Lounais-Häme

Mustialassa siirrytään kohti uutta aikakautta – luomutuotteita kahden vuoden päästä

Kevään tullen Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan varastosta kaivettiin jälleen edellisten vuosien tapaan torjunta-aineet ja lannoitteet esiin.

Tänä vuonna niitä vain ei levitetä enää pelloille edellisten vuosien tapaan, vaan kuljetetaan pois koko oppilaitokselta.

Mustialassa on nimittäin siirrytty luomuaikakauteen, jonka ensimmäiset todelliset askeleet otetaan nyt kevään aikana. Muutama viikko sitten ely-keskukselle lähetettiin Mustialan luomusuunnitelmat.

-Ensi viikolla meidän on tarkoitus aloittaa peltotyöt, jos vain maa on tarpeeksi kuivaa, Mustialan maaseutuelinkeinojen koulutuspäällikkö ja lehtori Jukka Korhonen sanoo.

-Teemme aivan normaalit viljelytoimenpiteet, emme vain enää käytä torjunta-aineita. Kesä-heinäkuussa ei sitten käytetä kasvinsuojeluaineita.

Mustialassa viljellään nurmea, rehu- ja leipäviljaa, hernettä ja rapsia. Nurmen osuus kasvaa hiukan aiemmasta, jotta lehmille menevän rehun määrä saadaan varmasti tarpeeksi suureksi.

Korhonen kertoo, että arvioiden mukaan luomun myötä pelloilla sadot tippuvat noin 40 prosenttia, maidon määrä noin 10 prosenttia.

-Lannan kanssa ei pelloilla ole ongelmaa, sitä meillä riittää kyllä, mutta ongelma voi olla rikkakasvit, Korhonen sanoo.

Satomäärän tippumisesta huolimatta Mustialassa siirrytään luomuun taloudellisista syistä.

-Olemme laskeneet, että luomutuotanto on kannattavampaa. Lisäksi uskomme luomutuotannon kysyvän kasvavan tulevaisuudessa.

Ensimmäiset varsinaiset luomutuotteet Mustialasta saadaan kahden vuoden päästä, siirtymäajan jälkeen. Mustialan noin 80 lehmää siirtyy luomuaikakauteen syksyllä 2019.

-Jotta maito määritellään luomuksi, lehmille on syötettävä vähintään toisen vuoden siirtymävaiherehua, Korhonen sanoo.

Lehmien kohdalla siirtymävaihe on puoli vuotta, joten luomumaitoa on saatavilla vappuna 2020.

-Opetukseen muutos juuri vaikuta. Yhtä lailla harjoittelemme esimerkiksi kasvinsuojeluruiskun käyttöä, emme vain omille pelloillemme.

Luomuun siirtymisen yhteydessä lähialueilla aloitellaan lintukantojen seurantatutkimusta.

Tutkimus katsotaan tarpeelliseksi kasvinsuojeluaineiden käytön ja lintukantojen muutosten yhteyden selville saamiseksi Suomessa.

-Jos luomuun siirtyminen vaikuttaa lintukantoihin, vaikutuksen oletetaan tulevan torjunta-aineiden kasvinsuojeluaineiden käytön vähenemisen seurauksena, HAMK:n tutkijayliopettaja Eeva-Liisa Juvonen kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic