Lounais-Häme Forssan seutu

Muutosten juna viheltää jo – Forssan seudulla valmistelua odottaa toistakymmentä yhteistyöhanketta

Forssan seudun kunnanhallitukset ja valtuustot saavat vielä tänä vuonna päättääkseen kuntien lukuisten yhteistyöhankkeiden valmistelusta.
Juna viheltää jo. Nykyisillä valtuustoilla on vain puolitoista vuotta saada kaikki yhteistyöhankkeet lähtemään eteenpäin. Kuva: Petri Ojanen
Juna viheltää jo. Nykyisillä valtuustoilla on vain puolitoista vuotta saada kaikki yhteistyöhankkeet lähtemään eteenpäin. Kuva: Petri Ojanen

Yhteistyön kärkihankkeita seudulla ovat esimerkiksi seudullinen palkka- ja tietohallinto, seutukirjasto, toisen asteen koulutuksen yhdistäminen, vuokra-asuntoyhteistyö, yhteinen kiinteistönhoito, yhteinen tekninen toimi, seudullinen työllisyydenhoito ja nuorisotyön yhteistyö.

Yhteistyö on tiivistymässä myös elinkeinopolitiikassa, kaavoituksessa ja investointien suunnittelussa.

Forssan seudun kuntajohtajat ovat työstäneet uusien yhteistyökohteiden valmisteluaikataulua elokuisen seudullisen tulevaisuusseminaarin ja lokakuisen yhteenvetotilaisuuden jälkeen. Kuntajohtajat ovat nostaneet kärkihankkeiksi ne, jotka tehostavat toimintaa ja tuovat mukanaan säästöjä.

 

Lue myös: Forssan seudun tulevaisuusseminaarin jälkipuinnissa kuului ruma sana, kuntaliitos, vaikka seutuyhteistyötä on haluttu vaalia (FL 25.10.2019)

 

Yhteistoimintaan jo vuoden kuluttua

Alustava aikataulu on tiukka. Valmisteluaikaa on esityksen mukaan lähinnä ensi vuosi ja yhteistyötoiminta koittaa yleisesti jo vuonna 2021. Yhteinen kiinteistönhoito alkaa esityksen mukaan vuonna 2023 ja yhteinen tekninen toimi 2024.

Esitys on määrä käsitellä samansisältöisenä seudun kunnanhallituksissa ja valtuustojen budjettikokouksessa joulukuussa, ellei hallintosääntöä toisin tulkita. Pullasta ei voi noukkia rusinoita.

– Koko tämä paketti, joka on listalla, on yhteisesti valmisteltu ja yhteisesti menee myös hyväksyttäväksi, sanoo Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä. Hän kehuu esitystä uraauurtavaksi.

– Tässä on tekemisen henki.

Yhdessä pärjätään paremmin

Yhteistyötä on lisättävä nopealla tahdilla, jotta seudun kunnat pystyvät vastaamaan 2020-luvulla palvelutarpeiden lisäyksiin ja kasvaviin kustannuksiin väestön ikääntyessä.

– Tämä on se tiekartta, jolla 2020-luvulla koetamme pärjätä yhdessä paremmin, sanoo Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Hän mainitsee esimerkkinä, että pelkästään Forssan sote-menot nousevat 2020–2025 arviolta 10 miljoonaa euroa. Viiden viime vuoden aikana Forssan verotulot ovat kasvaneet 2,4 miljoonaa.

– Tällä mitataan seutukunnan tahtotilaa, että lähdetään oikeasti yhdessä rakentamaan ja yhdessä tekemään omia uusia malleja.

Kuntavaalit eivät muuta seudun haasteita

Valmistelun käytännön toteutuksesta vastaavat kuntajohtajat yhdessä johtoryhmien jäsenten ja muiden viranhaltijoiden kanssa.

Kesäniemi toivoo ja uskoo, että kaikki päättäjät sitoutuvat yhteistyön kehittämiseen. Hän toteaa, että hankekauden keskellä keväällä 2021 käytävät kuntavaalit eivät muuta seutukunnan haasteita.

Yhteistyön kehittäminen on Kesäniemen mukaan koko seutukunnan yhteinen hanke ja hyödyttää joka kuntaa ja kuntalaisia.

Määttä näkee yhteistyölle löytyvän seudulla ymmärrystä.

– Tuntuu luontevalta, että kehitetään yhteisiä palveluita sen sijaan, että tuotetaan niitä rinnakkain viidessä eri organisaatioissa. Kyllä yhteinen palvelutuotanto on tehokkaampaa. FL

Yhteishankkeiden alustava aikataulu

Hallinto

Seudullisen talous- ja palkkahallinnon yhteistyön valmistelu 2019–2020 ja aloitus 2021, seudullisen tietohallinnon ja ICT-yhteistyön valmistelu 2020–2021 ja aloitus 2021, seudullisen investointikehyksen suunnittelu ja tulevaisuuden tarvekartoituksen valmistelu 2020–2021 ja aloitus 2021.

Sivistys

Seutukirjaston valmistelu 2020 ja aloitus 2021, erityisen tuen palvelurakenteiden kehittäminen ja sopimusten uudistaminen 2020, toisen asteen koulutuksen seudullinen yhdistämisen valmistelu 2020 ja toimenpiteet 2021–2022.

Tekninen

Vuokra-asuntoyhteistyön valmistelu 2020 ja aloitus 2021, yhteisen kiinteistönhoidon valmistelu 2022 ja aloitus 2023, yhteinen tekninen toimi 2024.

Työllistäminen

Seudullisen työllisyydenhoidon valmistelu 2019–2020.

Seutustrategian toteutus

Seutustrategian nykyisten ja tulevien kärkihankkeiden lisäksi tiivistetään yhteistyötä yritysneuvonnassa, elinkeinopolitiikassa, kaavoituksessa ja investointien suunnittelussa.

Nuorisotyö

Yhteistyön lisääminen etsivässä nuorisotyössä ja ohjaamopalveluiden laajentaminen kaikkia kuntia palvelevaksi, valmistelu 2020 ja aloitus 2021.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic