Lounais-Häme

Musiikin ja runon ystävä sai kulttuuripalkinnon

-Olen niin otettu kuin olla voi, kommentoi Ritva Vastamäki saamastaan Forssan kulttuuripalkinnosta.

Entinen kirurgi ja kansanedustaja on tehnyt työtä Forssan kulttuurielämän hyväksi 37 vuotta. Itsenäisyyspäivänä hän sai kiitoksen, joka liikuttaa.

 

Forssan kaupunki ja kaupunkilaiset valitsivat yhteisvoimin Vastamäen Forssan kulttuuripalkinnon saajaksi.

Vastamäki valikoitui ensin yleisön suosikiksi ja sen jälkeen myös raadin.

Vastamäki itse väittää, että kulttuuripalkinto on tunnustus työstä, joka on saamassa päätöksensä. Sairaudet ja oikutteleva lonkka vaikuttavat siihen, ettei 70-vuotias enää jaksa häärätä siten kuin ennen.

-Parturini kyllä nauroi, että et sinä pysty lopettamaan. Aina voin kuitenkin yrittää.

 

Vastamäki on tunnettu etenkin työstään Lounais-Hämeen Musiikkipäivien hyväksi. Hän vaikutti myös Forssan kulttuurilautakunnassa ja valtuustossa sekä toimii yhä Forssan Porvarillisen Kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajana.

Vastamäki kuuluu lisäksi ainakin seitsemään muuhun paikalliseen yhdistykseen.

-Olen joskus päättänyt, että olen jäsenenä kerrallaan korkeintaan 20 yhdistyksessä ja toimin maksimissaan 10 yhdistyksen hallituksessa.

 

Vastamäen on vaikea luopua erityisesti kulttuuria tuottavista yhdistystehtävistä, koska kulttuuri antaa hänelle niin paljon. Naisen omien sanojen mukaan kulttuurin anti pitää hänet hengissä. Se on kipulääke.

-Tein vuosia sellaista työtä, jossa jouduin ilmoittamaan ihmisille, että heillä on syöpä. Ei sellaista jaksa, jos ei ole jokin henkireikä elämässä.

Vastamäki on harrastanut kulttuuria koko ikänsä. Hänen isänsä kannusti hänet runouden pariin ja opettaja vei taidemuseoihin. Vastamäki alkoi lapsena laulaa myös kuorossa.

Hänestä kehittyi jo nuorena musiikin ja runouden suuri ystävä. Nyttemmin hän laskee nähneensä 67 oopperaa ja kertoo ystävystyneensä monen kulttuurivaikuttajan, kuten Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin, kanssa.

Vastamäki sanookin, että aikuisten pitäisi ottaa lapset mukaan kulttuuritapahtumiin. Niin he oppisivat arvostamaan taidetta.

-Minulla on ollut 16 kummilasta. Jokaisen olen vienyt kulttuuritapahtumiin ja suurin osa on rakastunut taiteeseen pysyvästi.

 

Mitä tulee Forssan seudun kulttuurielämään, se saa Vastamäeltä runsaat kiitokset. Oikeastaan juuri Forssan aktiivinen kulttuurielämä on ollut Vastamäelle syy jäädä pysyvästi paikkakunnalle.

-Forssassa on mahtava, mutta unohdettu kulttuurihistoria. Jonkun pitäisi saada se nopeasti kansien väliin. FL

 

Vastamäen tärpit
Kirja, joka kaikkien tulisi lukea:Eino Leinon Hymyilevä Apollo. Runokokoelmassa on kerrottu koko elämä. Ostin joskus 25 Hymyilevää Apolloa ja jaoin niitä ystävilleni, joilla oli murheita. Toinen merkittävä teos, jota suosittelen, on Jenni Haukion toimittama Katso pohjoista taivasta. Se sisältää suomalaisia klassikkorunoja.Forssan seudulla järjestetty kulttuuritapahtuma, joka on jäänyt mieleen:Se, kun Tanja Thomsson lauloi Edith Piafin kappaleita. Myös Ypäjän Musiikkiteatterin näytelmät valloittavat. Ikimuistoisin on Viulunsoittaja katolla. Olen nähnyt näytelmän lukuisia kertoja ympäri maailman, mutta missään muualla sitä ei ole esitetty yhtä hyvin kuin Ypäjällä.Lempielokuva:Tuulen viemää ja Okalinnut.

Uusimmat

Fingerpori

comic