Lounais-Häme

Mysteerikätköt kuljettavat tammelalaista Laitilan perhettä uusiin maisemiin

Helai ja K-mestari ovat loganneet löydetyksi lähes 2500 geokätköä. Noin neljännes Forssassa haettavissa olevista kätköistä on Laitilan perheen tekemiä.
Joona Laitila haki äitinsä Helin lapsuuden uimapaikkaan piilottaman geokätkön. Kyseisellä paikalla Heli kävi muksuna uimassa ja teki kaverinsa kanssa astioita rantatörmän savesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joona Laitila haki äitinsä Helin lapsuuden uimapaikkaan piilottaman geokätkön. Kyseisellä paikalla Heli kävi muksuna uimassa ja teki kaverinsa kanssa astioita rantatörmän savesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Geokätköily on ollut tammelalaisen Laitilan perheen yhteinen hupi kesästä 2016. Heli Laitila eli helai loi tunnukset ensimmäisenä lomapäivänään ja ”kätkökateus” houkutti hänen poikansa Joona Laitilan eli K-mestarin pian samoille apajille.

– Harmitti mennä äidin mukana, kun se teki löytöjä. Syksystä 2015 olin kulkenut Tampereella opiskelukaverini mukana kätköillä, joten oma tunnus piti luoda.

Äidin ja pojan lisäksi kätköily liikuttaa omalla nimellään kätköilevää Helin miestä Timo Laitilaa. Joona on logannut nimiinsä noin 2400 ja Heli 2200 kätköä. Timolla haettuja kätköjä on 1200. Kolmikko on tehnyt Forssan ja Tammelan alueelle 57 geokätköä, josta kaikki eivät ole enää aktiivisia.

Helillä on kätkö löydettynä vuoden jokaiselle päivälle ja Joonan pisin kätköilyputki kesti 67 päivää.

– Joskus kello 23.30 tuli mieleen, ettei yhtään kätköä ole haettuna. Silloin tuli syyllinen olo ja kiire. Tuolla on niin monta kätköä, jotka haluavat tulla haetuksi, Joona Laitila heittää.

Luovuttaminen ottaa geokätköilijän luonnolle, eikä kätkön tekijää ole helppo tunnustaa ovelammaksi.

– Varsinkin mies on sellainen, ettei millään antaisi periksi. Hän möyhii ja etsii, vaikka sataisi, olisi hämärää ja kotiin jo kiire, Heli Laitila kuvailee.

Helai ja K-mestari eli Heli ja Joona Laitila ovat kumpikin etsineet vajaassa neljässä vuodessa reilut 2000 geokätköä. Mukana seuraa usein kätkökoira Peetu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Helai ja K-mestari eli Heli ja Joona Laitila ovat kumpikin etsineet vajaassa neljässä vuodessa reilut 2000 geokätköä. Mukana seuraa usein kätkökoira Peetu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kätköily kuljettaa ulkomaillakin jännittäviin paikkoihin

Uusia loggauksia ei jahdata ympäri Suomen, vaan kätköily on Laitiloille tapa liikkua ja tutustua uusiin paikkoihin. Reissulla he ovat törmänneet kahden viikon lomansa farmariautossa viettäneeseen ja 800 kätkön tavoitteella reissanneeseen kätköilijään.

– Ajatusmaailmaani ei sovi, että kätköjen perässä ajettaisiin monta sataa kilometriä. Matkoilla kätköjä tulee toki haettua. Pohjois-Suomi on meiltä täysin aloittamatta.

Mysteerikatköjen ratkominen on Helin mielipuuhaa. Välillä hän huomaa ratkaisseensa Lapissa sijaitsevan kätkön sijainnin. Ratkaistuja, mutta hakematta olevia kätköjä löytyykin mapillinen. Ulkomaanreissuilla sovellus kuljettaa paikkoihin, jotka tavallisen matkailijan top 10 listalle eivät mahdu.

– Matkoilla kätköjä tulee aina katsottua. Tshekin matka siirtyi koronan vuoksi myöhempään, mutta sielläkin meillä on mysteerejä ratkottuna. Kännykän huono paikannus vaikeuttaa välillä kätköjen löytämistä. Touhu on kuitenkin rennompaa silloin, kun kukaan ei tunne.

Korona toi uusia harrastajia nuorista perheistä

Kätköilymiitti Bulgariassa tarjosi Heli ja Timo Laitilalle konkreettisen kipinän omien geokätköjen tekoon. Tapahtumanjärjestäjä löi kaksikolle kouraan kätköpurkit, joten kätköjen piilottelu alkoi kesällä 2017.

Joona Laitilan mukaan osalla kätkön tekijöistä on kova tarve tehdä piilotuksia, joita kukaan ei löydä.

– Sellaiset kätköt, joiden eteen on nähty vaivaa, ovat parhaita. Ihan tavallisetkin. Kaikki meidän tekemät kätköt on tarkoitettu haettavaksi. Parhaita onkin haettu yli tuhat kertaa, Heli Laitila kertoo.

Kätköpurkkeja häviää toisinaan ja ilkivaltaakin tehdään. Korona-aika on tuonut harrastuksen pariin paljon lasten kanssa liikkuvia nuoria perheitä.

– Kätköjä pitäisi aina muistaa kohdella hyvin. Osalla tuntuu olevan niin kiire, ettei kätköjä malteta laittaa kunnolla takaisin piiloihin. FL

Juttu on julkaistu Forssan Lehden Kesälehdessä 2020. Pääset lukemaan lehden vapaasti tästä.

Kätköily alkoi vuonna 2000

Geokätköily mahdollistui Yhdysvaltain puolustusministeriön lopetettua GPS-signaalin siviilihäirinnän 1.5.2000.

Kännykkään on ladattava sovellus osoitteesta geocaching.com – Ilmaiseksi pääsee perus- eli tradikätköjen jahtiin. Muiden kätköjen etsiminen on maksullista.

Tradien ohella suosituimpia ovat mysteerikätköt, joissa sijainnin kertovien koordinaattien saamiseksi on ratkaistava jokin tehtävä sekä multikätköt, joiden löytäminen edellyttää käyntiä useassa paikassa.

Yleensä geokätköltä löytyy kätköpurkki, jonka sisällä on lokikirja. Kätkökuvaus antaa vihjettä muun muassa purkin koosta ja määrittelee, miten vaikea kätkö on.

Suomessa on noin 65 000 aktiivista kätköä.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic