Lounais-Häme

Museovirasto myönsi lähes 46 000 euroa seutumme kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten entisöintiin

Somerolainen Larisa Evstifeeva-Auraniemi sai Museovirastolta avustusta vanhan ja pitkään tyhjillään olleen somerolaisen rakennuksen entisöintiin. Kuva: Larisa Evstifeeva-Auraniemi.
Somerolainen Larisa Evstifeeva-Auraniemi sai Museovirastolta avustusta vanhan ja pitkään tyhjillään olleen somerolaisen rakennuksen entisöintiin. Kuva: Larisa Evstifeeva-Auraniemi.

Museovirasto on myöntänyt seudullemme lähes 46 000 euroa avustuksia kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten entisöintiin.

Suurin potti, 17 000 euroa, myönnettiin Forssaan. Loput seutumme avustukset jakautuivat Somerolle, Tammelaan ja Ypäjälle.

Someron avustus myönnettiin konservointi- ja restaurointitöiden ammattilaiselle Larisa Evstifeeva-Auraniemelle. Hän remontoi vuonna 1920-luvun lopulla valmistunutta entistä suutarin taloa, jota on laajennettu 1950-luvulla. Evstifeeva-Auraniemi visioi, että rakennukseen voisi kunnostaa tilat yhdistysten käyttöön sekä taidekursseja varten.

– Rakennus on kaunis aina ikkunoiden yksityiskohtia myöten. Se pitää saada palautettua entiseen loistoonsa. Työmäärä tulee olemaan valtava. Rakennuksessa ei ole asuttu 30 vuoteen, Evstifeeva-Auraniemi sanoo.

Myös muut avustusta saaneet seutumme hankkeet liittyvät rakennusten entisöintiin.

Kokonaisuudessaan Museovirasto myönsi avustusta noin 170 kohteelle yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Avustuksia jätettiin valtakunnallisesti reilut 400.

Museoviraston avustusten tarkoituksena on säilyttää kulttuuriympäristöä ja tukea rakennusrestauroinnin työtapojen säilymistä. Avustuksia voivat hakea sekä yksityishenkilöt että yhteisöt.

Entistämisavustuksilla tuetaan rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden oikeanlaista kunnostusta ja kohteiden erityispiirteiden tunnistamista. Museoviraston tuen avulla on mahdollista säilyttää kohteiden kulttuurihistorialliset arvot. Kunnostus säilyttää ja jopa nostaa kohteiden taloudellista arvoa sekä mahdollistaa osalle toimijoista myös liiketoiminnan kehittämisen.

Tyypillisten ikkuna-, hirsi- ja kattokorjausten lisäksi avustusta sai tänä vuonna neljä tuulimyllyä. Uudempana kohteena oli mukana myös 1960-luvun Futuro-talo. Kulttuuriympäristökohteiden avustusta myönnettiin esimerkiksi hautamuistomerkkien, kiviaitojen sekä historiallisten puistojen kunnostukseen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti