Lounais-Häme Hämeenlinna

Myös kantahämäläisiä poliitikkoja on uhkailtu – Hämeen poliisipäällikön mukaan turvallisuustilanne ei ole pahentunut viime vaaleista

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokasta Lulu Rannetta uhkailtiin vaalitapahtumassa Lahden torilla. Ehdokkaiden uhkailua on tapahtunut ympäri maata.
Kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas Lulu Ranne (ps.) on tehnyt rikosilmoituksen uhkailusta. Kuva: Pekka Rautiainen
Kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas Lulu Ranne (ps.) on tehnyt rikosilmoituksen uhkailusta. Kuva: Pekka Rautiainen

Perussuomalaisten ehdokas, Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Lulu Ranne on tehnyt rikosilmoituksen häneen vaalitilaisuudessa kohdistuneesta uhkauksesta. Rikosilmoituksen mukaan aggressiivisesti käyttäytynyt mies teki tappouhkauksen Lahden torilla järjestetyssä vaalitapahtumassa 16. maaliskuuta.

Poliisi ei tuolloin ollut paikalla puuttumassa tilanteeseen, vaan Ranne teki tapahtuneesta rikosilmoituksen myöhemmin.

– Rikosilmoituksen mukaan kyseessä oli suusanallinen uhkaus, eikä tilanteessa ollut fyysistä väkivaltaa. Uhkauksen tekijä on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi, kertoo rikosylikonstaapeli Jussi Laukkanen Hämeen poliisista.

Forssan Lehti ei tavoittanut Rannetta kommentoimaan asiaa.

 

Eduskuntavaaliehdokkaisiin kohdistuva uhkailu on saanut lähiaikoina paljon julkisuutta, mutta Hämeen poliisin mukaan paikallisiin ehdokkaisiin ei kohdistu merkittävästi aikaisempaa suurempaa uhkaa.

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki kertoo Hämeen Sanomille, ettei turvallisuustilanne ole olennaisesti huonontunut viime eduskuntavaaleista.

– Mitään selvää nousua ei ole nähtävissä.

Uhkailua hämäläisiä ehdokkaita ja edustajia kohtaan on esiintynyt aikaisemminkin. Kokoomuksen kansanedustaja, loppilainen Timo Heinonen kertoi viime vuoden marraskuussa (HäSa 29.11.18) joutuneensa useiden tappouhkausten kohteeksi.

Heinosen mukaan uhkailu on kansanedustajille arkipäivää.

– Ne uhkaukset huolestuttavat, joissa uhataan perhettä, Heinonen kertoi.

 

Poliisihallituksen mukaan koko maassa tietoon on kuitenkin tullut useita kansanedustaja- tai europarlamenttiehdokkaisiin kohdistuneita häirintätapauksia monelta paikkakunnalta. Viimeisin tunnettu tapaus on perussuomalaisten varapuheenjohtajaan Laura Huhtasaareen kohdistunut uhkaus.

Uhkailupuhelun hätäkeskukseen soittanut mies oli aikaisemmin kokoomuksen porilainen varavaltuutettu. Mies erosi puolueesta heti tapahtuneen tultua julkisuuteen, kertoo Satakunnan kokoomuksen toiminnanjohtaja, hämeenlinnalainen Antti Ahonen.

– Ero astui välittömästi voimaan.

 

Ahonen kertoo, että kokoomuksen ehdokkaille ja heidän kampanjaväelleen on annettu Hämeessä ja Satakunnassa ohjeistus häiriköinnin varalta.

– Lähtökohta on, että itse ei saa missään tilanteessa provosoitua, ja viranomaisiin pitää olla yhteydessä välittömästi, jos joutuu uhkaavaan tilanteeseen.

Ainakaan perjantaihin mennessä entisen varavaltuutetun tekemä uhkailu ei ollut aiheuttanut vastauhkailua.

– Somessa tietysti spekuloitiin asialla muun muassa siitä, oliko Huhtasaareen kohdistunut uhkaus jotenkin masinoitu. Väite on naurettava, tämä oli erittäin surullinen episodi, jossa alkoholilla oli suuri osuus asiaan.

Antti Ahonen toivoo, että ehdokkaiden annetaan kampanjoida rauhassa puoluekannasta riippumatta.

– Huhtasaari on demokraattisesti valittu kansanedustaja, eikä häneen kohdistunut uhkailu ole mitenkään puolustettavissa. Kenenkään ei pitäisi joutua vastaavaan tilanteeseen. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic