Lounais-Häme

Muutosten vuosi toi OP Lounaismaalle vakaan tuloksen

Lounaismaan Osuuspankin liikevoitto säilyi vuonna 2017 edellisvuoden tasolla. Kun vuonna 2016 liikevoittoa syntyi 15,5 miljoonaa euroa, viime vuonna voittoa tuli vajaa 15,6 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Jukka Hulkkonen kuvailee päättynyttä vuotta pankille taloudellisesti tyydyttäväksi.

Hulkkonen kertoo, että vuosi 2017 oli OP Lounaismaalle rakenteiden uudistamisen vuosi. Vuoden aikana pankki uusi niin organisaatiotaan kuin palveluverkkoaankin.

-Organisaatiopuolella taustatoimintoja keskitettiin Osuuspankkien keskusyhteisöön niin, että henkilöt jatkoivat pankin tiloissa. Taustatoiminnoilla tarkoitetaan esimerkiksi asiakirjatuotantoa, Hulkkonen kertoo.

Marraskuun alussa Lounaismaan Osuuspankki sulki ovet yhteensä kuudesta konttoristaan, mukaan lukien Tammela ja Somerniemi. Tällä hetkellä pankilla on neljä konttoria: Forssa, Somero, Salo ja Perniö.

Osuuspankin liikkuva piste on toistaiseksi palvellut kahdesti kuukaudessa suljettujen konttoreiden alueella.

-Asiakkaita on käynyt joissain enemmän, joissain vähemmän. Tammelassa on ollut kaikkein eniten kysyntää, onhan kyseessä itsenäinen kunta, jossa on paljon muita palveluja, jos vertaa vaikkapa Somerniemeen, Hulkkonen sanoo.

Pankin henkilöstömäärä väheni vuoden aikana 30:lla.

-Konttoreiden sulkeminen ei aiheuttanut vähennyksiä, vaan ne tulivat organisaatiopuolelta. Tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole vähennyksien tekemistä, Hulkkonen sanoo.

Viime vuonna käytiin myös Osuuspankin edustajiston vaalit.

Hulkkosen mukaan vuoden suurin pettymys oli luottojen kysynnän vähäisyys. Koko luottokanta muukaan lukien OP-Asuntoluottopankkiin välitetyt luotot supistui 0,8 prosenttia.

Kysynnän vaisuus näkyi etenkin asuntoluotoissa, joita nostettiin peräti 12,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Hulkkonen toteaa asuntoluottojen olevan hyvä aluetalouden ilmapuntari. Asuntokauppojen määrä väheni peräti 11 prosenttia.

-Se kertoo siitä, että toimialueemme ei vielä lupaavasta syksystä 2016 huolimatta lähtenyt nousuun, Hulkkonen kertoo

-Varsinkin alkuvuosi oli todella vaisu, loppuvuosi oli jo vähän parempi. Pitää uskoa, että se kantaa alkaneeseen vuoteen.

Uutena toimitusjohtajana huhtikuun alussa aloittava varatoimitusjohtaja Jouni Hautala kuitenkin kertoo, että etenkin Forssan alueella odotukset tulevaisuudesta ovat tällä hetkellä positiiviset.

– Monella yrityksellä menee tällä hetkellä varsin hyvin. Työllisyysluvut ovat paremmat kuin aikoihin, Hautala sanoo.

-Rakentaminen vain pitäisi saada seudulla vielä vahvemmin liikkeelle ja negatiivinen väestönkasvu pysähtymään. Vielä lisää saisi tulla innovaatioita ja uudenlaisia yrityksiä, Hulkkonen sanoo.

Lounaismaan Osuuspankki
Forssan, Someron ja Salon seudun osuuspankkien ryhmittymä perustettiin vuonna 2013.Pankin liikevoitto vuonna 2017 oli 15,566 miljoonaa euroa.Kulujen suhde tuottoihin oli 56 prosenttia, 2,2 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.Pankin ydinpääoman vakavaraisuussuhde nousi 2,14 prosenttiyksiköllä, nyt luku oli 46,78 prosenttia.Asiakasvarat kasvoivat edellisvuodesta 4,0 prosentilla ja talletukset 2,6 prosentilla.Rahastosäästöt kasvoivat 13,2 prosenttia ja vakuutussäästöt 5,1 prosenttia.Omistaja-asiakkaiden määrä oli 46359 eli 1 236 enemmän kuin vuonna 2016.NPS-mittari, joka mittaa asiakasuskollisuutta, oli 73.Henkilöstöä pankilla oli vuoden 2017 lopussa 119, kun vuotta aiemmin luku oli 149.Henkilöstökulujen määrä tippui 8,3 miljoonasta eurosta 6,9 miljoonaan euroon, mutta samaan aikaan hallintokulujen määrä kasvoi 15,7 miljoonasta 15,8 miljoonaan euroon. Hallintokulujen kasvun pääsyy oli OP-ryhmän yhteisten kehittämiskulujen kasvu.Toimitusjohtajana toimi Jukka Hulkkonen, joka siirtyy vuonna 2018 vuosilomien kautta eläkkeelle. Uutena toimitusjohtajana 1.4. aloittaa nykyinen varatoimitusjohtaja Jouni Hautala.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti