Lounais-Häme

Myrskyn jälkeen Floridaan tuli pouta

Hurrikaani Irma pyyhkäisi viime sunnuntaina Floridan niemimaan läpi. Pahin myrskyrintama ei kuitenkaan osunut Floridan Boca Ratoniin, jossa forssalaistaustainen Maarit Pascocello (entinen Kivinen) perheineen oli kotonaan. 

Boca Ratonin kaupunki sijaitsee Floridan itärannikolla runsaat 60 kilometriä Miamista pohjoiseen ja Pascocellon koti sijaitsee sisämaassa. Voimakkaimmin Irma iski niemimaan länsirannikolle.

 

Hurrikaani aiheutti kuitenkin jonkin verran tuhoa Pascocellon naapurustossa. Kuin ihmeen kaupalla perheen talo säilyi lähes vaurioitta.

-Muutama huopalevy oli irronnut, mutta mitään isompaa ei aiheutunut. Tuulen suunta oli luultavasti meidän kannaltamme otollinen, Maarit Pascocello kertoo.

Koko Floridassa suurimmalta osalta talouksista katkesi myrskyn aikana sähköt. Pascocellon talossa sähköt pysyivät koko hurrikaanin ajan.

-Valot tietenkin välkkyivät vähän väliä ja joka kerralla olimme varmoja, että nyt meni sähköt. Meiltä korjattiin sähkömuuntaja pari kuukautta sitten, joten voi olla, että se oli niin paljon paremmassa kunnossa ja kesti, koska oli ihan uusi.

 

Myrskyltä kotiin suojaan jäänyt perhe käytti aikansa pelaamalla yhdessä lautapelejä. Koska talossa oli sähköt, Maaritin äiti Anita Mäki saattoi paistaa suomalaisia lettuja lapsenlapsilleen Giannalle, Nickylle ja Benjaminille.

Maarit Pascocellolla ja Anita Mäellä on runsaasti tuttavia Suomessa ja Forssassa ja nämä ovat olleet huojentuneita saatuaan vihdoin tietää perheen olevan kunnossa. Maarit kertoo, että nettiyhteys oli alhaalla pitkän aikaa, eivätkä ihmiset saaneet hänen viestejään, joissa kerrottiin asioiden olevan hyvin. 

 

Heti maanantaina myrskyn jälkeen Pascocellon naapurustossa alkoi siivoaminen ja tuhojen korjaaminen. Kaikkialla lojui katkenneita ja kaatuneita puita. Naapureiden uima-altaiden ympärille asentamat suojakehikot olivat vääntyneet tai irronneet kokonaan, aitojen ja liikennemerkkien kappaleita lojui siellä täällä.

Pascocellon mukaan siivoaminen on sujunut todella tarmokkaasti ja nopeasti. 

-Myrskyn jälkeinen päivä oli lämmin ja kaunis ja joka paikassa täällä lauloi moottorisaha. Nyt pihat ovat paljon nätimmässä kunnossa kuin ennen myrskyä.

Sähköt ovat monelta vielä poikki, mutta niitä korjataan joka puolella kovalla tohinalla. 

-Minusta vaikuttaa siltä, että vuoden 2005 hurrikaani Wilmasta on täällä opittu ja tähän myrskyyn osattiin varautua paremmin. Näyttää siltä, että tästä toivutaan melko nopeasti, vaikka tuhojen korjaaminen kestääkin vielä jonkin aikaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic