Lounais-Häme

Musiikkiteatteri avautuu vieraileville käyttäjille

Ypäjän musiikkiteatteri hyödyntää puitteitaan jatkossa tähänastista kattavammin. Linjaus sai vauhditusta, kun suunnitelma näyttämökatsomon varustamisesta kiinteällä katolla jäi ulos LounaPlussa-hankkeiden joukosta.

EU-tuesta paitsi jäämisen sulattelu nostatti musiikkiteatterilaisissa henkeä, jonka mukaan vastoinkäymiset on tehty voitettaviksi. Samalla joutuivat myös tosiasiat uuteen tarkasteluun.  

-Aivan totta on, että käyttöasteemme on jäänyt näihin omaamiimme puitteisiin nähden pieneksi, summaa Ypäjän musiikkiteatterin puheenjohtaja Juha Lindgren.

Ensimmäistä askelta uuteen suuntaan merkitsevät ohjelmatoimisto Väliajan Räminää ja räiskettä sekä Rölli ja metsänhenki-esitykset. Niiden myötä Ypäjän musiikkiteatteri sai puitteidensa käytölle kahden viikon pidennyksen 9.7. päättyneen oman My Fair Lady-näytäntökautensa jatkoksi.

Tiedossa on täksi kesäksi vielä Ypäjän musiikkiteatterin omana tuotantona lastennäytelmä Prättäkitti ja Yrjän Pytty. Sen esitys toteutuu Ypäjän kunnan 140-vuotisjuhlien yhteydessä Pertun päivillä 20.8. Suomen kulttuurirahaston Hämeen apurahasto tukee esitystä 5000 euron apurahalla.

Musiikkiteatterin täyttöastetta aiotaan Juha Lindgrenin mukaan lisätä entistä tavoitteellisemmin. Hän toteaa Ypäjän musiikkiteatterin puitteiden olevan hyödynnettävissä periaatteessa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn.

Kaudeksi 2017 on luvassa omana päätuotantona Aleksis Kiven klassikko Seitsemän veljestä. Lindgrenin mukaan ajatuksissa on myös jonkun kevyemmän kappaleen ottaminen ohjelmaan.

-Se voisi olla vaikka joku Iskelmäparatiisiin kaltainen juttu, joka voisi pyöriä viidestä kymmeneen näytöksen verran.

Ennen muuta käyttöasteen nostaminen edellyttää Ypäjän musiikkiteatterilta kuitenkin näyttämöalueen markkinoimista ulkopuolisten toimijoiden käyttöön. Ehdokkaisiin lukeutuu jo viime ja tällä viikolla miljööseen tuntumaa ottanut ohjelmatoimisto Väliaika Oy.

Yhtiön myynnistäkin vastaava toimitusjohtaja Pasi Järvinen toteaa jatkon kesällä 2017 kiinnostavan, mutta neuvottelujen ratkaisevan, kuinka asiassa käy. Ainakin miljöö saa häneltä kiitosta.

-Tämä on tuottanut positiivisen yllätyksen paikkana, joka tarjoaa hyödynnettäväksi poikkeuksellisen kattavat ja kunnoltaan hyvät puitteet.

Erityisen korkealuokkaiseksi Järvinen arvostaa Ypäjän musiikkiteatterimiljöön, kun vertailukohteiksi otetaan Suomen muut kesäteatterit. Paikka on hänen mukaansa selkeästi parempi kuin esimerkiksi Nurmijärven kuuluisa Aleksis Kivi-näyttämö Taaborinvuori, jossa ohjelmatoimisto Väliaika on tehnyt esityksiä vierailevana teatterina.

EU-rahoituksen kariutuminen ei pyyhkäissyt Ypäjän musiikkiteatterissa pois tietoisuutta sen paremmin kiinteän katsomokaton tarpeellisuudesta kuin sen saamistavoitteestakaan. Juha Lindgren viestittää käyneen pikemminkin päinvastoin.

Juha Lindgren huomauttaa nykyisen pressukatteen esiin vetämisen vaativan tuulisilla säillä entistä kriittisempää harkintaa, samalla kun markkinoinninkin kannalta tärkeä yleisön viihtyvyysvaatimusnäkökulma kasvattaa painoarvoaan.

Toiveet elävät Ypäjän musiikkiteatterissa edelleen myös yhteiskunnan auttavan käden osalta. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tullaan Juha Lindgrenin mukaan hakemaan investointiavustusta kattohankkeeseen jo ensi vuodelle. Kuluvan kesän ajaksi kaupungiksi julistautuneen Ypäjän tuen jatkuvuuteenkin niin paikkakunnan imagoa kuin sinne suuntautuvia ihmis- ja samalla rahavirtoja merkittävässä määrin kohentaneessa musiikkiteatterissa uskotaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic