Lounais-Häme Forssa

Mykkäelokuvafestivaalit vetivät hyvin väkeä – Juhlanäytös yhdisti mykkäelokuvan ja musiikin

Ensi vuoden mykkäelokuvafestivaalien ideointi on jo aloitettu, ja tapahtuma on tarkoitus järjestää entisen hyväksi havaitun mallin mukaan.
Mykkäelokuvafestivaalien juhlanäytöstä säesti Helsingin poliisisoittokunta kapellimestarinaan Heikki Elo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mykkäelokuvafestivaalien juhlanäytöstä säesti Helsingin poliisisoittokunta kapellimestarinaan Heikki Elo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa jo 20. kertaa järjestetyt Mykkäelokuvafestivaalit huipentuivat sunnuntaina juhlanäytökseen, jossa esitettiin Harold Lloydin Safety Last!. Lloydin todennäköisesti tunnetuin mykkäelokuva on vuodelta 1923, ja se esitettiin yleisölle urheilutalo Feeniksissä. Esityksen säesti Helsingin poliisisoittokunta kapellimestarinaan Heikki Elo.

Feeniksin katsomot täyttyivät erittäin hyvin, ja festivaalipäällikkö Ville Koivisto kertoi odottavansa juhlanäytökseen ainakin noin 600 katsojaa. Festivaalit alkoivat maanantaina, ja elokuvia oli tarjolla elävienkuvien teatterissa viikon jokaisena päivänä, mutta näytökset ja oheisohjelmisto painottuivat erityisesti viikonloppuun. Koiviston mukaan festivaaliviikko sujui erinomaisesti.

– Ennen sunnuntain juhlanäytöstä katsojia oli käynyt jo 1 700, mikä on todella hyvä määrä. Katsojissa on ollut kaikenikäisiä ihmisiä, ja heitä on tullut ympäri Suomen, Koivisto sanoi.

Festivaalien taiteellinen johtaja Kari Glödstaf kertoi yleisöä saapuneen Forssan ja lähiseudun lisäksi ainakin Vaasasta, Porvoosta ja Haminasta.

– Festivaalien juhlavuoden teemana oli “gangsterit ja flapperit”. Flappereilla tarkoitetaan 1920-luvun nuoria tyttöjä, ja sitä kautta haimme ohjelmistoon myös nuorisoelokuvia. Tavoitteena oli löytää viikon tarjontaan hyvä balanssi, ja yksi kiinnostavimmista elokuvista oli vuodelta 1925 oleva kotimainen mykkäelokuva Suvinen satu. Elokuvasta nähtiin rekonstruoitu versio, Glödstaf sanoi.

Glödstafin mukaan Suvinen satu oli aikansa kulttuurielokuva, jossa esiintyi sen ajan merkittäviä kulttuurinimiä, kuten Yrjö Somersalmi, Sven Hilden ja Paavo Cajander.

– Ensimmäinen suomalainen mykkäelokuva valmistui vuonna 1907, mutta vuoteen 1920 saakka ne kaikki ovat yhtä lukuun ottamatta tuhoutuneet. Tämä säilynyt elokuva on vuodelta 1913 oleva Sylvi, Glödstaf kertoi suomalaisesta mykkäelokuvaperinteestä.

Koivisto ja Glödstaf kertoivat, että ensi vuoden mykkäelokuvafestivaalien ideointi on jo aloitettu, ja tapahtuma on tarkoitus järjestää entisen hyväksi havaitun mallin mukaan.

– Elo-syyskuun vaihde on vakiintunut järjestämisajankohdaksi. Alkuviikon näytöksiä järjestetään aiempien vuosien tapaan, ja viikonlopusta tulee jälleen tiivis, Koivisto ja Glödstaf ennakoivat.

Harold Lloydin Safety Last! -elokuvan juhlanäytöstä katsomaan tulleet forssalaiset Annamaija Nieminen ja Sami Aneristo kertoivat olevansa mykkäelokuvafestivaaleilla ensimmäistä kertaa.

– Olikin jo korkea aika osallistua tapahtumaan. Harold Lloyd, Buster Keaton ja Charlie Chaplin ovat kyllä ovat entuudestaan tuttuja nimiä. Juhlanäytökseen meitä houkutti se, että siinä yhdistyvät mykkäelokuva ja elävän orkesterin eli poliisisoittokunnan musiikki. Odotamme, että luvassa on hieno elämys, Nieminen ja Aneristo sanoivat. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat