Lounais-Häme

Myyrähuippu jäi vaatimattomaksi – Tutkija suosittelee silti metsänomistajia tarkistamaan viime kesän taimi-istutukset

Tutkija arvelee Kanta-Hämeen metsä- ja peltomyyräkantojen olevan nyt alhaisia.
Lumen alta paljastuvat multakeot ovat joko vesimyyrän tai kontiaisen käsialaa. Vesimyyrän käytäväkolo on keon vieressä, kontiaisen kolo on keon keskellä. Kuva: Markku Uhari
Lumen alta paljastuvat multakeot ovat joko vesimyyrän tai kontiaisen käsialaa. Vesimyyrän käytäväkolo on keon vieressä, kontiaisen kolo on keon keskellä. Kuva: Markku Uhari

Suomen Luonnonvarakeskus (Luke) ei ole vielä aloittanut kevään myyräpyyntejä, mutta siitä huolimatta johtava tutkija Otso Huitu arvelee metsä- ja peltomyyrien kantojen olevan Kanta-Hämeessä melko alhaalla.

Viimesyksyinen myyrähuippu jäi hänen mukaansa maakunnassa vaatimattomaksi ja lisäksi lumeton talvi on myyrille epäedullinen.

– Vaihtelee paljon, miten pitkään myyrähuippu pysyy korkeana. Joskus se voi romahtaa alas jo jouluun mennessä, jossain olosuhteissa kanta voi sinnitellä korkeana jopa maaliskuulle ehkä lumien sulamiseen asti.

Matalaa huippua saattaa Huitun mukaan seurata syksyllä vielä edellistä korkeampi myyrähuippu, mutta tätä hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä.

Luitko tämän: Lumeton talvi leikkaa myyräkantaa – Luonto tuli apuun myyrämäärän kasvaessa

Lumi suojaa myyriä sekä pedoilta että pitää olosuhteet suhteellisen vakiona. Lumettomana talvena sahaavat lämpötilat vaikeuttavat myyrien selviytymistä talvesta.

– Varsinkin avoimessa ympäristössä ruokailevalle peltomyyrälle, on haitallista, kun heinä on lukittu jään sisään.

Huitu kehottaa metsänomistajien tarkastamaan viime kesänä istutetut taimikot.

– Pienet viime kesänä istutetut taimet toipuvat hyvin myyrän tuhoista, vaikka ne olisi katkaistu maata myöten.

Huitun mukaan täydennysistutuksen kanssa ei kannata kiirehtiä, vaan seurata taimien tilannetta juhannuksen tienoille.

Pelloilta ja pihoilta lumen alta paljastuvat multakeot ovat joko vesimyyrän tai kontiaisen käsialaa. Huitu korostaa, ettei niiden perusteella voi tehdä johtopäätöksiä pelto- ja metsämyyrien kannan tiheyksistä.

Pelto- ja metsämyyrien kannanvaihteluissa on iso alueellinen samanaikaisuus ja melko ennustettava sykli.

– Vesimyyrä esiintyy paikallisemmin ja sitä voi esiintyä runsaasti useita vuosia tietyllä hyvin rajatulla alueella. Sitten ne yhtäkkiä katoavat pitkäksikin aikaa.

Peltomyyrä jättää jälkeensä heinämakkaroita ja jos myyriä ollut pellolla runsaasti, saattaa koko heinikko olla silputtu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic