Lounais-Häme Somero

Myötätuulen teatteri kertoo tarinan koti-ikävästä ja sukupolvien kohtaamisesta: Karjalaisrouva Eila johdattaa katsojan evakkojen historiaan

Myötätuulen teatterin Vieraat saappaat -näytelmässä kuljetaan tänä kesänä karjalaisrouva Eila Hämäläisen matkassa.
Eila (Aila Viuhko) ja hänen tyttärensä (Olla-Riitta Aarikka) selvittelevät välejään hääjärjestelyjen herättäessä tunteita. Sukupolvien kohtaaminen ja erilaisuus on yksi näytelmän teemoista. Kuva: tuntematon
Eila (Aila Viuhko) ja hänen tyttärensä (Olla-Riitta Aarikka) selvittelevät välejään hääjärjestelyjen herättäessä tunteita. Sukupolvien kohtaaminen ja erilaisuus on yksi näytelmän teemoista. Kuva: tuntematon

Kesällä 2018 somerolainen pitkän linjan kesäteatterinäyttelijä Aila Viuhko päätti, että ei enää astu näyttämölle. Hänet kuitenkin saisi pyörtämään päätöksensä, jos tarjolla olisi karjalaismummon rooli. Myötätuulen teatterin ohjaaja ja käsikirjoittaja Olla-Riitta Aarikka tarttui toiveeseen ja antoi kynän sauhuta.

Tänä kesänä Somerolla nähdään siirtolaisuudesta kertova Vieraat saappaat -näytelmä, jonka päähenkilönä on karjalaisrouva Eila Hämäläinen.

Topakka karjalaisemäntä päähenkilönä

Näytelmän päähenkilö on joutunut kokemaan Karjalan evakon kohtalon teini-ikäisenä. Evakkotaipaleen määränpääksi osoittautui Somero. Vaikka Karjalan kotikunnaiden jättämisestä on jo monta vuosikymmentä, ei karjalaisuus ole kadonnut Eila-rouvasta minnekään. Hän on edelleen topakka ja vahva karjalaisemäntä, jonka menneisyys heijastuu myös hänen jälkipolviinsa.

– Olen itsekin Karjalan evakko. Olen ottanut Eilan hahmoon paljon vaikutteita äidistäni ja kummitädistäni. He olivat molemmat perinteisiä karjalaisnaisia, jotka pitivät kodin ja perheen ruodussa, Eilan roolissa nähtävä Viuhko kertoo. …

Viuhkon perhe lähti Karjalasta Uusikirkon kunnasta evakkoon vuonna 1944. Ensin evakkomatka suuntautui Heinolaan, josta perhe muutti Somerolle. Näyttelijän omassa elämässä onkin paljon yhtymäkohtia Eilan tarinaan. Karjalaiset juuret hyödyttivät Viuhkoa näytelmää harjoiteltaessa, sillä hän käänsi Eilan repliikit karjalan murteelle.

– Murre taipuu minulta edelleen. Olisi hienoa, jos nuoremmatkin ikäpolvet tulisivat katsomaan esitystä ja sen avulla pohtisivat, millaisia kohtaloita historia kätkee sisäänsä, 77-vuotias Viuhko pohtii.

Teemana ikäpolvien kohtaaminen

Myötätuulen teatterin näyttämöllä ollaan Suomen historian yhden suuren aihepiirin, siirtolaisuuden, äärellä. Siitä huolimatta näytelmä sijoittuu 2000-luvulle, keskelle Eilan lapsenlapsen hääjärjestelyjen tohinaa. Eila on karjalaisemäntänä tottunut järjestämään juhlia, mutta hänen tekemänsä karjalanpiirakat eivät kelpaakaan juhlapöytään. Eri sukupolvien erilaiset toimintamallit ja tavat joutuvat törmäyskurssille ja ristiriitoja alkaa syntyä.

– Näytelmän teemana on muiden ihmisten ymmärtäminen sekä ikäpolvien kohtaaminen. Vaikka siirtolaisuus on aiheena vakava, sitä käsitellään lämmöllä ja huumorilla, Aarikka toteaa.

Aarikan mukaan näytelmä myös haastaa kohtaamaan toiset ihmiset heidän historiansa ja menneisyytensä kautta. Aarikan mukaan se on vastapainoa nykyajan hetkessä elämiseen.

Jatko-osa Kyläsepän näytelmälle

Aarikan kirjoittama näytelmä on jatkumoa Antero Kyläsepän kirjoittamalle näytelmälle ” Muuttuvat kylät”, joka päättyi Eilan omiin häihin. Karjalaisteema jatkuu näyttämön lavalta myös teatterin miljööseen, jossa aikoinaan on ollut paljon siirtolaisasutusta.

– On vaikeaa kuvitella, miltä tuntuisi joutua lähtemään kotoaan tietäen, ettei sinne enää pääse takaisin. Jatkuva koti-ikävä ja kauna kodin menettämisestä seuraa vuosikymmeniä. Vaikeat teemat saavat tänä kesänä Myötätuulessa äänen, Aarikka summaa.

Ilmaisnäytös 17.heinäkuuta

17. heinäkuuta teatteri järjestää ilmaisnäytöksen, johon kaikki ovat tervetulleita. Se on kädenojennus henkilöille, jotka eivät muuten pääsisi nauttimaan kesäteatterista. Näytelmän ensi-ilta on 18. heinäkuuta.

– Nuoria on vaikea houkutella kesäteatterin pariin. Joillekin taas lipun hinta voi olla este. Toivomme, että ilmaisnäytös saa yleisön liikkeelle, Aarikka summaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic