Lounais-Häme

Myös Tehy otti kantaa soveltuvuuskokeiden puolesta – haluaa pakolliset ja valtakunnalliset testit

Varsinkin ikäihmisten palveluihin tarvitaan lisää työntekijöitä, mutta työntekijöiden tulee olla alalle sopivia.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tyytyväinen, että soveltuvuustestien palauttaminen on noussut uudelleen keskusteluun.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina (22.10.), että lähihoitaja- ja vartijakoulutukseen pääsee ihmisiä, joita opettajat eivät uskalla lähettää edes työharjoitteluun.

Juttu sai opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) lupailemaan soveltuvuuskokeiden palauttamista jo tällä hallituskaudella. Soveltuvuustestejä järjestetään nytkin, mutta testien perusteella ei saa enää ratkaista, kuka pääsee opiskelemaan.

Lue: Grahn-Laasonen palauttaisi soveltuvuuskokeet hoitoalalle

Nyt myös Tehy on ottanut kantaa soveltuvuuskokeiden puolesta. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen korosti soveltuvuuskokeiden merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijavalinnoissa.

– Soveltuvuuskokeista luopuminen on johtanut tilanteeseen, jossa alalle päätyy hoitotyöhön sopimattomia henkilöitä, Rytkönen totesi avauspuheessaan Parasta aikaa -tapahtumassa Finlandia-talolla.

Tehy on jo vuosia ajanut sosiaali- ja terveysalan koulutukseen pakollisia ja valtakunnallisia soveltuvuuskokeita.

Soveltuvuuskokeiden täysimääräinen hyödyntäminen opiskelijavalinnoissa estettiin edellisellä hallituskaudella.

Sosiaali- ja terveysalan koulutuspaikkoja on lisätty viime vuosina työvoimatarpeen vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreiden tilastojen mukaan esimerkiksi kotihoidon henkilöstöä on lisätty yli 1 700:lla.

– Ikäihmisten palveluiden kannalta on tulevaisuudessa oleellisen tärkeää, että meillä on riittävästi motivoitunutta, osaavaa henkilökuntaa ja ala säilyy vetovoimaisena, Rytkönen totesi.

Myös ympärivuorokautisessa hoidossa henkilöstömäärä on kasvanut. Henkilöstömitoitukset ovat seurantatietojen mukaan paremmalla tasolla kuin aiemmin.

– Tästä huolimatta Tehyyn tulee miltei päivittäin yhteydenottoja siitä, että ikäihmisten palveluissa ammattihenkilöt uupuvat ja henkilöstöä on aivan liian vähän. Tämä on ollut myös julkisuudessa esillä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic