Lounais-Häme

Musta Pekka voi jäädä käteen Forssan seudulle

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen siirtyminen kunnilta maakuntien tuotettavaksi aiheuttaa Forssan seudun kunnille uhkakuvia. Forssan kaupunginjohtajan Sami Sulkon mukaan nykyisistä palveluista pidetään edunvalvonnallisesti kiinni, mutta pahimmat riskit ovat, että palveluja virtaa seutukunnalta pois.

-Kaikkea ei voi saada. Periaateongelmana on, halutaanko säilyttää joka kunnan alueella nykypalvelut vai nykypalvelut seutukunnalla. Meidän pitää pohtia seutukunnallisesti, mitkä ovat meille strategisesti elintärkeitä palveluita ja mistä voidaan joustaa. Jos tätä ei kyetä tekemään, maakunta tekee sen meidän puolesta. Silloin peli hävitään ja saattaa jäädä Musta Pekka käteen, Sulkko näkee.

Jos palveluja seudulta katoaa, se on sillä on selkeä kielteinen elinvoimapoliittinen vaikutus. Sulkko on varma, ettei kritiikki kohdistu maakunnan hallintoon vaan ryöppy kohdistuu kuntapoliitikoihin, joilla ei ole roolia päätöksenteossa.

Sulkon mukaan kuntien tai kuntayhtymien omistama kiinteistömassa ei automaattisesti siirry maakuntien omistukseen, pois lukien sairaanhoitopiirin omistuksessa olevat kiinteistöt.

– Maakunta arvioi tarpeensa ja neuvottelee kuntien kanssa. Siinä on aika savotta edunvalvonnan näkökulmasta. Todennäköisesti terveydenhuollon kiinteistöt jäävät kuntien omistukseen ja kunnat vuokraavat niitä maakunnalle.

Jos maakunta vuokraa kiinteistöjä valikoiden kunnilta, kysymykseksi jää, mitä kunnat tekevät kiinteistöillä, joilla on korjausvelkaa. Sulkko näkee, että kyseessä on alaskirjattavaa ja vaikeasti realisoitavaa omaisuusmassaa. Seudun yhteisen intressin tulisi olla, että maakunnan näkökulmasta kaikille kiinteistöille löytyisi järkevää käyttöä.

-Maakunta ei pohdi, mitä pitäisi olla, vaan mikä on riittävää. En usko, että aluesairaala tai edes Forssan terveysasema ovat uhattuina, mutta kaikki muu joutuu tarkasteluun. Siksi meidän on pohdittava asiaa aivan eri näkövinkkelistä kuin aiemmin, Sulkko huomauttaa.

Lienee selvää, että sote-uudistuksen myötä Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä purkaantuu. Jos ja kun käy niin, että kiinteistöjä vuokrataan maakunnalle jollakin periaatteella, Sulkon mielestä olisi järkevää pohtia, pitäisikö kuntien perustaa osakeyhtiö hallinnoimaan koko kiinteistömassaa.

Sulkon mielestä se antaisi enemmän painoarvoa neuvotteluihin maakunnan kanssa. Lisäksi se poistaisi kuntien välistä eripuraa kiinteistöjen omistuksesta, jos vääntö maakunnan kanssa alkaa.

-Perustetaan yhtiö, jonka osakepääomaksi kirjataan nämä kiinteistöt. Omistus jakautuu suhteessa kiinteistöjen todellisen arvion mukaan ja arvion tekee laillistettu kiinteistönvälittäjä, Sulkko kertoo yleiset toimintatavat tällaisissa tilanteissa.

Jos kiinteistöjen yhtiöittämisen lähdettäisiin, Sulkon mielestä siihen olisi ehdottomasti kytkettävä myös vapaa-ajan ja ennaltaehkäisevien seudullisten palveluiden kiinteistöt, kuten Vesihelmi ja jäähallit.

Oman murheensa sote-uudistuksessa aiheuttaa sairaanhoitopiirin alijäämä. Sulkon mukaan se on oltava katettuna, kun palveluiden siirto maakunnalle tapahtuu. Forssa on jo varautunut tilinpäätöksissään tähän, muttei koko summaan.

-Jos se menee rahalla maksuun, Forssan osuus on peruspääomaosuutta vastaava 3,78 prosenttia, mikä rahassa tarkoittaa 755000 euroa. Se on hoidettava lainarahalla. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti