Lounais-Häme Somero

Myötätuulen komediassa voi eläytyä miesten tunteisiin – "Jokainen meistä on elämässään vähän drama queen"

Myötätuulen kesäteatterissa Somerolla nähdään parisuhdekomedia ikääntymisestä ja miehen tunteista.
Minähän en terapiaan mene! -näytelmässä Ensi Kulta näyttelee miestä, jonka vaimo (Monica Söderlund) yrittää houkutella pariterapiaan. Kuva: Tapio Tuomela
Minähän en terapiaan mene! -näytelmässä Ensi Kulta näyttelee miestä, jonka vaimo (Monica Söderlund) yrittää houkutella pariterapiaan. Kuva: Tapio Tuomela

Minähän en terapiaan mene! -näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Olla-Riitta Aarikka sai idean näytelmän kirjoittamisesta viime kesänä.

– Näin Someron Kivimeijerissä Markku Salon lasiteoksen, joka esitti ritarihaarniskaa. Aloin miettiä, mitä ritareille tapahtuu, jos ne kaatuvat ja murenevat, Aarikka kertoo.

Tekstiä Aarikka työsti noin puolen vuoden ajan.

– Ajatus tekstistä oli kesästä asti ollut takaraivossa. Viime joulukuussa kirjoitin näytelmän valmiiksi tiiviisti kahdessa viikossa.

Siitä syntyi tänään ensi-iltansa saava Myötätuulen teatterin kesän toinen näytelmä.

Lyhykäisyydessään se kertoo ikääntymisestä ja siitä, mitä tapahtuu, kun mies tulee lupautuneeksi pariterapiaan, johon hän lopulta päätyy ystävänsä kanssa.

 

Näytelmässä on kuusi roolia, joiden näyttelijät ovat aiemminkin olleet Myötätuulen teatterin toiminnassa mukana. Aarikan mielestä näytelmä sopii teatterin lavalle todella hyvin.

– Teemme pientä, intiimiä teatteria pienelle katsomolle. Lava antaa tilaa tarinalle eivätkä sanat huku kulisseihin.

Aarikan mukaan Myötätuulen kesäteatterissa on perinteisesti tehty erilaista, vähän totisempaa kesäteatteria.

– Toivon, että näytelmä herättää ajatuksia ja saa pähkäilemään.

Myötätuulen kesäteatterin näytelmässä pariterapiaan päätyykin pariskunnan sijaan parhaat ystävykset, joita näyttelevät Ensi Kulta (vas.) ja Jouko Alanko.

Näytelmän ensi-ilta on tänään kello 19. Sen jälkeen esitystä näytetään yhteensä 11 esitystä elokuun alkuun saakka.

Näytelmän ohjaaminen on Aarikasta ollut todella mielenkiintoista.

– Omaa tekstiä on ihana ohjata, kun ei tarvitse arvuutella mitä käsikirjoittaja on meinannut. Siinä on kuitenkin vaarana, että näytelmästä tulee liian yksioikoinen.

Sen välttämiseksi Aarikka kuuntelee näyttelijöitä ja heidän ideoitaan.

 

Näytelmässä ei ole valmiiksi kirjoitettuja naurukohtauksia, vaan komiikka tulee näytelmään arkielämän tilanteista.

– Kun katsoo arkea suurennuslasilla, näkee paljon hauskojakin asioita. Jokainen meistä on elämässään vähän drama queen, Aarikka sanoo nauraen.

Aarikka myös toivoo, että näytelmässä pääosassa oleva mieskaksikko herättää katsojissa ymmärrystä ja sympatiaa suomalaisen miehen ongelmia kohtaan.

– Perheissä voi monesti mennä niin, että vaimo päättää, miten meillä menee ja mitä meillä tunnetaan, Aarikka pohtii.

Mieskaksikon osia näyttelevät Ensi Kulta ja Jouko Alanko. Roolien esittäjät sanovat, että näytelmäteksti on uskottava eikä sen näytteleminen siksi ole vaikeaa.

– Jossain määrin tämän voisi ajatella tapahtuvan oikeasti jossakin perheessä, Kulta sanoo.

Minähän en terapiaan mene! -näytelmän ensi-ilta Myötätuulen teatterissa perjantaina 19. heinäkuuta klo 19. Käsikirjoitus ja ohjaus: Olla-Riitta Aarikka. Esityksiä 3.8. asti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic