Lounais-Häme

Muutokset toivat kouluruokadiplomin Jokioisille

-Aika usein hyvää ruokaa, eikä ole oikeastaan ollenkaan inhokkiruokia, Jokioisten Paanan koulun viidesluokkalainen Miilo Viljanen kuvailee koulunsa ruokaa.

-Hyvää ja monipuolista. Leipää ja leivänpäällisiä on mukavasti. On myös hyvä valikoima salaattia, luokkakaveri Riku Viertola jatkaa.

Myös itse ruokailutapahtuma on oppilaiden mukaan onnistunut.

-Ei täällä oikein mitään parannettavaa ole, niin ikään viidennellä luokalla oleva Arttu Rimpiläinen sanoo.

Samalla positiivisella linjalla oli Ammattikeittiöosaajat ry., joka jakoi Jokioisten Paanan, Miinan ja Kuuman kouluille sekä Jokioisten kunnan ruokapalvelulle kouluruokadiplomit.

Kouluruokadiplomi on tunnustus, joka myönnetään kouluille ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin saaminen kertoo siis, että koulussa on hyvää ja monipuolista ruokaa, sujuvat ruokailut ja mukavat ruokailutilat. Ruokapalvelun lisäksi vastuuta diplomin saamisesta on myös kouluilla, sillä esimerkiksi ruokailu tapakasvatuksena ja ruokailuaikojen porrastaminen huomioidaan haettaessa.

Kouluruokadiplomin verkkosivuilta, joiden kautta diplomia haetaan, löytyy kysely, jolla kouluruoan ja -ruokailun taso kyseisessä oppilaitoksessa selvitetään. Jotta koulu saa diplomin, tietty määrä kysymyksistä tulee olla hyväksyttyjä.

-Täytin hakemuksen yhteensä muutaman kerran. Kysely näyttää, mitä vastauksissa pitäisi olla paremmin. Muokkasimme toimintaamme ja pyrimme parantamaan niitä asioita, joiden vuoksi hakemus ei ensin mennyt läpi, Jokioisten kunnan ruokapalvelujohtaja Soili Valtanen kertoo prosessista.

Paljon työtä on takana ennen kuin diplomi saatiin Jokioisille. Valtasen mukaan henkilökuntaa on esimerkiksi hieman lisäkoulutettu.

-Saimme hyviä vinkkejä, miten kouluruokailua voi parantaa. Meillä on nyt esimerkiksi joka päivä esillä annoksesta mallilautanen, joka kertoo, millainen annos täyttää ravitsemukselliset vaatimukset, Valtanen kertoo.

Itse diplomi ei Valtosen mukaan ollut kuitenkaan pääasia, vaan kouluruokailun yleinen parantaminen oli kunniakirjaa tärkeämpää.

-Diplomi oli vain tunnustus tehdystä työstä, eikä työ lopu tähän missään nimessä, Valtanen toteaa.

Kouluruokadiplomia hakiessa esiin nousi asioita, joita voisi tehdä yhä paremmin. Niihin asioihin Jokioisilla aiotaan jatkossa myös keskittyä. Tulevaisuudessa Jokioisilla saatetaan esimerkiksi maistattaa ruokaa oppilaiden vanhemmilla ja järjestää kouluruokaraateja.

Kehityskohteita löytyy lisää, kun kysytään itse ruokailijoilta, kuten kevään asiakastyytyväisyyskyselyssä.

-Lapsilta tuli paljon hyviä parannusehdotuksia. Kotimaisuus ja lähiruoka esimerkiksi nousivat esiin. Lähiruokaa meillä on jo nyt 15 prosenttia elintarvikkeistamme. Ruokalajien valikoimaamme päivitämme myös enemmän asiakkaiden toiveiden mukaiseksi, Valtanen sanoo.

Työ paremman ruoan puolesta jatkuu Jokioisilla.

-Diplomin hakeminen jatkuu syksyllä päiväkotien kohdalla, Valtanen hymyilee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti