Lounais-Häme

Mykkänen: EU:n ulkopuoliset keskukset voisivat hillitä luvatonta muuttoliikettä

Bryssel
20.06.2018, 19:18

Ulkomaat

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää mahdollisena, että Välimeren yli Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita ryhdyttäisiin ohjaamaan EU:n ulkopuolelle perustettaviin keskuksiin. Kyse olisi väliaikaisesta ratkaisusta, jolla hillittäisiin salakuljettajien ylläpitämää muuttoliikettä Eurooppaan.
Käsittelykeskukset saattavat nousta esiin ensi viikolla EU-maiden huippukokouksessa. Verkkolehti Politicon mukaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on esittänyt kyseisiä keskuksia EU-johtajille.
– Tusk on soittamassa pääministereitä läpi emmekä vielä tiedä, mitä tulee esille. Suomella ei ole mitään kantaa, eikä mitään pyyntöä kannan esittämiseen ole vielä olemassa, Mykkänen sanoi STT:lle eduskunnassa.
Mykkäsen mukaan EU:n ulkopuolisten keskusten toteuttamiseen voi olla useita vaihtoehtoja.
– Jotkut puhuvat järjestelykeskuksista, jotkut pelastuskeskuksista, joihin (Euroopan rajavalvontavirasto) Frontex pelastaisi mereltä pakolaisia Välimeren toiselle puolelle.
Järjestelykeskuksissa voitaisiin mahdollisesti jo seuloa, ketkä hakijoista ovat oikeutettuja kansainväliseen suojeluun.

Kiintiöpakolaisten lisääminen olisi pysyvämpi ratkaisu

Mykkäsen mukaan pysyvämpi ratkaisu olisi siirtyä siihen suuntaan, että kansainvälistä suojelua tarvitsevia ihmisiä otettaisiin Eurooppaan suoraan lähtöalueilta. Käytännössä tämä tarkoittaisi EU-maiden ottamien kiintiöpakolaisten määrän moninkertaistamista.
– Ydin on se, että jos me saataisiin uskottavasti siirrettyä pakolaisten otto suoraan lähtöalueille, eihän kukaan lähde sinne merelle enää.
Kiintiöpakolaisiksi eivät kuitenkaan pääse ne, jotka pyrkivät meren yli Eurooppaan paremman elämän toivossa.
– Jos elintasopakolainen tulee turvapaikanhakijaksi, se on järjestelmän väärinkäyttämistä. Se pitää uskaltaa sanoa ääneen, Mykkänen huomauttaa.
Toinen EU-maita piinaava kysymys on juuri kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneiden palauttaminen. Tähänkin on esitetty ratkaisua, jossa palautettavat siirrettäisiin EU:n ulkopuolelle perustettaviin keskuksiin. Itävalta ja Tanska ovat pitäneet palautuskeskuksia esillä.
Mykkänen suhtautuu esitykseen hyvin varauksellisesti.
– Siinä helposti käy niin, että niistä tulee vaikeita rikollisuuden pesiä ja pitkäaikaisia leirejä, joita ylläpidetään ilman näkymää tulevasta.

Sipilä: EU-maiden varauduttava kasvattamaan pakolaiskiintiöitä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä EU-maiden, myös Suomen, pitäisi kasvattaa pakolaiskiintiötään osana EU:n laajuista turvapaikkajärjestelmää.
Sipilän mukaan pakolaiskiintiön kasvattaminen on osa Suomen esittämää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jonka ajatuksena olisi hätää kärsivien auttaminen Eurooppaan lähempää kriisialueita.
STT:n haastattelussa Sipilä ei ennakoi Suomelle sopivaa pakolaiskiintiötä. Ennen kuin sinne asti päästään, pitää hänen mukaansa löytää ratkaisu Dublin-järjestelmästä. Myös Schengen-alueen, ulkorajavalvonnan ja palautusten pitää toimia. EU-maiden on hänen mukaansa hyvä sopia myös siitä, miten poikkeukselliseen kriisiin reagoidaan.
EU-maat neuvottelevat parasta aikaa turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. Sipilä suhtautuu varauksella ajatuksiin käsittely- ja palautuskeskuksista, jotka saattavat nousta esiin ensi viikon huippukokouksessa.
EU-maat harkitsevat mediatietojen mukaan turvapaikkahakemusten käsittelykeskusten perustamista unionin ulkopuolelle.
Tiedot ovat vielä hataria, eikä esimerkiksi keskusten sijaintia tai määrää tiedetä.
– En usko, että ihan tämmöiset tulevat toteutumaan ja oikein käytännössä toimisivat.

Terho pitää käsittelykeskuksia hyvänä ajatuksena

Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) pitää ehdotusta turvapaikkahakemusten käsittelykeskusten perustamisesta EU:n ulkopuolelle hyvänä, mutta hallituksella ei hänen mukaansa ole ehdotukseen vielä kantaa.
– Siinä olisi lukuisia hyötyjä, jotka voi tiivistää siihen, että järjestelmän hyväksikäyttö estettäisiin huomattavan hyvin, Terho sanoo.
Turvapaikan hakeminen olisi hallitumpaa, koska nyt ongelmana on Terhon mukaan se, että kielteisenkin päätöksen saaneet jäävät EU:n alueelle ja katoavat viranomaisilta.
– Tämä tehostaisi järjestelmää, koska vanhentunut prosessi käy tavattoman kalliiksi. Uudistus vapauttaisi resursseja, jotka voitaisiin käyttää vaikuttamiseen lähtöalueilla.

https://www.politico.eu/article/regional-disembarkation-platforms-eu-leaders-consider-camps-outside-bloc-to-process-refugees/
https://www.politico.eu/article/regional-disembarkation-platforms-eu-leaders-consider-camps-outside-bloc-to-process-refugees/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic