Lounais-Häme

Mykkäelokuvafestivaalit talkootyön taidonnäyte

Positiivisen julkisuuden toivossa ensimmäiset Mykkäelokuvafestivaalit pidettiin teatterin läheisyydessä suuren, valkoisen teltan suojissa. Tuolloin paikalle löysi noin 100 mykkäelokuvien ystävää sekä lukuisia toimittajia. Onnistuneen tapahtuman myötä elokuvateatterin remontti eteni loppuun asti ja perinteikäs, ulkomaita myöten tunnettu tapahtuma sai alkunsa.

Mykkäelokuvafestivaalit on Suomen vanhimman elokuvateatterin remontin tavoin forssalaisen talkootyön taidonnäyte. Festivaaleilla talkoolaisille on tehtäviä tarjolla laidasta laitaan.

-Kukaan ei pysty näin suuren tapahtuman järjestämiseen yksin. Meillä on vakiintunut, vapaaehtoinen porukka, joka hoitaa vuosittain Mykkäelokuvafestivaalien järjestelyt. Tänä vuonna mukaan toimintaan tuli myös muutama uusi kasvo, festivaalipäällikkö Ville Koivisto kertoo.

Yksi näistä Mykkäelokuvafestivaalien talkooporukan uusista kasvoista on Jaana Lindfors. Vapaaehtoistoiminta on hänelle ennestään tuttua, sillä hän on toiminut aktiivisesti koripallon parissa yli 20 vuotta.

-Olen pohtinut useana vuonna, että olisi mukava kuulua festivaalit järjestävään porukkaan, sillä oma yritykseni sijaitsee aivan elokuvateatterin vieressä. Aiempina vuosina se ei ole ollut muiden kiireiden vuoksi mahdollista, Lindfors sanoo.

Valokuvaajana työskentelevä Lindforsin mielestä tärkein syy lähteä mukaan vapaaehtoistyöhön on siitä saatava yhteisöllisyydentunne.

-Omassa työssäni teen töitä paljon yksin. Talkoolaisena pääsen mukaan yhteisöön, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Lisäksi tiedän, että vapaaehtoisista on paljon pulaa, Lindfors pohtii.

Mykkäelokuvafestivaaleilla vierailee vuosittain noin 2000 kävijää. Koiviston mukaan heistä lähes 70 prosenttia tulee Forssan seudun ulkopuolelta.

-Tyypillisesti festivaalikävijä on ulkopaikkakuntalainen, joka tulee kaupunkiin ainoastaan festivaalien takia. Lisäksi tapahtumamme on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Kaukaisimmat festivaalivieraamme ovat tulleet Japanista saakka, Koivisto toteaa.

Mykkäelokuvafestivaaleilla on myös seudun matkailu- ja majoituspalveluita ajatellen piristävä vaikutus. Koiviston mukaan yleensä festivaalikävijät viettävät Forssan seudulla muutaman päivän, riippuen elokuvaohjelmiston aikataulusta.

Tämän vuoden festivaaliteemoiksi nousevat Suomi ja suomalaisuus itsenäisyyden juhlavuoden hengessä. Lisäksi festivaali haluaa juhlistaa Buster Keatonin ensiesiintymistä valkokankaalla, josta tulee kuluneeksi 100 vuotta.

-Ohjelmistossa nähdään niin kotimaisia elokuvia kuin kansainvälistä tuotantoakin. Ulkomaiset elokuvat linkittyvät tämän vuoden teemaan joko suomalaisten ohjaajien tai näyttelijöiden avulla. Festivaalit huipentuvat urheilutalo Feeniksissä järjestettävään Finlandia-elokuvan näytökseen, jota säestää Radion sinfoniaorkesteri, festivaalipäällikkö summaa.

Forssan seudun tunnettavuuden lisäksi Mykkäelokuvafestivaali pyrkii toteuttamaan myös kulttuurikasvatusta forssalaisten nuorten keskuudessa. Tänäkin vuonna jopa 1000 lasta ja nuorta pääsee tutustumaan mykkäelokuvien maailmaan koulujen kanssa yhteistyössä toteutettujen näytösten avulla.

-Uskon, että forssalaiset nuoret tuntevat menneiden aikojen elokuvatähdet keskivertoa paremmin. Elokuvien ansiosta käsitys menneisyydestä saa aivan uuden perspektiivin, Koivisto pohtii. FL

Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit 21.-27.8.2017 Forssan Elävienkuvien teatterissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic