Lounais-Häme Jokioinen

Museorautatie sai peruskorjausrahaa Museovirastolta

Jokioisten museorautatie sai Museovirastolta avustusta peruskorjaustöihin. Kuvassa Joni Savolainen ja Pertti Herva. Kuva: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten museorautatie sai Museovirastolta avustusta peruskorjaustöihin. Kuvassa Joni Savolainen ja Pertti Herva. Kuva: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki

Museovirasto on myöntänyt Jokioisten museorautatielle 19 000 euroa peruskorjausrahaa. Museoviraston avustus kattaa puolet koko korjaushankkeen kustannusarviosta.

Jokioisissa ja Humppilassa kulkeva kulkeva museorautatie on osa vuosina 1898–1974 toiminutta Jokioisten rautatietä ja Suomen ainoa nykypäiviin säilynyt henkilö- ja tavaraliikenteen kapearaiteinen rautatie. Aikoinaan junat puksuttivat kapearaiteisella Forssan ja Humppilan välillä.

Museojunaliikenne radalla alkoi vuonna 1971. Museorautatieyhdistys ry:n ylläpitämän rautatien kokonaispituus on runsaat 14 kilometriä. Rautatie on myös tärkeä matkailunähtävyys. Museoviraston mukaan museorautatie on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas toimiva kokonaisuus.

Kulkuvälineiden restaurointiavustusta sai Kanta-Hämeessä myös kolme muuta kohdetta.

Jari Kosenius Riihimäeltä sai 2900 euroa vuosimallin 1966 Vanaja A-69 -kuorma-auton entisöintiin.

Timo Nieminen Hikiältä Hausjärveltä sai 4250 euroa vuosimallin 1934 Willys 4D Sedan 77 -henkilöauton korin entisöintiin.

Simo Nieminen Hämeenlinnasta sai 600 euroa vuosimallin 1914 Rudge Multi -moottoripyörän vaihteiston kunnostukseen.

Museoviraston myöntämän avustuksen tavoitteena on varmistaa, että Suomessa säilyy kansallisesti arvokkaiksi luokiteltuja kulkuvälineitä käyttökuntoisina.

Museovirasto sai kaikkiaan 86 avustushakemusta. Määrärahaa avustuksiin oli jaettavana 400 000 euroa, ja tukea sai museorautatien lisäksi 52 yksityishenkilön tai yhteisön omistama kohde. Avustusten suuruus oli korkeintaan puolet hyväksytyistä kokonaiskustannuksista. FL

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic