Muutaman päivän pakkanen ei saa hiihtokeskuksia aloittamaan lumetusta - "Pitää olla kuivaa, tyyntä ja kylmää"

Helsinki
18.11.2018, 14:39

Kotimaa

Moni laskettelija ja hiihtäjä odottaa jo innolla hiihtokeskusten aukeamista. Sunnuntaina Suomen yhteensä 60 hiihtokeskuksesta ja -koulusta kahdeksan on avannut latujaan ja rinteitään, kerrotaan Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen nettisivuilla. Laskettelurinteitä on avattu vasta kolmessa keskuksessa: Rukalla viisi, Ski Saariselällä kolme ja Levillä kaksi.
Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Harri Lindforsin mukaan isoin keliyllätys onkin pohjoisessa, missä pakkasta on saatu odottaa. Lindfors muistelee, että tähän aikaan viime vuonna useampi Pohjois-Suomen keskus oli jo auki.
– Etelä- ja Keski-Suomessa kausi taas alkoi viime vuonna todella myöhään. Jopa Tahkon tasolla päästiin lumettamaan vasta, kun oltiin pitkästi joulukuun puolella, Lindfors kertoo.
Toiminnanjohtaja sanoo, että muutaman päivän viileys ei välttämättä saa keskuksia aloittamaan lumetusta varsinkaan maan etelä- ja keskiosissa.
– Lumetus alkaa nopeiten Pohjois-Suomessa. Etelä- ja Keski-Suomessa katsotaan vielä tarkasti pitkän ajan ennusteita, että onko nyt tulossa sellainen pakkasjakso, joka pysyy pidempään eikä vain käy. Vaikka ensi yönä olisi kymmenen astetta pakkasta, eivät kaikki välttämättä aloita lumetusta, vaan antavat pakkasen vähän jäädyttää maata.
Lindforsin mukaan keli alkaa olla ideaali lumettamiselle, kun pakkasta on kymmenisen astetta.
– Kuivaa, tyyntä ja kylmää, se on paras yhdistelmä.

Harva keskus Suomessa varastoi lunta

Lumen varastointi on hiihtokeskusten pelastuskeino, jos talven tulo venyy. Lindforsin mukaan Ruotsissa on jo yli parikymmentä hiihtokeskusta, jotka varastoivat lunta. Niistä eteläisin sijaitsee parisataa kilometriä Tukholmasta etelään.
Levi, Ruka ja Ounasvaara ovat vielä tällä hetkellä ainoat laskettelurinteet, jotka varastoivat lunta Suomessa. Maastohiihtolatuja varten lunta varastoidaan useassa paikassa ympäri Suomen.
Lindforsin mukaan Keski-Suomessa Jyväskylässä sijaitseva hiihtokeskus Laajis on ilmoittanut alkavansa tehdä lumivarastoa tänä vuonna, ja Levi on kertonut laajentavansa lumenvarastointia.
Lindfors ei yllättyisi, jos hiihtokeskukset alkaisivat varastoida lunta enenevissä määrin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Samalla hän muistuttaa, että Etelä-Suomen keskusten näkökulmasta kauden aloituksella ei ole vielä kiire.
– Nyt on vasta marraskuun puoliväli, enkä usko yhdenkään keskuksen Etelä-Suomessa olettaneen avaavansa tässä vaiheessa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic