Lounais-Häme

Musta lammas svengaa a cappella

Haloo Helsingin kappale Beibi soi pehmeästi keinuen, kun siihen tarttuu a cappella -kuoro Musta lammas. 23-jäseninen kuoro laulaa rokkia ja poppia ilman säestystä tyylikkään viimeistellysti. Mukana on kaksi laulajaa Forssan seudulta, Emmi Hakala ja Tuomo Sorri.

-Tasokasta ja kunnianhimoista poppia, rokkia ja muuta rytmimusiikkia. Siitä nimi – olemme musta lammas klassisten kuorojen joukossa, toteaa Emmi Hakala.

Kuoron ohjelmisto koostuu varta vasten sitä varten tehdyistä sovituksista.

-Kuoromme laulaa mikitettynä ja se pyrkii groovaamaan tiukasti yhteen bändin tavoin. Kuoro tekee musiikkia tavalla, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty, Tuomo Sorri lisää.

Sorri on laulanut kuorossa kaksi vuotta, Hakala liittyi joukkoon elokuussa 2017.

 

Mustalla lampaalla on alun perinkin ollut tavoite korkealla. Se on askel kerrallaan päättänyt kiivetä kuorojen kärkikastiin, ja samalla se raivaa näkyvää tilaa omaperäisellä ohjelmistollaan klassisten kuorojen rinnalle.

Menestystä on tullut esimerkiksi kilpailuissa, vaikka ikää ryhmällä on vasta pari vuotta. Kuoro osallistuu ensi viikonvaihteessa festivaaleille Yhdysvalloissa. Voitto festivaaleilla Tanskassa toi kiinnityksen yhdeksi pääesiintyjäksi New Yorkiin.

Mikä on nopean menestyksen salaisuus?

-Kuorossa on tasokas laulajamateriaali, musikaalisia ja taitavia ihmisiä. Meitä yhdistää myös halu edetä ja panostaa kuoroon. On meillä myös uskallusta tähytä pidemmälle, Emmi Hakala toteaa.

-Laulajiemme vahvan musiikillisen taustan lisäksi meillä on siihen intohimo. Kuorossa on myös tilaa persoonallisuudelle. Esimerkiksi solistitehtävät kiertävät. Harjoittelemme paljon ja keskittyneesti. Stemmat pitää olla hallussa ennen torstai-iltaisia harjoituksia, täydentää Tuomo Sorri.

 

Rakkaus musiikkiin sai Hakalan lähtemään Forssasta jo nuorena: Lounais-Hämeen musiikkiopiston kasvatti otti suunnan musiikkilukioon Turkuun ja sieltä ammattikorkeakoulu Metropolian kautta Sibelius-Akatemiaan.

Opintojen ja laulamisen lisäksi Hakala myös kirjoittaa omaa musiikkia. Yksi kappale on päässyt myös kuoron ohjelmistoon.

-Ideana on, että esitämme cover-kappaleiden lisäksi myös kuorolaisten tekemää omaa musiikkia, Hakala lisää.

Hän oli innokas musiikintekijä jo kouluvuosinaan; hän oli esimerkiksi kirjoittamassa omaa hymniä Kuhalan koululle ja menestyi Pelastakaa lapset ry:n laulunsanoituskilpailussa 11-vuotiaana

 

Jokioisilta kotoisin oleva Sorri on niin ikään opiskellut Lounais-Hämeen musiikkiopistossa. Hän palasi opintojen jälkeen pääkaupunkiseudulta Forssaan ja on opettanut viime syksystä lähtien musiikkia Keskuskoulussa ja myös yhteislyseossa.

-Olen viihtynyt täällä hyvin. Oppilaat ovat todella taitavia, hän kiittelee. FL

 

Musta lammas
Musta lammas on 23 ammattimuusikon muodostama rytmimusiikkia esittävä kuoro, jota johtaa sen perustaja Ida Olsonen.Ensimmäinen täysimittainen konsertti pidettiin marraskuussa 2016 Helsingissä.Tammikuussa 2017 Musta lammas osallistui Kuorojen kapina –nimiseen kilpailuun Helsingissä ja voitti sen.Menestys jatkui kesäkuussa 2017, jolloin kuoro voitti Aarhus Vocal Festivalin kuorokilpailun Tanskassa. Se voitti festivaaleilla myös innovatiivisimman sovituksen palkinnon.Menestys on tuonut kuorolle kansainvälistä näkyvyyttä: kuoro kiinnitettiin New Yorkin Singstrong-festivaalin yhdeksi pääesiintyjäksi. Festivaalit järjestetään 9.–11.2.Seuraava Suomen-konsertti on 17. maaliskuuta Janakkalan musiikkipäivillä. Kuoro on Vaasan kuorofestivaalien pääesiintyjä toukokuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti