Lounais-Häme Forssa

Mykkäelokuvafestareilla katsellaan kadonneita klassikoita ja japanilaisia mestariteoksia

Mykkäelokuvafestivaalit toteutuvat normaalisti. Tarjolla on jälleen ainutlaatuinen tilaisuus nähdä mykkäelokuvia livemusiikin säestyksellä.
Forssan mykkäelokuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna jo 21. kertaa. Koronan jälkeiset kesäkuun alun kaksi aukioloviikkoa olivat myönteinen kokemus, joten yleisö löytänee myös japanilaiset mestariteokset ja kadoksissa olleet klassikot. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan mykkäelokuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna jo 21. kertaa. Koronan jälkeiset kesäkuun alun kaksi aukioloviikkoa olivat myönteinen kokemus, joten yleisö löytänee myös japanilaiset mestariteokset ja kadoksissa olleet klassikot. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona ei vesitä Forssassa jo 21. kertaa järjestettäviä kansainvälisiä mykkäelokuvafestivaaleja. Ajankohta on kuitenkin viikkoa tavallista myöhemmin monien kevään valmistujaisjuhlien siirryttyä elokuun loppuun. Festivaalit alkavat 31. elokuuta ja viimeiset näytökset ovat ohjelmassa 6. syyskuuta.

– Ihan hyvillä odotuksilla olen. Näytäntökausi katkesi kuin veitsellä leikaten. Kesäkuun alussa avasimme pariksi viikoksi. Keväällä kesken jääneillä leffoilla jatkoimme ja ihmiset uskalsivat tulla taas elokuviin. Keskimäärin meillä oli varmaan 17 katsojaa, Ville Koivisto Forssan Elävienkuvien Teatterista kertoo.

Luitko tämän: Elävienkuvien teatteri avaa ovensa hetkeksi, Bio-Kaaressa ollaan yhä odottavalla kannalla (FL 27.5.2020)

Kadonneet klassikot toiseksi teemaksi

Pääteemoja festareilla on tänä vuonna kaksi: mykkäelokuvia nousevan auringon maasta sekä kadonneet elokuvat. Lisäksi festareilla nähdään kolme uutta kotimaista mykkäelokuvan keinoin toteutettua leffaa.

– Japani-teema oli selvillä jo pitemmän aikaa ja toisesta päätettiin syksyllä. Kahden teeman ympärille on helpompi rakentaa. Uusien elokuvamaiden ja lajityyppijuttujen tarjoaminen on aina riski. Niitä kannattaa tarjoilla vähän maistiaisina, festivaalien taiteellinen johtaja Kari Glödstaf tuumii.

Vain kauhu on lajityyppi, jossa ohjelmiston voi huoletta rakentaa yhden maan varaan. Nyt tarjolla on muun muassa jännitystä, komediaa ja draamaa.

– Perinteinen lastennäytös on puhdasta komediaa. Pukuelokuvia on kolme ja lisäksi ohjelmistossa on muun muassa komediallinen länkkäri ja vinksahtanut japanilainen mielisairaalaelokuva. Liian tiukat rajaukset ohjelmistossa eivät palvele ketään.

Gränsfolkenia ei ole esitetty sataan vuoteen

Forssassa nähtävistä vuosikymmeniä kateissa olleista elokuvista 1913 julkaistu Gränsfolken kiellettiin pian ilmestymisensä jälkeen.

– Mahdollisesti sitä ei ole nähty Suomessa koskaan, mutta ei ainakaan sataan vuoteen. Baskervillen koira ja Gränsfolken löydettiin käsittääkseni erään puolalaisen luostarin kellarista vuonna 2009, Glödstaf kertoo.

Mykkäelokuvia musiikin tahdittamana

Forssan tapahtuma on Loud Silentsin lisäksi ainoa kotimainen puhdas mykkäelokuvafestivaali. Kävijöitä tuleekin harrastajapiireistä ympäri Suomen. Mykkäelokuvista voi nauttia aidon livemusiikin säestämänä.

– Kaikki meidän näytännöt ovat siis täysin uniikkeja. Emme millään tapaa rajoita muusikoita, vaan he saavat filmin nähdäkseen ja sen jälkeen täysin vapaat kädet. 99 prosenttia säestyksistä on ollut onnistuneita. 20 vuoden aikana on nähty vain muutama ohilaukaus.

Glödstafin mukaan nähtävillä on paljon valtavirrasta poikkeavia, mutta elokuvan nykypäivään merkittävästi vaikuttaneita juttuja. Hän toivoo, että myös forssalaiset löytäisivät paikalle.

– Vaikka olenkin taiteellisen johtajan statuksella, niin pönötys on kaukana minusta. Toivottavasti ihmiset tulevat rohkeasti kyselemään ja juttelemaan elokuvista. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. FL

Korjaus: Helsingissä järjestettävän mykkäelokuvafestivaalin nimi ei ole Loud Silence, vaan Loud Silents. Musiikki on usein olennainen osa mykkäelokuvanäytöksiä.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic