Lounais-Häme

Musiikkipäiville uutta puhtia

Taidemusiikkia tarjoava Lounais-Hämeen Musiikkipäivät ry on nähnyt parempia ja huonompia päiviä. Nyt ehkä paremmat ovat edessäpäin, miettii yhdistyksen uusi hallitus.

-Yhdistys on toiminut koko ajan tiukkoinakin aikoina, kiitos sitkeän entisen puheenjohtajan, uusi puheenjohtaja Keijo Aho nyökkää Liisa Rankin suuntaan.

Uusi alku yhdistykselle on tekeillä vanhassa koulussa Urjalassa, jonka omistaja Tero-Pekka Henell on restauroinut uuteen uskoon Hanhisuon kulttuuritilaksi. Yhdistyksessä on joitakin uusia kasvoja, joista Aho on Forssassa kasvanut oboisti ja kamarimusiikin opettaja.

Varapuheenjohtajana ja rahastonhoitajana toimiva Maria Orzech ja sihteeri Regina Ilosalo ovat pianonsoitonopettajia Lounais-Hämeen musiikkiopistossa. Tiedottaja Henell on puolestaan toiminut muun muassa Lahden ja Turun kaupunginorkestereissa intendenttinä.

Viides hallituksen jäsen on kitarataiteilija, -opiskelija ja-opettaja Toni Tatti. Forssan yhteislyseon ja Keskuskoulun musiikinopettaja Tuomo Sorri toimii varajäsenenä.

Aho on syntyperäinen forssalainen, joka muutti pari vuotta sitten takaisin alueelle Portaan kylään, Saaren kansanpuiston lähelle.

-Forssan seudulla on ollut aikaisemmin hyvin rikas ja elävä musiikkielämä. Tänne on kaupunginorkesterikin perustettu 1800-luvulla Finlaysonin tehtaan aikoihin. Historiikeista löytyy valokuviakin orkesterista ja puhallinorkestereista.

-Orkesterit jatkuivat niihin aikoihin saakka kun tehdas lopetti, tuli iso rakennemuutos ja aikamoinen lama, joka iski tänne kipeästi. Kyllä se heijastui myös musiikkielämään ja moni asia supistui.

Nyt uudessa hallituksessa on hahmoteltu tulevaisuutta ja katsottu mahdollisuuksia.

-Tässä on korkeasti motivoitunut uusi porukka musiikin ammattilaisia. Ajattelimme, että jos tänne saisi eloa ja sitä vanhaa hohtoa, mitä on ollut aikaisemmin. Hallituksessa on tosi ihania ihmisiä. Meille on kehittynyt ihan omanlaisensa huumorintaju, ja se on yleensä hyvä merkki, Aho kertoo.

Uusi administraatio ja nettisivut on jo kehitetty, hallinto valittu. Nyt vain täytyy saada musiikkiyhdistys kunnolla käyntiin.

-Härveli on voideltu hyvään kuntoon, maalattu, tuunattu ja öljytty. Nyt yritämme jostain hankkia siihen bensaa, että pääsisimme sen kanssa liikkeelle, eli rahaa. Sitten vain valitsemme lentokorkeuden jolla lennetään. Katsotaan, että räpsähdetäänkö pellolle vai päästäänkö kunnialla alas.

 

Hallituksen oli tänä kesänä tarkoitus jo järjestää viikon mittaiset musiikkijuhlat. Juhla olisi alkanut perinteisistä Saaren juhannusjuhlista. Niiden aikana olisi kuultu korkean tason konsertteja ja muistettu säveltäjä Toivo Kuulaa sekä muita Suomen sisällissodan uhreja.

Tapahtuma jouduttiin kuitenkin perumaan, kun sille ei saatu tukea ja taloudelliset riskit olisivat nousseet liian korkeiksi.

-Syksyllä loka-marraskuussa yritetään uudestaan järjestämällä Venäjä-aiheinen tapahtuma, johon on saatu Suomi-Venäjä-Seuran kautta opetusministeriöltä tukea. Siihen tulee todennäköisesti ainakin domra-yhtye Petroskoin nuorten Balakirev-taidekoulusta. Domra on kolmikielinen balalaikkaa muistuttava kielisoitin, Aho kertoo.

Petroskoissa on puolestaan ensi maaliskuussa festivaali, jonne on kutsuttu lounaishämäläinen nuorten esiintyjäryhmä vastavierailulle esiintymään. Syksyllä 2018 yhdistys pyrkii järjestämään Lounais-Hämeen alueella muutaman konsertin, samoin talvella ja keväällä vuonna 2019.

Muun muassa paikalliset ja alueelta maailmalle lähteneet muusikot ovat aina tervetulleita konsertoimaan. Lisäksi ensi kesänä on iso todennäköisyys, että musiikkijuhla sillä kertaa onnistuu.

-Päävierailijaksi on tulossa maailmankuulu espanjalainen kamariorkesteri Concerto Malaga. He ehkä tekevät pienen kiertueen. Toiseksi yritämme uudestaan, jos maailmankuulu Moskova-pianotrio tulisi tänne.

Yhdistyksessä myös toivotaan, että mukaan saataisi paikallisia taiteilijoita musiikin ulkopuolelta.

- Se täytyy ainakin kuvataiteilijoiden kanssa ottaa puheeksi. Lisäksi esimerkiksi erittäin korkeatasoiset ja sympaattiset muut samoihin aikoihin järjestettävät musiikkitapahtumat, kuten Musica Kalevi Aho voisivat hyvin olla osa kesän musiikkijuhlia. Nämä ovat vielä haaveita, jotka eivät ole yksin meistä kiinni.

 

Luotettavina esiintymispaikkoina lähialueilta löytyy paljon kirkkoja ja muun muassa Henellin isännöimä Hanhisuon tila. Henell kehuu Urjalan kirkkoa musiikin kannalta Suomen parhaaksi. Aho taas puolustaa Tammelan keskiaikaista kivikirkkoa.

-Jokioisilla on kaunis vanha puukirkko, se on todella hieno ja siellä on myös todella hyvä akustiikka. Forssan kirkko on vähän kaikuisa, Aho kertoo.

-Forssaan kirkkoon on nyt saatu flyygeli, Orzech huomauttaa.

Forssassa on kauan toivottu työväentalon rinnalle uutta, akustisesti paljon parempaa salia. Kaupungin tilanteesta musiikkisalien suhteen onkin puhuttu paljon.

-Siitä on joka käänteessä toitotettu, huomauttaa Liisa Ranki.

Yhdistyksen puheenjohtajana kahdeksan vuotta toiminut tietää sen nousu- ja laskukaudet.

-Meillä oli viitenä vuotena peräkkäin oopperalaulukursseja, viimeksi vuonna 2016. Ne olivat kiitettyjä sekä opettajien että osanottajien taholta, varsinkin kun Forssan musiikkiopistossa on hienot tilat. Rahoitus on nyt ollut huonoa, ja siksi uutta puhtia toivotaan, Ranki kertoo.

-Täällä on kyllä mahdollisuuksia ja vanha perinne.

 

Aholla on uskoa Lounais-Hämeen kuntiin.

-Olen ollut 40 vuotta poissa täältä, mutta tiedän, että täällä on kova musiikinnälkä. Kun olin pieni, täällä oli kaupunginorkesteri ja soittokuntaa. Soitimme kamarimusiikkia aamusta iltaan kavereiden kanssa.

-Minulla on hyvin lämpimiä muistoja musiikkinuoruudesta Forssassa. Se on yksi syy, miksi mielelläni kannan korteni kekoon sen elvyttämisessä takaisin.

Yhdistyksessä uskotaan, että uusille musiikkipäiville on alueella kovakin tarve, kunhan siinä päästään alkuun.

-Tietysti ajat ovat muuttuneet ja voi olla, että täällä tarvitaan pientä yleisökasvatusprojektiakin. Siitä huolimatta uskomme, että konsertit tulevat kyllä löytämään yleisönsä, kunhan vain pidämme huolta niiden korkeasta laadusta ja kiinnostavista ohjelmista, Aho pohtii.

-Forssassa mietitään tällä hetkellä koko alueen identiteettiä. Sitä, miten saisi ihmiset pysymään täällä, nuoria muuttamaan ja miten alue elää tulevaisuudessa. Kuitenkin sijainti on aina ollut loistava ja kun kulkuyhteydet paranevat, sijaintikin vain paranee. Täältä on lyhyt matka Suomen isoihin kaupunkeihin ja kesäasukkaitakin on tosi paljon.

Matkailun lisääntyminen olisi myös otettava huomioon. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä käy päivittäin tuhansia ihmisiä, jotka viipyvät Suomessa ehkä vain päivän tai pari.

-He haluavat epäilemättä nähdä silloin, millainen maa Suomi on. Miksi ihmeessä sieltä ei kuskata ihmisiä tänne hyvin etukäteen suunnitellulle, myydylle matkalle? Siellä pitäisi olla ohjelmaa ja siihen ei riitä pinnallinen hilipati, jota on joka puolella. Jos tarjoaa vaikka Jokioisten kartanossa jonkin mahtavan konsertin, retken kansallispuistoon ja ravintolaillallisen, siitä saisi aika hienon tuotteen.

 

Orzech tietää myös alueen muuttotappiollisuudesta. Kulttuuri voisi olla hänestä yksi alueen elinvoimatekijöistä.

-Varsinkin klassinen musiikki, kun kevyen musiikin toimijoita on seudulla aika paljon. Nostaisimme klassisen musiikin sille tasolle, mitä se on joskus ollut. Antaisimme muille sen, mitä olemme saaneet joskus nuorena.

-Kaikki tietävät, mikä merkitys musiikilla on ihmisten terveyteen ja aivojen toimintaan. Esimerkiksi ikääntyvälle porukalle kulttuurin tarve olisi mitä suurin, mutta sitä ei tunnuta aina ymmärtävän, Aho lisää.

-Herättelemme pikkuhiljaa päättäjiä ja ihmisiä tähän, Orzech toteaa. FL

 

Lounais-Hämeen Musiikkipäivät ry

Vuonna 1980 perustettu voittoa tuottamaton yhdistys.

Toimii Lounais-Hämeessä Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan, Ypäjän, Someron ja Urjalan alueella.

Yhdistys pyrkii edistämään alueen musiikkielämää ja -koulutusta. Tähän kuuluu erilaisten klassiseen ja jazz-musiikkiin liittyviä tapahtumien, kuten konserttien, kurssien, musiikkiteatterin ja oopperaesitysten järjestäminen. Jäsenille järjestetään myös aktiviteetteina kulttuurimatkoja, koulutustilaisuuksia ja konferensseja.

Yhdistyksen järjestämät seuraavat konsertit ovat Jazzia kesäillassa -konserttisarjan esitykset 25.–27.6. Somerolla, Nuutajärvellä ja Tammelassa. Konserteissa musisoivat Martti Vesala, trumpetti – Joonatan Rautio, tenorisaksofoni – Janne Hovi, piano – Erkki Liikanen, rummut ja Wade Mikkola, kontrabasso

Yhdistyksen voimassaolon ajan on toimittu toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän. Kuollutta vuotta ei ole koskaan ollut, kertoo Liisa Ranki, yhdistyksen hallituksen entinen puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic