Lounais-Häme

Mustialan matkailupalvelut astuivat uuteen aikaan – omaa olutta vielä kesän aikana

-Tavoite on, että meillä kaikilla olisi ainakin yksi vapaapäivä viikossa. Siihen ei kyllä läheskään aina päästä, Osuuskunta Elosan Emilia Lakkinen naurahtaa.

Alkuvuosi on ollut Elosan triolle eli Lakkiselle, Emilia Ilomäelle sekä Tinja Lepistölle kiireinen, kun kolmikko otti vuoden alusta vastuulleen myös Mustialan matkailupalvelukokonaisuuden, johon kuuluvat näkyvimpinä osina majoitukset, ravintola sekä panimo.

Hämeen ammattikorkeakoulu valitsi viime vuoden lopulla Elosan matkailupalveluiden yrittäjiksi seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Vuonna 2015 perustettu Elosa pyöritti jo ennestään kotieläinpiha Farmia sekä Makuja Mustialasta -tuoteperhettä, ja molempien toiminta jatkuu normaalisti.

Matkailupalvelukokonaisuus kulkee jatkossa nimellä Mustialan Kievari ja aiemmin nimellä Iso Piippu toiminut panimoravintola on nyt Wanha Viljamakasiini. Suomen vanhin pienpanimo on yhä Kuninkaankartanon Panimo.

 

Lakkinen, Ilomäki ja Lepistö ovat siivonneet ja remontoineet panimoravintolaa keväällä urakalla apunaan tammelalaisyrittäjä Matti Niittymäki.

Ravintolassa on uusittu esimerkiksi lattia ja rappuset, kunnostettu tuoleja sekä vaihdettu tiskin paikkaa. Jo kevään mittaan Vanhassa Wiljamakasiinissa järjestettiin esimerkiksi opiskelija- ja yksityistilaisuuksia, mutta varsinaisesti ravintola avasi ovensa kesäkuun alussa. Pientä remonttia tehdään silti vielä.

-Tällä hetkellä olemme laajentamassa terassia niin, että siihen paistaa aurinko aiempaa pidempään, Ilomäki kertoo.

Ravintolassa tarjoillaan juomaa, pientä ruokaa ja uutena tuotteena irtojäätelöitä.

 

Alakerran panimon ja oluen panemisen pariin palaa vuosien tauon jälkeen Jouni Savolainen, joka oli perustamassa Kuninkaankartanon Panimoa yhdessä Lassi Puupposen kanssa vuonna 1995.

Tällä hetkellä panimo on valmiudessa, ja oluen valmistus alkaa heti, kunhan lupaprosessi saadaan maaliin.

-Meiltä kysellään melkein päivittäin, että milloin panimomme olutta saa taas, olemmehan panimoravintola. Kysyipä yksi asiakas jopa tarkkaa kellonaikaakin. Sitä on kuitenkin vielä mahdoton sanoa, toivottavasti viimeistään Hakkapeliittatapahtumaan saamme omaa olutta, Ilomäki sanoo.

Kun luvat saadaan, on tarkoitus tuottaa jotain nopeasti valmistuvaa olutta, jotta myynti saadaan käyntiin. Hiukan myöhemmin valmistuu tuttuja tuotteita, kuten Renkiä ja Pehtooria, joiden nimi- ja reseptioikeudet jäivät Mustialaan, vaikka yrittäjät vaihtuivatkin.

Aluksi panimon omat tuotteet tulevat myyntiin vain Wanhan Viljamakasiinille hanoihin, mutta myöhemmin on tarkoitus alkaa ainakin pienissä määrin myös pullottaa ja myymään oluita ulos. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic