Lounais-Häme Forssa

Mustialassa pannaan taas olutta – Vuoden päästä tarjolla myös oman maan omenasiideriä ja marjaviiniä

Suomen parhaiksi valittujen oluiden valmistus palasi Mustialaan. Syksyllä saadaan maalaissiideri käymään. Sitä tarjoillaan ensi kesänä.
Ensimmäinen satsi sahtia laitettiin valmistumaan Mustialassa Kuninkaankartanon panimossa. Sahti on juotavaa kesäkuussa. Kuva: Tapio Tuomela
Ensimmäinen satsi sahtia laitettiin valmistumaan Mustialassa Kuninkaankartanon panimossa. Sahti on juotavaa kesäkuussa. Kuva: Tapio Tuomela

Tätä näkyä onkin odotettu.

Mustialassa sijaitsevan Kuninkaankartanon Panimon keittoastiassa kuohuu taas parin vuoden odotuksen jälkeen.

Maltaat ja vesi on vasta laitettu pataan ja lämpötila on nostettu nopeasti 80 asteeseen. Tunnin päästä mäski alkaa makeutua ja sameutua. Kolmen tai neljän viikon päästä panimon yläkerrassa sijaitsevassa ravintola Wanhassa Viljamakasiinissa päästään tarjoilemaan kesän ensimmäiset sahdit. Hieman myöhemmin saadaan myyntiin myös panimon tämän kesän ensimmäiset oluet.

Keittoastian äärellä seisoo monelle ennestään tuttu mies.

Jouni Savolainen teki Mustialassa 1990-luvulla Suomen parhaiksikin valittuja oluita Pehtooria ja Renkiä. Sekä Savolainen että molemmat oluet ovat nyt palanneet Mustialaan.

– Valmistamme paljon muitakin oluita, ja tarjonta vaihtelee pitkin kesää, Savolainen kertoo.

Oluet tulevat valikoimaan joskus heinäkuun loppupuolella. Niiden pitää käydä noin 1,5 kuukautta.

Mäskissä on vettä ja maltaita. Lämpötilaa säätelemällä juomaan saadaan haluttu määrä makeutta, kirkkautta tai sameutta sekä tuhtiutta. Kuva: Tapio Tuomela
Mäskissä on vettä ja maltaita. Lämpötilaa säätelemällä juomaan saadaan haluttu määrä makeutta, kirkkautta tai sameutta sekä tuhtiutta. Kuva: Tapio Tuomela

Kuninkaankartanon Panimon uusi nousukausi liittyy viime vuonna tapahtuneeseen omistajavaihdokseen. Emilia Ilomäki ja Emilia Lakkinen ryhtyivät Mustialan Kievarin yrittäjäksi vuoden 2018 alussa ja päättivät jo silloin, että panimosta otetaan kaikki irti.

Panimossa aiotaan valmistaa ensi syksystä lähtien myös siideriä ja viiniä – ja vieläpä Mustialan omista omenoista sekä punaherukoista. Jouni Savolainen haaveilee, että joku vuosi myös olutta voitaisiin valmistaa kokonaan Mustialan oman maan raaka-aineista. Humalaa olisi jo nyt omasta takaa useampaa eri lajiketta, mutta tarvittaisiin vielä ohraa.

– Kokonaan oman maan raaka-aineista valmistettu olut olisi todellinen harvinaisuus Suomessa, Savolainen sanoo.

On hänellä muitakin haaveita.

Jos panimoon hankittaisiin laitteet tislaamiseen, voitaisiin valmistaa vaikka giniä. Likööreitä voitaisiin valmistaa jo nykyisillä laitteilla alueen yrteistä.

Mahdollisuuksia on siis vaikka kuinka, mutta ajatukset tarvitsevat aikaa hautuakseen. Savolaisen mukaan hätiköidyt ratkaisut johtavat nimittäin liian huonoon laatuun.

– Pysymme pienpanimona, joka ei tee teollisesti tuotettuja market-juomia. Toistaiseksi keskitymme oluiden, sahdin, viinin ja siiderin valmistukseen, mutta tulevaisuudesta ei tiedä, Savolainen sanoo. FL

Ravintola Wanha Viljamakasiini avaa ovensa 4. kesäkuuta. Oman panimon sahtia on myynnissä kesäkuun aikana ja olutta heinäkuussa. Siideri ja viini valmistuvat vuoden päästä.

 

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic