilla maksetaan 250 000 museokäyntiä, jolloin aiempi kuukausiennätys (213 000) rikkoontuu selvästi.

– Koronakevään hetkellinen romahdus on enää muisto vain. Museokortin myyntimäärät ovat kesäkaudella hurjassa 50 prosentin kasvussa verrattuna vastaavaan jaksoon viime vuonna, kehitysjohtaja Seppo Honkanen kertoo tiedotteessa.

Forssan museolla ei ole vielä tilastotietoa kesäkuun ja heinäkuun käynneistä, mutta esimerkiksi tällä viikolla puolet asiakkaista on käyttänyt Museokorttia.

– Kortin käyttö lisääntyy koko ajan, ja käyrä on nouseva, museonjohtaja Kati Kivimäki sanoo ja kertoo olevansa erityisen tyytyväinen siitä, miten kortti lisää spontaaneja museokäyntejä.

Kesäkuussa Forssan museolla kävijämäärä puolittui ryhmävierailujen peruuntumisen vuoksi. Heinäkuussa kävijämäärässä on noussut normaalille tasolle.

Viisi vuotta kasvua kävijöissä ja tuloissa

Museoiden kävijämäärät ja pääsymaksutulot ovat olleet kasvussa Museokortin koko viisivuotisen olemassaolon ajan. Viime vuonna museoissa vierailtiin 7,6 miljoonaa kertaa. Vuodesta 2014 kasvua on 41 prosenttia.

Museoviraston tilastotietojen mukaan museoiden pääsylipputulot olivat viime vuonna 27,9 miljoonaa euroa. Pääsymaksutuloihin lasketaan kertalippujen myyntitulot ja Museokortti-käyntikorvaukset. Edellisestä tilastovuodesta (2018) kasvua on 4 miljoonaa euroa eli noin 17 prosenttia.

Viidessä vuodessa museoiden yhteenlasketut pääsymaksutulot ovat kasvaneet sata prosenttia.

– Tämä osoittaa, että Museokortti-järjestelmä on myös taloudellisesti erittäin kannattava museoille. Museokortti on muuttanut museoiden käyttökulttuuria ja tuonut uuden ansaintalogiikan koko alalle, Honkanen sanoo.

Museokortin myyntitulot palautetaan museoille kävijämäärien perusteella. Museot saavat korvauksen jokaisesta Museokortilla maksetusta sisäänpääsystä. FL

 Lue myös: Museokortti-ilmiö näkyy Lounais-Hämeessäkin – Ulkopaikkakuntalaiset kasvattivat Forssan museon lipputuloja (FL 16.1.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic