Lounais-Häme Forssa

Mykkäelokuvafestivaalit tunnetaan Japanissa asti – Elävienkuvien teatterissa nautitaan elokuvia nousevan auringon maasta

Japanilaisesta kokeellisesta mielisairaalaelokuvasta Ohukaiseen ja Paksukaiseen – sitä ovat tämän vuoden Mykkäelokuvafestivaalit. Lipunostaja saa kasvosuojuksen.
Elävienkuvien teatterissa pääsee nauttimaan mykkäelokuvista syyskuun taitteessa. Festivaalijohtaja Ville Koivisto toteaa, että tapahtuman järjestely on ollut nuoralla tanssimista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Elävienkuvien teatterissa pääsee nauttimaan mykkäelokuvista syyskuun taitteessa. Festivaalijohtaja Ville Koivisto toteaa, että tapahtuman järjestely on ollut nuoralla tanssimista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ulkomaanmatkailu moniin suuntiin on tällä hetkellä joko kokonaan jäissä tai ainakin sen välttämistä suositellaan, mutta Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla suunnataan tänä vuonna nousevan auringon maahan.

Syyskuun taitteessa Elävienkuvien teatterissa nähdään muun kavalkadin ohella kolme japanilaista mykkäelokuvaa 1920- ja 1930-luvuilta.

– Mietimme aasialaisia elokuvia jo jonkin aikaa. Siellä on hyviä ohjaajia, mutta elokuvat ovat usein melko vaikeasti saatavilla, festivaalijohtaja Ville Koivisto kertoo.

Japanissa tiedettiin, mihin filmit lähetetään

Forssan Mykkäelokuvayhdistys ry otti yhteyttä Japanin filmi-instituuttiin, jonka kautta festareille saatiin tänä vuonna elokuvat Yogoto no Yume, Kurutta Ippeji ja Keisatsukan.

– Lopulta elokuvien saaminen onnistui hyvin, kun filmi-instituutissa tiedettiinkin tapahtumastamme etukäteen.

Matka Japaniin alkaa Forssassa perjantaina 4.9. vuodelta 1933 olevan Yogoto no Yumen matkassa. Draamaelokuvassa vuosia pois kuvioista ollut mies palaa perheensä pariin ja yrittää päästä taas yhteiskuntaan kiinni.

Ehkä tämän vuoden festareiden erikoisin elokuva katsellaan lauantaina 5.9., kun vuorossa on Kurutta Ippeji vuodelta 1926.

– Se on mielisairaalakuvaus, joka on kyllä näkemisen arvoinen. Kurutta Ippeji on japanilaiseksikin elokuvaksi aika kokeellinen, Koivisto kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kuva: Forssan Mykkäelokuvayhdistys ry
Kurutta Ippeji on kokeellinen mielisairaalakuvaus, joka näytetään Mykkiksillä lauantaina 5.9. Kuva: Forssan Mykkäelokuvayhdistys ry

Ohukainen ja Paksukainen nyrkkeilymaailmassa

Jos festivaalijohtajan täytyisi päättää katsottavakseen vain yksi leffa tämän vuoden kattauksesta, olisi Koiviston valinta festivaalien päätöspäivänä sunnuntaina 6.9. esitettävä Keisatsukan, joka on amerikkalaisvaikutteinen rikoselokuva.

– Yllättävän kiinnostava on myös kadonneeksi luultu, mutta sitten löytynyt By Indian Post, joka on John Fordin ohjaama länkkäri.

Yhdysvaltalainen By Indian Post esitetään yhdessä The Round Up -elokuvan kanssa festarilauantaina.

Joiltain osin koronavirustilanne kuitenkin sotki elokuvien toimittamista, ja osa ohjelmistosta meni siitä syystä uusiksi. Esimerkiksi Yhdysvalloista tilattuja elokuvia ei saatu, mutta onneksi muuta kautta saatiin kerättyä kasaan laadukas kattaus.

Esimerkiksi komedian nälkäisille on apetta pöydässä lauantaina The Battle of the Centuryn, ”vuosisadan taistelun” merkeissä. Siinä nyrkkeilymaailman saloihin tutustuvat Stan Laurel ja Oliver Hardy, jotka tunnetaan myös Ohukaisena ja Paksukaisena.

”Nuoralla tanssiahan tämä on ollut”

Koivisto myöntää, että tapahtuman järjestäminen on ollut tänä vuonna erityisen hankalaa, kun koko ajan tapahtuman yllä on leijunut pelko sen peruuntumisesta kokonaan.

– Nuoralla tanssiahan tämä on ollut, Koivisto huokaa.

Jotta Mykkikset onnistuisivat mahdollisimman turvallisesti, erityisesti hygieniasta huolehditaan normaalia enemmän. Rajoituksia paikkamäärään ei ole päätetty tehdä.

– Paikallinen maskien toimittajamme on kuitenkin luvannut jokaiselle pääsylipun ostajalle kasvosuojuksen. Kannustamme niiden käyttöön, mutta emme tietenkään voi ketään siihen pakottaa.

Koivisto toteaa, että jo lipun ostanut ei saa rahojaan takaisin, vaikka kokisi elokuviin tulon liian pelottavaksi esimerkiksi riskiryhmään kuulumisen vuoksi. Rahat palautetaan vain, jos tilaisuus perutaan. FL

21. Mykkäelokuvafestivaalit

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit järjestetään 21. kerran 31.8.–6.9.

Esityspaikkana toimii Forssan Elävienkuvien teatteri.

Teemana Mykkäelokuvia nousevan auringon maasta.

Ohjelmisto

Der Hund von Baskerville, 1929, 31.8., 2.9., 4.9.

The Spanish Dancer, 1923, 1.9, 3.9., 5.9.

Bardelys the Magnificent, 1926, 4.9.

Yogoto no Yume, 1933, 4.9.

The Battle of the Century, 1927 / Duck Soup, 1927 / Double Whoopee 1929, 5.9.

Gränsfolken, 1913, 5.9.

By Indian Post, 1919 / The Round Up 1920, 5.9.

Kurutta Ippeji, 1926, 5.9.

Ilmaisnäytökset: Hymy 22020, Kutsumaton vieras 2019, Teehetki 2018, 6.9.

Rautakylän vanha parooni, 1923, 6.9.

Keisatsukan, 1933, 6.9.

Muutama sananen teemasta: Taiteellinen johtaja Kari Glöfstadt, 5.9.

Säestäjinä Tuomo Sorri, Joonas Widenius, Snake Duo – Tapio Niemelä ja Keijo Koski, Sanna Pietiäisen orkesteri, Hillel Tokazier, Teho Majamäki ja Tapani Rinne duo, Trio Mutual, Janne Storm & Tero Holopainen, Janne Kuusinen, Kari Mäkirannan orkesteri, Minni Ilmosen orkesteri

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic