Lounais-Häme Tammela

Mustiala sai luomupelloilta paremman tuloksen kuin tehoviljelystä – Ensi vuonna myös kotieläintuotanto hyppää luomuun

Rikkakasveista ei ole ollut merkittävää haittaa.
Mustialan naudat ovat ensi vuonna luomukelpoisia. KUVA: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki
Mustialan naudat ovat ensi vuonna luomukelpoisia. KUVA: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki

Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla on viljelty kaksi kasvukautta luomuviljelyn vaatimusten mukaisesti.

Luomuviljelyn tulokset ovat yllättäneet positiivisesti. Kasvinviljelyn taloudellinen tulos on ollut parempi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Ero on ollut luomun hyväksi noin 200 euroa hehtaaria kohti.

– Satotaso yllätti mutta myös se, ettei meillä ollut isoa rikkakasviongelmaa. Lopullisia päätelmiä ei voida vielä tehdä, ja odotamme mielenkiinnolla tulevia vuosia, projektipäällikkö Outi Vahtila Luomussa vara parempi -hankkeesta toteaa.

Parempaa taloudellista tulosta selittävät myös ostolannoite- ja kasvinsuojelukustannusten poisjääminen sekä luonnonmukaisen tuotannon tuki.

Vahtila kertoo, että luomutuotannon aikana lohkokohtaiset erot ovat olleet suuria. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan, mikä vaikutus eroihin on luomulla, mikä haastavilla viljelyolosuhteilla.

– Kasvukaudet ovat olleet haastavia. Vesitalous ja maan rakenne korostuvat, sillä sään ääri-ilmiöt tuntuvat vain voimistuvan.

Ensi vuonna myös Mustialan kotieläimet ovat luomussa, jolloin luomun vaikutusta talouteen voidaan analysoida koko maatilan näkökulmasta.

Talousviljelyn ohella Mustialassa tehdään käytännön koetoimintaa, jossa etsitään luomuviljelyyn soveltuvia menetelmiä.

Koe- ja kokeilutoiminta toteutetaan osana Luomussa vara paremoi -hanketta yhteistyössä Luken, ProAgrian ja ammattialan yritysten kanssa.

Mustialassa on tutkittu muun muassa luomuviljelyyn soveltuvia lajikkeita ja lajikeseoksia, yrttilisää, nurmien perustamista rukiiseen ja rotaatiolaidunnusta.

– Luomututkimusta tarvitaan lisää, sillä luomutuotannossa tehtäviä päätöksiä ei voi perustaa tavanomaisessa viljelyssä tehtyihin tutkimuksii, Vahtila korostaa. FL

Mustialan koetoiminnan tuloksiin pääsee tutustumaan osoitteessa http://bit.ly/luomuhame

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic