Lounais-Häme

Museokortti on menestystarina, kortti nostaa sekä lipputuloja että kävijämääriä

Kaikkien aikojen kävijäennätys rikki kahtena peräkkäisenä vuotena.
Museokortteja on tähän mennessä valmistettu noin 220000, joista voimassa on noin 160000. Kuva: Muu

Museokortti on mullistanut suomalaisten suhteen museoihin. Kortti otettiin käyttöön toukokuussa 2015 ja sen jälkeen museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksen kahtena peräkkäisenä vuotena.

Vuonna 2016 museoissa vierailtiin 6,6 miljoonaa kertaa, 2017 peräti 7,1 miljoonaa kertaa. Aiemmin 2000-luvulla museoissa vierailtiin keskimäärin 5,2 miljoonaa kertaa vuodessa.

Museokortti on madaltanut kynnyksen poiketa museoon ja piipahtamiset ovat lisääntyneet. Myös aiemmin museoista kiinnostumattomat henkilöt ovat ryhtyneet museopalvelujen aktiivikäyttäjiksi.

– Koko kortin olemassaolon ajan kynnys tulla museoon on madaltunut tosi paljon. Sillä on helppo tulla vaikka vain puoleksi tunniksi, eikä tarvitse katsoa koko paikkaa läpi. Toisaalta on sitten niitäkin, jotka haluavat viipyä ja katsoa rauhassa, kertoi Forssan museon amanuenssi Asta Louhelo.

Luitko tämän: Museot ovat pop! Hittituote Museokortti on saanut kotimaanmatkailijat liikkeelle

Museokortin vaikutus näkyy myös Forssan museossa.

Lipputulot ovat nousseet huimasti

Museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot eli kertaliput ja Museokortti-korvaukset kasvoivat peräti 56 prosenttia vuosina 2014–2017. Ennen Museokorttia museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot olivat 13,9 miljoonaa euroa.

Viimeisimpänä tilastovuotena (2017) yhteenlasketut pääsylipputulot olivat kasvaneet 21,6 miljoonaan euroon.

– Nämä ovat valtavan hienoja lukuja, jotka kertovat myös museoiden tekemästä upeasta työstä. Museokortti ei tietenkään ole ainoa selittävä tekijä kasvulla, mutta tilastollinen korrelaatio on sangen vahva, kertoo Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Tulot museoille käyntien mukaan

Museokortin myyntitulot palautetaan museoille kävijämäärien perusteella ja osuus tuloista käytetään museoiden yhteismarkkinointiin sekä järjestelmän ylläpito- ja kehityskuluihin. Korttijärjestelmän perustamiseen ei ole käytetty julkista rahaa.

Pääsylipputulot helpottavat museoiden taloutta, mutta silti museotoiminnan pääasiallinen rahoitus tulee muualta kuten yhteiskunnalta tai julkisyhteisöiltä. Liiketaloudellinen voitto ei ole museotoiminnan tavoite.

Museot saivat jokaisesta Museokortilla viime syyskaudella maksetusta käynnistä 90 prosenttia omasta aikuisten kertalippunsa hinnasta. Esimerkiksi Amos Rexille järjestelmä tuloutti laskutuskaudella yli miljoona euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic