Lounais-Häme

Muurihankkeet voi unohtaa, kansalaiset haluavat muutosta ja demokraattipuolue on entistä nuorempi ja naisvaltaisempi, arvioivat suomalaisasiantuntijat

Washington
07.11.2018, 13:06

Ulkomaat

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) näkee, että välivaalien tulos merkitsee suurta muutosta Yhdysvalloissa. Hän toivoo, että vaalitulos johtaisi myös siihen, että kompromissien teko Yhdysvaltojen kanssa olisi nykyistä helpompaa.
Edustajainhuoneen enemmistö on siirtymässä demokraateille, kun taas senaatti pysyy republikaaneilla.
– Se muuttaa asetelmaa. Uskoisin, että ne tavoitteet, joita Suomi ja Eurooppa ajavat, niin niiden edistäminen Yhdysvaltojen kanssa on toivottavasti helpompaa, Orpo sanoi STT:lle EPP:n kongressissa Messukeskuksessa Helsingissä.
Presidentti Donald Trump on tähän mennessä ajanut kovaa linjaa, mutta Orpo arvioi, että nyt linja saattaa pehmentyä.
– Suuri pelko meillä on koko ajan kauppasodasta ja sen laajentumisesta. Se on lähtenyt Trumpin politiikasta.
Vaalituloksesta Orpo haluaa nostaa myös esiin sen, että edustajainhuoneeseen on valittu ennätysmäärä naisia.
– Jos uskotaan siihen, mihin minä uskon, että naisia enemmän politiikassa on rauhallisempi ja parempi maailma.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää Yhdysvaltain vaalien tulosta odotettuna. Hän sanoo pitävänsä myönteisenä sitä, että nuoret ja naiset keräsivät menestystä vaaleissa.
Sipilän mukaan tilanne Yhdysvalloissa on kuitenkin edelleen hyvin polarisoitunut eli jakautunut.
– Toivottavasti tulee enemmän kompromissihakuisuutta ja vähemmän polarisoivaa, jakavaa keskustelua. Sitä tietenkin toivotaan joka suuntaan, Sipilä sanoi medialle.

Uhkana pattitilanne

Presidentti Donald Trump voi välivaalituloksen jälkeen unohtaa muurihankkeet, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.
Edustajainhuoneen enemmistö on vuosien tauon jälkeen siirtymässä demokraateille, eikä edustajainhuone tule Heiskasen mukaan hyväksymään sellaista budjettia, jossa olisi esimerkiksi Trumpin hellimä Meksikon rajamuuri.
– Demokraateilla ja Trumpin hallinnolla on niin erilaiset agendat, että on suuri vaara, että tulee täydellinen pattitilanne.
Sellaiset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että hallinto joudutaan sulkemaan joksikin aikaa, kun rahoituksesta ei löydy sopua. Vastaavia tilanteita nähtiin presidentti Barack Obaman kaudella.
Trump on jo ehtinyt tviitata tuloksen olevan valtava menestys. Toisaalta sitä on myös luonnehdittu näpäytykseksi hänelle.
Senaatti on edelleen pysymässä republikaanien hyppysissä, jopa niin, että paikkoja on tulossa puolueelle lisää. Heiskasen mukaan senaatti edustaa osavaltioita ja puoluejärjestelmää ja järjestelmä oli tuloksen perusteella Trumpin puolella. Edustajainhuoneen edustajat sen sijaan edustavat kansalaisten mielipiteitä.
– Senaattoreiden voitto kertoo, että järjestelmä on Trumpin puolella, mutta kansalaisten mielipide on muutoshaluinen.
Heiskanen viittaa siihen, että paljon paikkoja on menossa epätyypillisille ehdokkaille.
– Sieltä on tulossa muslimiedustajaa, avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavia, alkuperäiskansojen edustajia, naisia. Epätyypilliset ehdokkaat ovat menestyneet erittäin hyvin näissä kongressivaaleissa, ja se kertoo siitä, että syvissä riveissä ollaan eri mieltä kuin poliittisen establishmentin (valtaa pitävien) tasolla.

Demokraateille hyvä lähtölaukaus presidentinvaaleihin

Myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kiinnittää huomiota uudenlaisten edustajien esiinmarssiin.
– Nyt nähtiin demokraattipuolue, joka on nuorempi, naisvaltaisempi ja jossa vähemmistöt ovat paremmin edustettuina. Tässä tapahtui demokraattipuolueen uudistuminen, jolla on vaikutusta siihen, kuka tulee olemaan Trumpin vastaehdokas vuoden 2020 vaaleissa.
Aaltola arvioi, että pelolla pelaamisen ja polarisaation vastapainoksi on nousemassa uudenlainen, positiivisempi visio Yhdysvalloista.
– Tämä näkyi esimerkiksi Texasin senaatinvaalissa, joka oli odotuksia täpärämpi. Siellä demokraattiehdokas pystyi toivon viestillä saamaan hyvin ääniä varsin republikaanisessa osavaltiossa, Aaltola sanoo.

Ennusteet osuivat nyt oikeaan

Suhtautuminen ennusteisiin oli ennen äänestystä varovaista, mutta tällä kertaa mielipidemittaukset pitivät kutinsa ennustaessaan edustajainhuoneen menevän demokraateille ja kongressin pysyvän republikaaneilla.
– Molemmat ovat voittajia, koska republikaanit saavat kaksi lisäpaikkaa (senaattiin) ja demokraatit saavat edustajainhuoneen, Benita Heiskanen kommentoi.
Edustajainhuoneen tehtävä on valvoa valtaa, joten Heiskanen ennakoi demokraattien voiton merkitsevän tässä suhteessa muutosta. Selvää ei kuitenkaan ole, mitä tämä merkitsee käytännössä Trumpin ja hänen hallintonsa kannalta, sillä edes demokraattien kesken ei ole yksimielisyyttä esimerkiksi virkasyytteiden ajamisen mielekkyydestä tässä vaiheessa.

Soini: Yhteistyötä pakko tehdä

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kuvailee Yhdysvaltain vaalitulosta voitoksi demokraateille ja torjuntavoitoksi republikaaneille.
– Selvää on se, että demokraatit voittivat mutta eivät saaneet jytkyä, Soini huomauttaa STT:lle.
Soinin mukaan tulos vaikuttaa eittämättä presidentti Donald Trumpin loppukauteen, sillä Trump ei enää saa agendaansa yhtä helposti läpi. Mielenkiintoista on hänen mukaansa nähdä, miten demokraatit lähtevät enemmistöasemaansa käyttämään.
– Moni ihminen on kyllästynyt jatkuvaan riitelyyn ja jatkuviin kohuihin ja skandaaleihin, eli lähdetäänkö näitä nyt sitten louhimaan lisää, Soini kysyy.
– Kuitenkin maan asioita pitää hoitaa. Nyt yhteistyötä on pakko tehdä, miten tämä sujuu se jää nähtäväksi.
Soinin mukaan osa kansalaisista halusi selvästi viestiä vaaleissa tyytymättömyyttään Trumpin toimintaan. Samalla ihmiset viestivät, että kaikkien instituutioiden ei ole hyvä olla samalla puolueella. Republikaanien enemmistön säilyminen senaatissa kertoo kuitenkin siitä, että esimerkiksi Trumpin tuomarinimitykset ovat olleet republikaanien peruskannattajille mieleen, Soini sanoo.
Värikästä tulee olemaan, Soini povaa jatkosta. Mielenkiintoista hänen mukaansa on nähdä, miten talous ja pörssit reagoivat. Suomalaisia kiinnostaa Soinin mukaan, millaiseksi kauppapolitiikka vaalituloksen myötä muodostuu.
Suomen kannalta tärkeää on, että Euroopan ja Yhdysvaltain suhteet pysyisivät hyvinä, Soini huomauttaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti