Lounais-Häme

Muun muassa Sibelius ja Hoosianna soivat kirkoissa

Helsinkiläinen Laulu-Miehet-kuoro esiintyy Forssassa ja Somerolla joulukuun 10. päivä.

Maksuttomat konsertit järjestävä Someron Säästöpankki kunnioittaa tapahtumilla Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Laulu-Miehet konsertoi sunnuntaina Someron kirkossa kello 15 ja Forssan kirkossa kello 18.30.

Konserttiohjelma alkaa Jean Sibeliuksen säveltämällä ja V. A. Koskenniemen sanoittamalla Finlandia-hymnillä ja päättyy yleisön ja kuoron yhteisesti laulamaan Hoosiannaan.

-Forssan ja Someron konserttien ohjelma koostuu kahdesta ohjelmistosta. Alussa on vanhojen mestarien musiikkia ja lopussa jouluisempaa musiikkia, Laulu-Miehet yhdistyksen puheenjohtaja Markku Ruutu kertoo.

Keväällä 1914 perustettu Laulu-Miehet on yksi Suomen maineikkaimmista mieskuoroista.

Laulu-Miehet esitti ensimmäisenä Jean Sibeliuksen Jääkärin marssin vuonna 1918 ja Finlandia-hymni esitettiin ensimmäisen kerran Laulu-Miesten konsertissa Helsingissä vuonna 1940.

Sibeliuksen Kullervo on pysynyt kuoron ohjelmistossa siitä lähtien, kun kuoro esitti säveltäjän elinaikana esityskiellossa olleen suurteoksen vuonna 1958.

-Nykyisin ohjelmistossa on Sibeliusta, Madetojaa, Kuulaa ja nykysäveltäjistä turkulaisen Mikko Heiniön musiikkia, Ruutu luettelee.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kuoro on levyttänyt Suomessa syntynyt -levyn yhdessä Ylioppilaskunnan Soittajien ja baritoni Jaakko Kortekankaan kanssa.

Kuoro konsertoi säännöllisesti kotikaupungissaan Helsingissä. Syksyisin ja keväisin ohjelmassa on konsertteja eri puolille Suomea.

Laulu-Miehiä johtaa emeritusprofessori Matti Hyökki. Hänet kutsuttiin kuoron johtajaksi 1998.

Hyökki on suorittanut kirkkomuusikon ja musiikinopettajatutkintojen lisäksi taiteellisen tohtorintutkinnon kuoromusiikin alueella.

-Matti Hyökki on maan paras kuoronjohtaja. Hän on ammattilainen, me muut olemme amatöörejä. Tosin meillä kaikilla on vahva kuorolaulutausta, Ruutu kertoo.

Nykyisin kuoron jäsenistö koostuu pääkaupunkiseudulla toimivien akateemisten kuorojen entisistä jäsenistä ja muista kokeneista laulajista. Kuorossa on 60 laulajaa.

-Laulutaito on ratkaisevin vaatimus kuoroon pääsyssä, Ruutu miettii.

Ruudun mukaan Laulu-Miehet on Suomen kuorojen kärkikastia.

-Ylioppilaskunnan Laulajat on eittämättä lipunkantaja, mutta tulemme heti heidän perässään, Ruutu muotoilee.

Laulu-Miehet toimii omissa tiloissaan Helsingin keskustassa sijaitsevassa Laulu-Miesten talossa. Laulutaitoa pidetään yllä viikoittaisissa harjoituksissa ja laululeireillä.

-Konsertteja pidämme vuoden aikana 14 ja lisäksi levytämme ahkerasti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic