Lounais-Häme

Myllykylän koulun ovet sittenkin kiinni jo elokuussa?

Tammelan kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa Letkun ja Kaukjärven koulujen toiminnan kesäkuussa 2019. Myllykylän koulun osalta valtuusto päätti, että toiminta lakkautetaan, kun Koulukeskuksen kunnostustyöt ovat valmiit.

Kahdeksan tammelalaisvaltuutettua jätti päätöksen jälkeen ponsiesityksen. Siinä valtuutetut esittävät täytäntöön pantavaksi, että Myllykylän koulun oppilaat siirretään Koulukeskukseen ja Norrintien tiloihin 1. elokuuta alkaen tai niin pian kuin mahdollista. Lisäksi valtuutetut esittävät, että Norrintie muutetaan pihakaduksi ja koulukuljetukset tuovat lapset Koulukeskuksen parkkipaikalle, josta oppilaat kävelevät kouluille.

Ponsiesityksen ovat allekirjoittaneet kaikki viisi kokoomusvaltuutettua ja Susanna Vähä-Herttua (vas.), Matti Lintukorpi (ps.) sekä Arja Laajalehto (sd.). Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Johannes Rämö sanoo, että allekirjoittajia olisi ollut enemmänkin, mutta osa ehti poistua kokouksen jälkeen ennen allekirjoitusmahdollisuutta.

-Kokoomuksen lisäksi esityksen takana ovat vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja sosiaalidemokraattien valtuustoryhmät eli 13 valtuutettua. Jotta esitys menisi läpi, tarvittaisiin vielä yksi valtuutettu sen taakse, Rämö laskee.

 

Myllykylän koulun opetustilat eivät ole ponnen allekirjoittajien mielestä opetuskäyttöön kelvolliset. Rämö sanoo, että merkittävin syy esitykselle on Myllykylän koulun henkilökunnalta ja oppilailta tullut viesti.

-Viestin mukaan 80 prosenttia henkilökunnasta ja oppilaista haluaa siirtyä pois Myllykylästä heti kun mahdollista. Turha heitä on siellä panttivankeina pitää. On järkevämpää toteuttaa siirto heti kuin remontin valmistumisen jälkeen, Rämö perustelee.

Koulunjohtaja Ilona Hakczell kuuli ponsiesityksestä Forssan Lehdeltä. Hänen mukaansa henkilökunnan pitää vielä hieman sulatella, mitä esitys läpi mennessään tarkoittaisi. Myös lasten vanhempien kanssa pitää keskustella käänteestä.

-Esitys ei kuulosta huonolta. Henkilökunta on valmis siirtymään Norrintielle, mikäli olosuhteet siellä saadaan kuntoon ja oppilaiden koulukuljetukset toimimaan. Koulukeskuksessa on sen verran ahdasta, että sinne kaikkia Myllykylän oppilaita ei voi siirtää, Hackzell toteaa.

Hackzell sanoo, että tilat Myllykylässä ovat todella ongelmalliset. Viime lauantain Forssan Lehdessä hän totesi suoraan, että Myllykylän koululaisille olisi parempi ratkaisu opiskella Koulukeskuksessa, Norrintiellä tai joissakin muissa kunnollisissa tiloissa.

 

Ponsiesityksen allekirjoittaneet valtuutetut näkevät, että Norrintien muuttaminen pihakaduksi toisi paitsi säästöjä, myös turvallisuutta.

-Tämä ratkaisu olisi yksinkertainen ja edullinen. Muuttamalla Norrintie pihakaduksi vältytään kevyen liikenteen väylän rakentamiselta, eikä suunniteltua bussipysäkkiäkään tarvittaisi. Näiden rakentaminen olisi hukkaan heitettyä rahaa, jos FAI:n kiinteistö toimisi vain väistötilana, Rämö sanoo.

Rämö huomauttaa, ettei kokoomusryhmän tavoitteena ole lakkauttaa kyläkouluja, vaan saada kunnan talous tasapainotettua ja opetus kaikille lapsille tasapuoliseksi.

 

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen (kesk.) ei heti lämpene ponsiesitykselle, vaan haluaisi asiasta lisää tietoa. Pärssinen pitää mielenkiintoisena sitä, ettei pontta yksilöity ja sen sisältöä kerrottu valtuuston kokouksessa.

-Se oli huonosti toimittu. Olisi ollut kohteliasta avata ponsiesitystä, Pärssinen sanoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja myöntää, että Myllykylän koulun ongelmana on tilanahtaus. Pientä helpotusta siihen saadaan ensi syksynä, jos Tammelan sivistyslautakunta hyväksyy sivistystoimenjohtaja Mari Haapasen esityksen, että yhdeksän Myllykylän koulun viidesluokkalaista siirtyy ensi syksynä opiskelemaan koulukeskukseen.

-Tilat eivät ole priimat, mutta väite, että koulu olisi täysin käyttökelvoton, on aika voimakas.

Pärssinen arvioi, että Koulukeskuksen remontti valmistuisi syksyksi 2022. Hän ei pidä pahana, että Myllykylän koulu jatkaisi vielä neljä vuotta.

-Jos tarvetta oppilaiden siirtämiselle muihin kouluihin tulee, se voidaan toteuttaa sivistystoimenjohtajan esityksen kautta. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/50206-letkun-ja-kaukjarven-koulut-suljetaan-kesakuussa-2019

 

Uusimmat

Fingerpori

comic